Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2010
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Ντύθηκε» με τα λάβαρα της εργατιάς

*

Χιλιάδες ήταν οι απεργοί εργάτες και εργάτριες, οι άνθρωποι του μόχθου, με τον πρώτο λόγο να τον έχει η νεολαία, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που με τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα στα χέρια, τις σημαίες του ΠΑΜΕ, έντυσαν τον Πειραιά, το περασμένο Σάββατο, στα χρώματα του ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο παλμός και ο όγκος της απεργιακής διαδήλωσης, που συγκρότησε όλος αυτός ο εργατόκοσμος, την καταγράφει σε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις που έχει δει το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Απεργοί ναυτεργάτες, εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εργάτες από τα σαπουνάδικα εργοστάσια, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι, με νέες δυνάμεις να έχουν ενισχύσει τα μπλοκ τους, με τα ασταμάτητα συνθήματά τους, στα οποία κυριαρχούσαν τα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά» διατράνωσαν το ελπιδοφόρο μήνυμα της αντεπίθεσης.

Από τα χαράματα, σε ολόκληρο τον Πειραιά έπνεε ο αγωνιστικός άνεμος. Οι απεργιακές φρουρές από τις 5.30 το πρωί είχαν πάρει τις θέσεις τους στους καταπέλτες συμπαραταγμένες στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών, στις πύλες κάθε εργασιακού χώρου.

Η πλατεία Κοραή, όπου ήταν ο τόπος της απεργιακής συγκέντρωσης, πολύ πριν από τις 11 που είχε καθοριστεί το αγωνιστικό ραντεβού, είχε αρχίσει να κατακλύζεται από κόσμο. Εκεί κατέφθασαν με πορεία εργαζόμενοι από συνοικίες του Πειραιά. Ενώ λίγη ώρα αργότερα επικράτησε πια το αδιαχώρητο, όταν στην πλατεία έφτασαν οργανωμένα και συγκροτημένα τα μπλοκ των ταξικών σωματείων του Πειραιά, μετά από προσυγκέντρωση που είχε γίνει στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Ξουράφης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΕΚΠ. Χαιρέτισε ο Νίκος Τούσσας, πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά. Οι εργαζόμενες Ευγενία Ποντικού και Νατάσα Σωτηρίου απήγγειλαν ποιήματα του Κ. Παλαμά και του Τ. Λειβαδίτη.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν μια μαχητική, γεμάτη παλμό πορεία, που κατέληξε στο μνημείο των 11 νεκρών εργατών, από τη μεγάλη απεργία του 1923, όπου παρουσιάστηκε το χρονικό της απεργίας, απαγγέλθηκαν ποιήματα και έγινε κατάθεση στεφανιών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους Γ. Μαρίνο και Ν. Σοφιανό, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ