Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Μεγάλη πανελλαδική απεργία
Μεγαλειώδης η απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi

Με μια μεγαλειώδη απεργιακή διαδήλωση, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και κήρυξε την παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, ολοκληρώθηκε η απεργιακή μάχη στη Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή αγώνα και διεκδίκησης για την εργατική τάξη.

Αισιόδοξο μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης αποτέλεσαν οι νέες δυνάμεις εργαζομένων, Σωματειακές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και φορείς που για πρώτη φορά, συγκροτημένα και μαζικά, συμμετείχαν στην απεργία και στη μεγάλη κινητοποίηση.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στο Αγαλμα Βενιζέλου, και στην πορεία στους δρόμους της πόλης, έστειλαν δυνατό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν συμβιβάζονται με τη ζωή που τους ετοιμάζουν. Απάντησαν στον φόβο, στην υποταγή, στην αναμονή, στα ψίχουλα, και έδωσαν υπόσχεση ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Από τα χαράματα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε δεκάδες χώρους δουλειάς. Στην πύλη του εργοστασίου της «Μαλαματίνας», όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στις συνδικαλιστικές διώξεις της εργοδοσίας, για την υπογραφή ΣΣΕ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν μέλη εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης.

Διακωμωδώντας το «καλάθι του νοικοκυριού»

Eurokinissi

Διακωμωδώντας το «καλάθι του νοικοκυριού»
Τη μάχη της περιφρούρησης έδωσαν οι απεργοί εργαζόμενοι και στον χώρο των Κατασκευών, σε κλάδους της Βιομηχανίας, του Εμπορίου, των Υπηρεσιών, του Επισιτισμού - Τουρισμού, των Τηλεπικοινωνιών, σε ελεγκτικές εταιρείες αλλά και στο μηχανοστάσιο του Σιδηροδρόμου.

Οι υγειονομικοί ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας ότι η φωνή των νοσοκομειακών γιατρών συνολικά των υγειονομικών δεν φιμώνεται.

Στη συνέχεια, με συνθήματα όπως «Λαέ που σε τσακίζουν, άλλαξε πορεία, να σπάσει ο τσαμπουκάς σε κάθε εργοδοσία», «Οχι στην ακρίβεια και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», οι χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, φοιτητές και μαθητές καταδίκασαν την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα και ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Γιάννης Νιβορλής, απεργός στη «Μαλαματίνα» και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, ο Νίκος Τσακλίδης από την Επιτροπή Εργαζομένων Κεντρικού Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της «Hellenic Train», η Ντίνα Παπαδοπούλου, απολυμένη από την «Αλουμίλ», και η Λία Ματζώρου, πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Σωματείου «Praktiker».


Eurokinissi

Ακολούθησε δρώμενο που διακωμώδησε το «καλάθι του νοικοκυριού», τα μέτρα - κοροϊδία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την κεντρική ομιλία από τον Κυριάκο Τσιαούση, αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕΠΕ.

Η μεγάλη, μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης σάλπισε αγωνιστικό ξεσηκωμό παντού.

Σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας

Μαζικές και μαχητικές απεργιακές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μία από τις πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα, με τη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, νεολαίας και φυσικά των απόμαχων της δουλειάς.

«Μαύρος θα είναι ο δικός τους χειμώνας, όχι ο δικός μας και των παιδιών μας», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης ο Αλέξανδρος Κύρκας, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του Σωματείου Εργαζομένων «Βαρβαρέσος».

Αντίστοιχα δυναμική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια.

Με μεγάλη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην πόλη των Σερρών, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της τοπικής Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βαγγέλη Παπαμιχάλη.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση και στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, η οποία ξεκίνησε με δυναμική πορεία προς το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στον Πολύγυρο, όπου είχαν απεργιακή περιφρούρηση οι εργαζόμενοι του υποστελεχωμένου ΕΦΚΑ. Τη συγκέντρωση στο δημαρχείο χαιρέτισε ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο δίκαιο αίτημα των απολυμένων μεταλλωρύχων από την «Edilmac» να απορροφηθούν στην «Ελληνικός Χρυσός».

Μαχητικές ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στο Κιλκίς, στην Εδεσσα, στα Γιαννιτσά και στην Κατερίνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παράνομες και άκυρες» οι προσλήψεις του απεργοσπαστικού μηχανισμού! (2023-10-18 00:00:00.0)
Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία (2023-03-17 00:00:00.0)
Ανυποχώρητοι στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις (2023-01-11 00:00:00.0)
Ολοι στην απεργία, όλοι στις διαδηλώσεις σήμερα σε κάθε πόλη! (2022-11-09 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν πρωί και απόγευμα (2012-11-08 00:00:00.0)
Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι στην απεργία (2011-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ