Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Μεγάλη πανελλαδική απεργία
Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή του εργατόκοσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Το μήνυμα ξεκάθαρο και από την Ηπειρο: «Ξεσηκωμός, να μην πληρώσει ξανά ο λαός», ένα μήνυμα με αποδέκτη τη μεγαλοεργοδοσία της περιοχής, την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα.

Στα Γιάννενα, ένα τεράστιο σε όγκο πλήθος κατέκλυσε το κέντρο της πόλης, με το χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης να συνενώνει πάνω από πενήντα συνδικαλιστικούς φορείς του νομού, απ' όλο το φάσμα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων, των φοιτητών κ.ά. Οταν η κεφαλή της πορείας κατέφθανε στην κεντρική πλατεία, τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών βρίσκονταν έξω από το Εργατικό Κέντρο, απόσταση πάνω από ένα χιλιόμετρο. Η συμμετοχή χιλιάδων απεργών που μετέτρεψαν την οργή τους σε δύναμη διεκδίκησης και ελπίδας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, να ακυρώσουν με τη δράση τους τα κηρύγματα της μιζέριας και της υποταγής, της αναμονής.

Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Λευκάδα.

Σε Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Με αιχμή τα αιτήματα και τα συνθήματα για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο το λαό πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι απεργιακές συγκεντρώσεις και οι πορείες στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή, πρωτοφανής για τα τελευταία χρόνια στην Κοζάνη, ενώ αντίστοιχα πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στα Γρεβενά. Συγκεντρώσεις και πορείες από τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα και την Καστοριά.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι έδωσαν μαχητικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Πολύ μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, όπου νέες δυνάμεις πήραν τη θέση τους δίπλα στους συναδέλφους τους, δίνοντας τη μάχη της απεργίας σε πολλούς χώρους δουλειάς, με τη συμμετοχή πάνω από 30 σωματείων.

Πλήθος σωματείων και εργαζομένων διαδήλωσαν επίσης σε Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Ορεστιάδα και Θάσο.

Σε Κρήτη και νησιά

Πιο ψηλά ανέβηκε ο πήχης για την «επόμενη μέρα» του αγώνα από τις μαζικές συγκεντρώσεις στην Κρήτη.

Στο Ηράκλειο, σε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση, ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργαζομένων στο εργοτάξιο του αεροδρομίου Καστελλίου, που συνέχισαν μάλιστα και με νέα 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα, δηλαδή χτες, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την κάλυψη του κόστους μετακίνησης από και προς το χώρο δουλειάς. Μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών έγινε στα Χανιά, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, όπως και σε Ρέθυμνο, Αγιο Νικόλαο, Λασίθι και Σητεία.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Μια «θάλασσα» από συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις απλώθηκε την Τετάρτη και σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου.

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας έστειλε η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη. Από την πλατεία Σαπφούς, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία που πέρασε από το δημαρχείο, βροντοφωνάζοντας τα αιτήματά τους για μέτρα απέναντι στην ακρίβεια που στραγγαλίζει εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματίες και βιοπαλαιστές αγρότες. Συγκέντρωση έγινε και στην Καλλονή, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή των αγροτών που κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους στον δρόμο.

Στη Σάμο, η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ με τα αιτήματα για αυξήσεις των μισθών, Συλλογικές Συμβάσεις, τα συνθήματα ενάντια στην ακρίβεια να κυριαρχούν. Απεργιακή συγκέντρωση, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ν. Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, πλήθους σωματείων και φορέων, έγινε στην Ικαρία.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στη Χίο διαβάστηκε ψήφισμα με την απαίτηση των σωματείων για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, με αφορμή εργατικά «ατυχήματα» που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Σύρο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Λήμνο, Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη, με τους κατοίκους των νησιών να ενώνουν τη φωνή τους στα αιτήματα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για φθηνό ρεύμα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ