Σάββατο 6 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Δημοψήφισμα σήμερα

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.--

Δημοψήφισμα διεξάγεται σήμερα στην Ισλανδία όπου ο λαός καλείται να αποφασίσει αν δέχεται να πληρώσει τα χρέη του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος προς τις τράπεζες κυρίως της Ολλανδίας και της Αγγλίας, σε μια στιγμή που έχει αυξηθεί ραγδαία η ανεργία και η φτώχεια και υπάρχει γενικευμένη αγανάκτηση. Αν και το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ο Πρόεδρος της χώρας Ολαφούρ Ραγκάρ Γκρίμσον, αρνήθηκε να το υπογράψει ανοίγοντας έτσι το δρόμο για το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα τρία τέταρτα των Ισλανδών αναμένεται να πουν «ΟΧΙ» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία και 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ολλανδία ως «αποζημίωση» στους περίπου 340.000 πελάτες της τράπεζας «Icesave», που κατέρρευσε υπό το βάρος της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο, καθένας από τους 320.000 Ισλανδούς θα κληθεί να πληρώνει 135 δολάρια το μήνα για οκτώ χρόνια...

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία είχε φτάσει στο σημείο να ενεργοποιήσει το λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό» νόμο εναντίον της Ισλανδίας για να «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία των ισλανδικών τραπεζών, προκαλώντας ταυτόχρονα σημαντικές διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ