ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις

Από την προχτεσινή διαδήλωση για την Παιδεία στην Καλιφόρνια
Από την προχτεσινή διαδήλωση για την Παιδεία στην Καλιφόρνια
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ εναντίον των δραστικών περικοπών στις δαπάνες για τη δημόσια Παιδεία που στέλνουν στ' αζήτητα χιλιάδες εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς και την ίδια στιγμή, στο όνομα της «δημοσιονομικής λιτότητας» των πολιτειών, κλείνουν δεκάδες σχολεία.

Οι μεγαλύτερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις έγιναν στην Καλιφόρνια όπου η 4η Μάρτη είχε κηρυχθεί μέρα γενικής απεργίας μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικού προσωπικού και εργαζομένων των Πανεπιστημίων αλλά και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κινητοποιήσεις ενάντια στην αναγγελία απόλυσης 5.200 δασκάλων στο Λος Αντζελες και προαναγγελία απολύσεων 900 δασκάλων στο Σαν Φρανσίσκο κι όλα αυτά στο όνομα των περικοπών των δαπανών για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της «χρεοκοπημένης» πολιτείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαθητές των σχολείων που ανήκουν στην Ενιαία Περιφέρεια του Λος Αντζελες και όπου έγιναν οι περικοπές του διδακτικού προσωπικού ξεχύθηκαν οργισμένοι στο δρόμο. Μεγάλες οι κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια «Μπέρκλεϊ», USC, UCLA και άλλα, που από την περασμένη άνοιξη έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές κατά 20% των δαπανών για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Είχε προηγηθεί στις 24 Σεπτέμβρη 2009, κατά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, μεγάλη κινητοποίηση στην Καλιφόρνια ακολούθησε το τριήμερο 18-20 Νοέμβρη κατά τη σύνοδο των πανεπιστημιακών διοικήσεων και το σχέδιο που προωθούνταν για νέο γύρο περικοπών, τις ιδιωτικοποιήσεις, το δόγμα της οικονομικής «αποτελεσματικότητας», τις αυξήσεις στα δίδακτρα που για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ανήλθε στο 32%, και των περικοπών θέσεων εργασίας.

Η «φωτιά» της δράσης όμως ξεπέρασε τα σύνορα της Καλιφόρνιας αυτή τη φορά καθώς ναι μεν λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της πολιτείας οι περικοπές είχαν γενικευτεί, αλλά πλέον έχουν γενικευτεί καθώς πάνω από τις μισές πολιτείες φαίνεται ότι «ακολουθούν» το παράδειγμα της Καλιφόρνιας, στο όνομα της κρίσης και της «δημοσιονομικής σταθερότητας». Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν στη Νέα Υόρκη από τους φοιτητές των Πανεπιστημίων που ανήκουν στην ομπρέλα του CUNY - όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια της πόλης - αλλά και από ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όπως το «New School» και το «New York University». Οι διαδηλώσεις μάλιστα των φοιτητών ενώθηκαν με αυτές των μαθητών και των γονιών τους που διαμαρτύρονταν ενάντια στις αποφάσεις του Δήμου να διακόψει τη δωρεάν παροχή μηνιαίας κάρτας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μεταβαίνουν στο σχολείο.

Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως το Ντιτρόιτ, καθώς έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο των σχολείων, λόγω «κρίσης» ή υπό το πρόσχημα της αξιολόγησής τους, καθώς κρίθηκαν «χαμηλών επιδόσεων» και όλως τυχαίως όλα τα σχολεία που έχουν υποπέσει σε αυτή την κατηγορία είναι σε φτωχές περιοχές.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΓΕΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Οι ΗΠΑ πιέζουν για αναγνώριση του πραξικοπήματος στην Ονδούρα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Με την επίσκεψή της στη Γουατεμάλα ώστε να παραστεί στην Περιφερειακή Σύνοδο ηγετών της Κεντρικής Αμερικής ολοκλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, την περιοδεία της σε έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής, που κατά τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήταν μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν και εντάθηκαν εκ νέου με το πραξικόπημα στην Ονδούρα και τη στάση των ΗΠΑ.

Η αποστολή της Κλίντον εντούτοις δεν αποδεικνύεται καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς ο στόχος να πεισθεί η Βραζιλία - είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας - να συναινέσει στις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν δεν επιτεύχθηκε, ενώ το χάσμα θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Χίλαρι Κλίντον θα καλέσει τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής να προχωρήσουν στην αναγνώριση της νέας κυβέρνησης της Ονδούρας υπό τον Πορφίριο Λόμπο Σόσα, που ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του πραξικοπήματος της 28ης Ιούνη 2008 ενάντια στον Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια. Εξάλλου, από το Σαν Χοσέ στην Κόστα Ρίκα, που επισκέφτηκε πριν τη μετάβασή της στη Γουατεμάλα, ανακοίνωσε την επανέναρξη των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας προς την Ονδούρα ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Προφανώς, εκτιμώντας τον ένα μήνα διακυβέρνησης από τον Πορφίριο Λόμπο, όπου η καταστολή του λαϊκού κινήματος και οι δολοφονίες από παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν κορυφωθεί...

Στη Σύνοδο, που συμπίπτει και με τα πέντε χρόνια από τη Συμφωνία για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Αμερικής - Δομινικανής Δημοκρατίας (CAFTA - DR), θα συμμετάσχουν οι Πρόεδροι της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, του Ελ Σαλβαδόρ, Μαουρίσιο Φούνες, φυσικά της Γουατεμάλα Αλβαρο Κολόμ, καθώς και της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεονέλ Φερνάντες, ενώ κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας, με την Χίλαρι Κλίντον να κομίζει και «υποσχέσεις» για στήριξη των χωρών της Κεντρικής Αμερικής για την καταπόλεμηση του εμπορίου ναρκωτικών. Ας σημειωθεί ότι στη Σύνοδο δε θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι και ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα.

Τέλος, χθες στο Καράκας πραγματοποιήθηκε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, του Προέδρου Ούγο Τσάβες με τον πρώην Πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια.

Εξαχρείωση

Από πείνα πέθανε 3 μηνών βρέφος στην πόλη Σαεόν της Ν. Κορέας, όπως απέδειξε η ιατροδικαστική έρευνα, που βγήκε 5 μήνες μετά από την αναφορά του θανάτου του βρέφους από τους γονείς του. Φυσικά, το γεγονός αυτό - συνηθισμένο σε χώρες που πλήττονται από φτώχεια - είναι τραγικό. Γίνεται, όμως, τραγικότερο με αυτά που αποκαλύπτονται: Οι άνεργοι και πλήρως αλλοτριωμένοι γονείς του ...προτίμησαν να ασχοληθούν με το μεγάλωμα της «ψηφιακής» κόρης τους στα Ιντερνετ - καφέ, αντί να φροντίσουν το βρέφος.

Οπως έδειξε η έρευνα μετά τη σύλληψη του 41χρονου πατέρα και της 25χρονης μητέρας, επρόκειτο για διαταραγμένους ψυχικά γονείς που τάιζαν το παιδί μία φορά (αντί έξι) το 24ωρο. Χωρίς να υπάρχει καμία κρατική μέριμνα, αυτοί οι διαταραγμένοι άνθρωποι περνούσαν όλη τους τη μέρα σε Ιντερνετ - καφέ ασχολούμενοι μανιωδώς με την ψηφιακή τους «κόρη» Ανιμα...

Η εξαχρείωση του ανθρώπου σε όλο της το μεγαλείο!

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πολιτικοί τριγμοί από την εξαγορά τράπεζας

TZAKAΡΤΑ.--

O Iνδονήσιος αντιπρόεδρος Μποεντιόνο και ο υπουργός Οικονομικών Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι ξόδεψαν το 2008 720.000.000 δολάρια από τα κρατικά ταμεία για να εξαγοράσουν την τράπεζα «Σέντουρι» στο δεκαπλάσιο της αξίας της! Η πράξη τους προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού που επέκριναν την εξαγορά της τράπεζας σαν «σκανδαλώδη κατάχρηση εξουσίας» με αφορμή την πρόσφατη ολοκλήρωση σχετικής κοινοβουλευτικής έρευνας.

Ωστόσο, ο Ινδόνησιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο κάλυψε χτες τους δύο ανώτατους αξιωματούχους λέγοντας ότι έχουν ιστορικό «ικανότητας και ηθικής ακεραιότητας» και πως ως εκ τούτου η απόφασή τους για εξαγορά της τράπεζας «Σέντουρι» δεν είναι επιλήψιμη γιατί «έγινε υπό το βάρος οικονομικής κρίσης»...

Το ίδιο 24ωρο, δεκάδες ισλαμιστές φοιτητές πραγματοποίησαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω απότο κοινοβούλιο στη Τζακάρτα και σε τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ενόψει της προγραμματισμένης για τις 20-22 του μήνα επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Τέλος, χτες κλιμάκιο ανώτερων Ινδονήσιων αξιωματούχων των ειδικών δυνάμεων του στρατού (KOPASSUS) συνάντησαν στην Ουάσιγκτον στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα και του Πενταγώνου, πιέζοντας για την άρση του στρατιωτικού εμπάργκο, που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ με αφορμή τη συμμετοχή του ινδονησιακού στρατού στις σφαγές αμάχων στο Ανατολικό Τιμόρ το 1999. Σύμφωνα με ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, η άρση του εμπάργκο είναι πολύ πιθανή προκειμένου οι ΗΠΑ να ξαναρχίσουν σύντομα την εκπαίδευση του ινδονησιακού στρατού και οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες την πώληση συναφών «προϊόντων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ