Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010
ΑΘΗΝΑ
Παλεύουμε για την κοινωνία που θα κουμαντάρουν οι εργαζόμενοι

Μετρώντας νέες συμμετοχές διαδήλωσαν τα μπλοκ των ταξικών συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων

«Βούλιαξε» το Σύνταγμα

*

«Βούλιαξε» το Σύνταγμα
«Οι μόνες θυσίες που έχουνε αξία είναι των αγώνων για άλλη κοινωνία», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε το Σάββατο το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Η πραγματικότητα του εργαζόμενου λαού «μίλησε» κόντρα στην «πραγματικότητα» που κατασκευάζεται από την κυβέρνηση, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., στα τηλεπαράθυρα και τα έντυπα του αστικού Τύπου. Χιλιάδες και χιλιάδες λαού ξεκαθάρισαν ότι όχι μόνο δε συμφωνούν - όπως ξεδιάντροπα ισχυρίζονται τα επιτελεία της αστικής τάξης - με τη σφαγή της ζωής τους, αλλά και δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τη σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου.

Ηδη από νωρίς το πρωί, με κάθε τρόπο, εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους από διάφορες συνοικίες της Αθήνας «κατηφόριζαν» προς το Σύνταγμα, για να τιμήσουν τη δική τους «γιορτή». «Πρωταγωνιστές» στο φετινό αγωνιστικό εορτασμό οι νέοι εργαζόμενοι, το μέλλον του εργατικού κινήματος: «Κανένας νέος ανασφάλιστος. Οι νέοι εργάτες στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Κανένας νέος ανοργάνωτος», αναγράφεται στα ταμπλό γύρω από την εξέδρα και στο φορτηγό που προπορεύεται στην πορεία.

Η συγκέντρωση «μύριζε» οργή, μα και αισιοδοξία. Δεν ήταν μόνο μια απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Ηταν μια υπόσχεση ότι στην απεργία στις 5 Μάη θα είναι περισσότεροι στο δρόμο, ήταν ένα ακόμα βήμα προς το λαϊκό ξεσηκωμό, προς την οργάνωση στους χώρους δουλειάς. Ηταν μια ταξική κραυγή που συμπυκνώθηκε στο σύνθημα: «Οχι άλλη φτώχεια, όχι άλλα βάρη. Εμπρός να συγκρουστούμε για κοινωνία άλλη».

Η πορεία φτάνει στην πρεσβεία

*

Η πορεία φτάνει στην πρεσβεία
Μετά το αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από συγκρότημα νέων εργαζομένων, χιλιάδες τραγούδησαν «αν αλλάξεις μονομιάς θα' ρθει ανάποδα ο ντουνιάς» μαζί με τον Βασίλη Λέκκα. Ακολουθεί το ποίημα «Τέρμα» του Κώστα Βάρναλη και διαβάζεται επιστολή του Νικήτα Αλιπράντη, καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Θράκης και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργο, που καταγγέλλει την επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους. Μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταφέρουν οι Αφρικανοί συνδικαλιστές (από Αίγυπτο, Νότια Αφρική, Νιγηρία, Αιθιοπία) που βρίσκονται στην Ελλάδα ως προσκεκλημένοι της ΠΣΟ.

Με σύντομο χαιρετισμό του ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ξεμπρόστιασε τα ψέματα περί δήθεν έκτακτων και προσωρινών μέτρων, σημειώνοντας ότι σε άρθρο που έγραφε στις 16/1/2000 («όταν η ελληνική οικονομία ήταν ανθηρή με 4% αύξηση του ΑΕΠ και έρεε άφθονο χρήμα στις τσέπες των καπιταλιστών») στο «Εθνος» η τότε Κοινοτική Επίτροπος σε εργασιακά και κοινωνικά θέματα Αννα Διαμαντοπούλου σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η μορφή εργασίας, το ωράριο εργασίας, οι συνθήκες εργασίας, τα τυπικά προσόντα, η μονιμότητα, οι συμβάσεις εργασίας, όλα αυτά είναι υπό αλλαγή. Η ευελιξία στο χώρο εργασίας είναι από τα σημαντικά θέματα. Για το Ασφαλιστικό θα γίνουν οι αναγκαίες βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις». Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αρκετά από αυτά τα έκαναν πράξη. Η ζωή και η πείρα μας λέει ότι στο καπιταλιστικό σύστημα καμία κατάκτηση δεν είναι σίγουρη, ακόμα και αν είναι νομοθετημένη.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μπάμπης Βάιος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στην «Hellas On Line».

Η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία ξεκινά, απλώνοντας σε χιλιόμετρα την ομορφιά και τον όγκο της. Πυκνά και συγκροτημένα τα μπλοκ των συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων προχωρούν, μετρώντας καθένα τους νέες παρουσίες. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή, ιδιαίτερα έξω από τα γραφεία της ΕΕ: «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία».

Παραβρέθηκαν

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν: Πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Ακόμα εκπρόσωποι της Χριστιανικής Δημοκρατίας, του Συντονιστικού Ευρώπης Δημοκρατικού Κοινού των Κούρδων, μουσικού συγκροτήματος Κούρδων από τη Συρία, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ, της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής stage, της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Τέλος, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι αφρικανικών συνδικάτων, μέλη της ΠΣΟ, από την Αίγυπτο, Νότιο Αφρική, Αιθιοπία και Νιγηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ