Σάββατο 6 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πιέσεις για «εκτόνωση» της έντασης στη Βοσνία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ άσκησαν χτες πιέσεις στην ηγεσία της Σερβίας και της Κροατίας προκειμένου να «συμβάλλουν στην εκτόνωση της έντασης» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στη «σταθεροποίηση της κατάστασης» στα δυτικά Βαλκάνια.

«Κοινό μας συμφέρον είναι μία σταθερή Βοσνία» είπε χτες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο στον Κροάτη νέο Πρόεδρο Ιβο Γιοσίποβιτς.

Το ίδιο 24ωρο, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, συναντούσε το Σέρβο πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς επισημαίνοντάς του πόσο «ζωτικής σημασίας» είναι η περιφερειακή συνεργασία για την εξασφάλιση της σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους εξέφραζαν «σοβαρές ανησυχίες» για τις αυξανόμενες εντάσεις στη Βοσνία μετά από την προ ολίγων μηνών αποτυχία του αμερικανο-ευρω-ενωσιακού σχεδίου για πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ένα ενιαίο σύστημα εξουσίας σε βάρος των εθνοτικών κοινοτητών με άλλοθι την πιο εύκολη ένταξη του προτεκτοράτου σε ΝΑΤΟ και ΕΕ...

Απέναντι σ' όλα αυτά, στάθηκε η τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών Κροατίας και Σλοβενίας και του Σέρβου προέδρου στη σλοβένικη πόλη Πτουτζ στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε μία «στενότερη συνεργασία» μεταξύ των χωρών στα δυτικά Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ