Σάββατο 6 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Στις κάλπες για δεύτερη φορά υπό κατοχή
  • Αρχισαν χτες να ψηφίζουν οι εκτός χώρας Ιρακινοί
  • «Ορθή αν και με λάθη» η εισβολή και κατοχή στο Ιράκ, κατά τον Γκόρντον Μπράουν

BΑΓΔΑΤΗ.--

Με ομιλίες και εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας ολοκληρώθηκε, χτες, η προεκλογική εκστρατεία στο Ιράκ, όπου στις κάλπες καλούνται, την Κυριακή, περίπου 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να εκλέξουν το νέο 325μελές Κοινοβούλιο και τη δεύτερη, κατά σειρά, κυβέρνηση υπό κατοχική παρουσία. Δρακόντεια είναι, ήδη, τα μέτρα ασφαλείας, με τα σύνορα να έχουν κλείσει, τις μετακινήσεις από πόλη σε πόλη να έχουν απαγορευτεί, ενώ αναμένεται απαγόρευση της κυκλοφορίας σε αρκετά σημεία τόσο της Βαγδάτης, όσο και άλλων μεγάλων πόλεων.

Χτες, άρχισε και η ψηφοφορία για τους, εκτός χώρας, Ιρακινούς, που θα διαρκέσει τρεις μέρες και θα ολοκληρωθεί την ώρα που θα κλείνουν οι κάλπες και στο Ιράκ. Ο αριθμός των αποδήμων και προσφύγων Ιρακινών υπολογίζεται μεταξύ 1,5 (κατά τον ΟΗΕ) και 2 εκατομμυρίων (κατά τις αρχές). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νοθείας με την ψήφο των εκπατρισμένων Ιρακινών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες. Οι μεγαλύτερες ιρακινές κοινότητες βρίσκονται σε Συρία, Ιορδανία και Λίβανο, όπου χτες σχηματίζονταν ουρές έξω από τα εκεί εκλογικά τμήματα.

«Διστακτικά» αμετανόητος ο Μπράουν

«Ορθή» χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός την απόφαση εισβολής στο Ιράκ, καταθέτοντας στην ειδική εξεταστική επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο. Ο Γκόρντον Μπράουν, που το 2003 ήταν υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε την άποψή του, αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθεί στους ισχυρισμούς περί «όπλων μαζικής καταστροφής» και επιμένοντας στην εξήγηση της «περιφρόνησης εκ μέρους του ιρακινού καθεστώτος αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ο Μπράουν παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη από τη βρετανική και την αμερικανική ηγεσία κατά την εισβολή και μετά.

Εμφανίστηκε, δε, εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στην Ουάσιγκτον, «γιατί δεν έλαβε υπ' όψιν της τις βρετανικές προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο επικράτησης χάους στο Ιράκ». Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι «δεν περιέκοψε κονδύλια από το στράτευμα», σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή πολλών συγγενών νεκρών και τραυματισμένων Βρετανών στρατιωτών, που καταγγέλλουν ότι είχαν σταλεί χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ