Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΑΞΙΚΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Ταξικό καθήκον η οργάνωση νέων αγώνων

«Δεν είναι μοιραίο εκατομμύρια εργαζόμενοι να παράγουν τον πλούτο και να τον καρπώνονται μια χούφτα παράσιτα. Δεν είναι μοιραίο οι ναυτεργάτες να φτύνουν αίμα και τα πλοία, που είναι δικό τους δημιούργημα, να είναι στα χέρια των εφοπλιστών. Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι επαρκεί για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν χτες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΠΡΝ (Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών) και ΠΕΣ - ΝΑΤ, στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών. Οι ναυτεργάτες συγκεντρώνουν περισσότερες δυνάμεις, οργανώνουν αγώνες ενάντια στην πρωτοφανή σε αγριότητα επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, τόνισε πως αυτή είναι η απάντηση προς κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ και τα τσιράκια τους, «που επιτίθενται και συκοφαντούν τους αγώνες μας».

Από τους συνδικαλιστές αναφέρθηκαν τα ακριβή γεγονότα της απεργίας στις 26 του Απρίλη, με αιχμή την άρση του καμποτάζ και την ακινητοποίηση του πλοίου «Ζενίθ». Εξήγησαν γιατί οι ναυτεργάτες αντιδρούν στην απελευθέρωση, στην άρση του καμποτάζ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα σημάνει επιβολή μαύρης ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Κατήγγειλαν τις «εξυπνάδες», όπως ειπώθηκε, «που πλασάρουν» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά για συμβιβαστική πρόταση και τη ναυτολόγηση κάποιων Ελλήνων στο πλοίο.

«ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, υπογράμμισε ο Σ. Τσιμπόγλου, διεκδικούν να είναι όλοι οι ναυτεργάτες ασφαλισμένοι και να ισχύουν οι ελληνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή καλύτερες από αυτές». Απάντησαν με στοιχεία στα φληναφήματα για τα έσοδα που, δήθεν, χάθηκαν με την κινητοποίηση στο «Ζενίθ». Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, κατήγγειλε το ρόλο των δυνάμεων της υποταγής σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΝΟ, των οποίων οι ελιγμοί στο παραπέντε δεν αλλάζουν το ότι αποτελούν τον πολιορκητικό κριό για να περάσει αυτή η πολιτική.

Το ΠΑΜΕ

Την επιχείρηση συκοφάντησης του ΠΑΜΕ και των αγώνων των εργαζομένων κατήγγειλε και η Εκτελεστική του Γραμματεία με ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή. Στην ανακοίνωσή του - μεταξύ άλλων - σημειώνεται ότι «οι αγώνες του ταξικού κινήματος των ναυτεργατών που εκφράστηκε με την αλληλεγγύη και άλλων εργαζομένων καθώς και νεολαίας, αυτό που έπληξαν είναι η εφοπλιστική ασυδοσία που επεκτείνεται σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών και όχι μόνο, μέσω της άρσης του καμποτάζ, που δίνει το δικαίωμα στους κεφαλαιοκράτες του κλάδου να έχουν πληρώματα χωρίς δικαιώματα (ανασφάλιστους, χωρίς εφαρμογή ΣΣΕ κλπ.)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ