Σάββατο 6 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Διπλωματική διαμάχη για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η κυβέρνηση Ερντογάν εγκαλεί την αμερικανική κυβέρνηση παίζοντας το χαρτί του γεωστρατηγικού ρόλου της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Μύδρους εναντίον των ΗΠΑ εξαπέλυσε η Τουρκία αμέσως μετά την υιοθέτηση πρότασης ψηφίσματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία αναγνωρίζεται ως γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων στην Τουρκία από τους Οθωμανούς το 1915, με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ως γερουσιαστής, είχε χαρακτηρίσει και αυτός τη σφαγή ως γενοκτονία, ωστόσο στην τελευταία ψηφοφορία επέλεξε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, χωρίς να πάρει θέση. Αντίθετα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον φέρεται να προειδοποίησε τους Δημοκρατικούς που συμμετέχουν στην Επιτροπή, ότι ενδεχόμενη έγκριση της πρότασης θα επιφέρει ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, η τουρκική κυβέρνηση ανακάλεσε στην Αγκυρα τον πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, Ναμίκ Ταν, «για διαβουλεύσεις», ενώ σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την αποδοχή του ψηφίσματος, σημειώνοντας ότι «κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει. Οσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση».

Η τουρκική κυβέρνηση στο πλαίσιο και του ρόλου που επιθυμεί να διαδραματίσει στην περιοχή της Ασίας ως «παίκτης - κλειδί» στο πλευρό των ιμπεριαλιστών υπογραμμίζει ότι η Αγκυρα από την πλευρά της είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι τυχόν έγκριση του εν λόγω ψηφίσματος θα οδηγούσε σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, απειλώντας για ανακοπή των προσπαθειών για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας και καταλήγει ότι «η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος».

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος και «υπενθύμισε» ότι η Τουρκία έχει συμβάλλει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του Μπ. Ομπάμα στην περιοχή της Ασίας και αυτό «δε θα έπρεπε να θυσιαστεί για μικροπολιτικά παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης», προσθέτοντας με νόημα ότι «αυτή η κίνηση δε θα φέρει ειρήνη στον Καύκασο». Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα στην προβολή του ιμπεριαλιστικού ρόλου της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «από τη μία πλευρά είναι το Κογκρέσο με την επιρροή των λόμπι των διαφόρων εθνοτήτων και από την άλλη είναι τα μεγάλα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν και Καύκασο», με τον αναλυτή της «Χουριέτ» να τονίζει ότι είναι στο χέρι των ΗΠΑ να αποφασίσουν «τι έχει μεγαλύτερη σημασία»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ