Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010
Θα βαδίσουμε το δρόμο της τάξης μας ως το τέλος

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στην Αθήνα

Κανένα σύνθημα δεν ήταν τυχαίο

*

Κανένα σύνθημα δεν ήταν τυχαίο
«Στο όνομα των νεκρών της τάξης μας, στο όνομα της ζωής των οικογενειών μας και το μέλλον της νέας γενιάς, το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να σηκώσει το ανάστημά της, να ηγηθεί στον αγώνα για την ανατροπή της βάρβαρης και ανελέητης επίθεσης που έχει εξαπολυθεί σε βάρος όλων των λαών της Ευρώπης, στη γειτονιά μας, σε όλο τον κόσμο. Κλάδο τον κλάδο, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γραφείο το γραφείο, σχολείο το σχολείο, παντού να σηκώσουμε τις ματωμένες σημαίες του αγώνα», τόνισε ο Μπάμπης Βάιος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στην «Hellas On Line».

Το δρόμο που «άνοιξαν οι εργάτες στο Σικάγο, οι εργάτριες της Νέας Υόρκης, οι 200 της Καισαριανής, το ρωσικό προλεταριάτο, οι νεκροί το Μάη του '36, τα κινήματα αντίστασης, αυτοί που συνέτριψαν το φασισμό, αυτοί που στις χώρες της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής διεκδίκησαν, πάλεψαν και πέτυχαν μεγάλες κατακτήσεις» θα «τον ακολουθήσουμε και θα τον φτάσουμε ως το τέλος, στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Θα ολοκληρώσουμε το έργο των πατεράδων μας και θα υψώσουμε το λάβαρο της νίκης που πάνω του θα γράφει "όλοι για έναν και ένας για όλους"», επισήμανε.

Κυβέρνηση - εκτελεστής των λαϊκών κατακτήσεων

Ενώ σημείωσε: «Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει στη μνήμη και στην ιστορία του λαϊκού μας κινήματος. Θα καταγραφεί ως ο πιο στυγνός και αδίστακτος εκτελεστής των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων. Τα έργα της επιβεβαιώνουν και αποδεικνύουν ότι επιλέχτηκε από την οικονομική ολιγαρχία ως η πιο κατάλληλη δύναμη για να τσακίσει τις εργατικές κατακτήσεις. Φιλοδοξεί να περάσει στην ιστορία ως η πιο ικανή δύναμη που μπορεί να συντρίψει το εργατικό και λαϊκό κίνημα».


«Τα πάντα κατακτήθηκαν όταν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα τα διεκδίκησαν από τους καπιταλιστές έχοντας ξεκάθαρο το "ποιος παράγει τον πλούτο και σε ποιον ανήκει"», σημείωσε. «Μας λένε ότι αν δε διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία τους θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα, θα πληρώσει ο εργαζόμενος. Ομολογούν την αλήθεια, ότι το κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά μόνο για την κερδοφορία του. Δηλαδή, για την απόσπαση μεγαλύτερης απλήρωτης εργασίας, μας θέλουν σκλάβους, χωρίς κανένα συλλογικό δικαίωμα. Το ταξικό εργατικό κίνημα, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, δεν έχει άλλη επιλογή από τον ανυποχώρητο αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων ως το τέλος. Δεν έχει άλλη επιλογή από τον αγώνα, από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Να πάρει στα χέρια του και τα μέσα παραγωγής και την εξουσία. Αυτή είναι η δικιά μας κόκκινη γραμμή. `Η εμείς ή αυτοί. Καπιταλιστική ανάπτυξη και ευημερία για το λαό δε συμβαδίζουν. Το σύστημα αυτό δεν εξανθρωπίζεται. Γίνεται όλο και πιο άγριο, πιο βάρβαρο. Μόνο όσοι έχουν συμφέρον υπερασπίζονται ένα τέτοιο σάπιο σύστημα. Ανάμεσά τους θλιβεροί υπερασπιστές είναι οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όλο αυτό το στρώμα της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας... Αντιστρέφουν πλήρως την αλήθεια. Δεν υπάρχουν οι καπιταλιστές για να ζουν οι εργάτες. Οι εργάτες δουλεύουν για να συντηρούν το σάπιο σύστημά τους με το βούρδουλα και την απειλή της πείνας. Ο τόπος μπορεί να προχωρήσει χωρίς τους καπιταλιστές. Ομως, μέλλον και προοπτική δεν υπάρχει χωρίς την εργατική τάξη. Εμείς είμαστε εδώ και κανένας δεν μπορεί να μας βγάλει από τη μέση. Εμείς θα βγάλουμε από τη μέση όσους ζουν παρασιτικά», υπογράμμισε.

Πρέπει ν' αλλάξει ο σκοπός της παραγωγής

«Γιατί δεν μπορεί η βαρβαρότητα να είναι το μέλλον μας. Σήμερα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες και υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μειωμένο ωράριο, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές, όπως Υγεία, μόρφωση, λαϊκή στέγη, πολιτισμός, αθλητισμός, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, για μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών λαϊκών αναγκών. Η μόνιμη ικανοποίησή τους απαιτεί την αλλαγή του σκοπού παραγωγής. Απαιτείται μια κοινωνία όπου το κουμάντο στα μέσα παραγωγής θα το κάνουμε εμείς, που η βάση της θα είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και θα έχει σα γνώμονα τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας. Μια κοινωνία όπου όλοι θα δουλεύουν με δικαιώματα και που μοναδικό στόχο θα έχει η παραγωγή να τίθεται εξολοκλήρου στην υπηρεσία των αναγκών μας», σημείωσε. Και κατέληξε:

«Καταδικάστε κάθε σχέδιο, κάθε προσπάθεια να διαιρούν τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη, να αντιπαραθέτουν τον έναν κλάδο στον άλλο, να ενοχοποιήσουν τους αγώνες, την αντίσταση, τις κατακτήσεις που είχαμε. Καμιά ανοχή και νομιμοποίηση της βάρβαρης πολιτικής τους. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ