Σάββατο 6 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΓΕΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Οι ΗΠΑ πιέζουν για αναγνώριση του πραξικοπήματος στην Ονδούρα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.--

Με την επίσκεψή της στη Γουατεμάλα ώστε να παραστεί στην Περιφερειακή Σύνοδο ηγετών της Κεντρικής Αμερικής ολοκλήρωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, την περιοδεία της σε έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής, που κατά τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήταν μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές που υπάρχουν και εντάθηκαν εκ νέου με το πραξικόπημα στην Ονδούρα και τη στάση των ΗΠΑ.

Η αποστολή της Κλίντον εντούτοις δεν αποδεικνύεται καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς ο στόχος να πεισθεί η Βραζιλία - είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας - να συναινέσει στις κυρώσεις ενάντια στο Ιράν δεν επιτεύχθηκε, ενώ το χάσμα θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Χίλαρι Κλίντον θα καλέσει τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής να προχωρήσουν στην αναγνώριση της νέας κυβέρνησης της Ονδούρας υπό τον Πορφίριο Λόμπο Σόσα, που ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του πραξικοπήματος της 28ης Ιούνη 2008 ενάντια στον Πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια. Εξάλλου, από το Σαν Χοσέ στην Κόστα Ρίκα, που επισκέφτηκε πριν τη μετάβασή της στη Γουατεμάλα, ανακοίνωσε την επανέναρξη των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας προς την Ονδούρα ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Προφανώς, εκτιμώντας τον ένα μήνα διακυβέρνησης από τον Πορφίριο Λόμπο, όπου η καταστολή του λαϊκού κινήματος και οι δολοφονίες από παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν κορυφωθεί...

Στη Σύνοδο, που συμπίπτει και με τα πέντε χρόνια από τη Συμφωνία για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Αμερικής - Δομινικανής Δημοκρατίας (CAFTA - DR), θα συμμετάσχουν οι Πρόεδροι της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας, του Ελ Σαλβαδόρ, Μαουρίσιο Φούνες, φυσικά της Γουατεμάλα Αλβαρο Κολόμ, καθώς και της Δομινικανής Δημοκρατίας Λεονέλ Φερνάντες, ενώ κυρίαρχο ζήτημα της ατζέντας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας, με την Χίλαρι Κλίντον να κομίζει και «υποσχέσεις» για στήριξη των χωρών της Κεντρικής Αμερικής για την καταπόλεμηση του εμπορίου ναρκωτικών. Ας σημειωθεί ότι στη Σύνοδο δε θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του Παναμά Ρικάρντο Μαρτινέλι και ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα.

Τέλος, χθες στο Καράκας πραγματοποιήθηκε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, του Προέδρου Ούγο Τσάβες με τον πρώην Πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ