Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πλημμύρισε» το κέντρο της πόλης

Στο Μνημείο των Εργατών που θυσιάστηκαν το Μάη του 1936 κατέληξε η διαδήλωση

Motion Team

Ο δρόμος έχει ανοίξει. Χιλιάδες, πολλές χιλιάδες, τον ακολουθούν. Μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, τραβούν μπροστά, στον αγώνα που βάζει πλώρη για μια κοινωνία με ηγέτη την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, με τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους, κοινωνικοποιημένα, στην υπηρεσία των αναγκών τους. Ετσι τίμησαν τους αγώνες και τους νεκρούς της εργατικής τάξης, της ανειρήνευτης ταξικής πάλης, οι χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι και απλήρωτοι εργάτες, συμβασιούχοι, «stage», αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές που συναντήθηκαν στη μεγαλειώδη απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγαλειώδης απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Η πλατεία και ο δρόμος μπροστά πλημμύρισαν από τους χιλιάδες διαδηλωτές. Από το βήμα της συγκέντρωσης ηθοποιοί της πόλης απήγγειλαν ποιήματα που γράφηκαν σε περιόδους κορυφαίων στιγμών της ταξικής πάλης στην πόλη και τη χώρα. Ο λόγος πέρασε στους συνδικαλιστές. Χαιρέτισαν ο Πέτρος Μυλωνάς από την ΠΟΕΕΠ, ο Γιάννης Κιουλπεκίδης από την ΠΑΣΥ, η Ράνια Καπετανγιώργη από την ΠΑΣΕΒΕ, η Χαριτίνη Παπαδάκη από το ΜΑΣ και ο Γιάννης Θεοδωρίδης από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Κεντρικός ομιλητής ο Σ. Ζαριανόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, προέτρεψε: «Χρειάζεται να μιλήσουμε στους εργάτες, να προσανατολίσουμε την πάλη τους στο οριστικό ξερίζωμα της αιτίας της κρίσης, της φτώχειας, της ανεργίας. Στο οριστικό ξερίζωμα του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς, της κλοπής του χρόνου και της εργασίας μας, για τα κέρδη των εργοδοτών. Αυτό σε τίποτα δεν περιορίζει το εύρος των εργατικών συνδικάτων. Αντίθετα, τα βάζουν να μιλήσουν έντιμα και με προοπτική κοινωνικής χειραφέτησης στον εργάτη και την εργάτρια, στο νέο που θα ζήσει απίστευτη βαρβαρότητα αν δεν αλλάξει ριζικά η κατάσταση. Η πολιτικοποίηση της εργατικής πάλης δίνει αποτελεσματικότητα στον αγώνα που τόσο έχει ανάγκη ο εργατόκοσμος».


Motion Team

Η πορεία που ακολούθησε ανέδειξε το πραγματικό μέγεθος της διαδήλωσης. Μια πορεία χιλιομέτρων. Συγκλόνισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με τα πανό των φορέων και των συνδικάτων υψωμένα και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ να ανεμίζουν, διαδήλωσαν με μια φωνή: «Πατριωτισμός το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού», «Κόκκινη Πρωτομαγιά στον αγώνα η εργατιά», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε στον τόπο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατία. Εγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και δεκάδες σωματεία.

  • Μαχητική και μαζική απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία των Σωματείων Δασεργατών, Οικοδόμων και Λιμενεργατών Θεσσαλονίκης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλειώδης η απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη (2022-11-11 00:00:00.0)
Μαζική συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη (2018-06-01 00:00:00.0)
Με όλες τις δυνάμεις για την επιτυχία των Πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων (2017-04-28 00:00:00.0)
«Κάτω η κυβέρνηση και η πλουτοκρατία»! (2012-02-10 00:00:00.0)
Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι στην απεργία (2011-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ