Σάββατο 6 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις

Από την προχτεσινή διαδήλωση για την Παιδεία στην Καλιφόρνια
Από την προχτεσινή διαδήλωση για την Παιδεία στην Καλιφόρνια
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ εναντίον των δραστικών περικοπών στις δαπάνες για τη δημόσια Παιδεία που στέλνουν στ' αζήτητα χιλιάδες εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς και την ίδια στιγμή, στο όνομα της «δημοσιονομικής λιτότητας» των πολιτειών, κλείνουν δεκάδες σχολεία.

Οι μεγαλύτερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις έγιναν στην Καλιφόρνια όπου η 4η Μάρτη είχε κηρυχθεί μέρα γενικής απεργίας μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικού προσωπικού και εργαζομένων των Πανεπιστημίων αλλά και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κινητοποιήσεις ενάντια στην αναγγελία απόλυσης 5.200 δασκάλων στο Λος Αντζελες και προαναγγελία απολύσεων 900 δασκάλων στο Σαν Φρανσίσκο κι όλα αυτά στο όνομα των περικοπών των δαπανών για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της «χρεοκοπημένης» πολιτείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μαθητές των σχολείων που ανήκουν στην Ενιαία Περιφέρεια του Λος Αντζελες και όπου έγιναν οι περικοπές του διδακτικού προσωπικού ξεχύθηκαν οργισμένοι στο δρόμο. Μεγάλες οι κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια «Μπέρκλεϊ», USC, UCLA και άλλα, που από την περασμένη άνοιξη έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές κατά 20% των δαπανών για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Είχε προηγηθεί στις 24 Σεπτέμβρη 2009, κατά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, μεγάλη κινητοποίηση στην Καλιφόρνια ακολούθησε το τριήμερο 18-20 Νοέμβρη κατά τη σύνοδο των πανεπιστημιακών διοικήσεων και το σχέδιο που προωθούνταν για νέο γύρο περικοπών, τις ιδιωτικοποιήσεις, το δόγμα της οικονομικής «αποτελεσματικότητας», τις αυξήσεις στα δίδακτρα που για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ανήλθε στο 32%, και των περικοπών θέσεων εργασίας.

Η «φωτιά» της δράσης όμως ξεπέρασε τα σύνορα της Καλιφόρνιας αυτή τη φορά καθώς ναι μεν λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της πολιτείας οι περικοπές είχαν γενικευτεί, αλλά πλέον έχουν γενικευτεί καθώς πάνω από τις μισές πολιτείες φαίνεται ότι «ακολουθούν» το παράδειγμα της Καλιφόρνιας, στο όνομα της κρίσης και της «δημοσιονομικής σταθερότητας». Διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις έγιναν στη Νέα Υόρκη από τους φοιτητές των Πανεπιστημίων που ανήκουν στην ομπρέλα του CUNY - όλα τα δημόσια Πανεπιστήμια της πόλης - αλλά και από ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όπως το «New School» και το «New York University». Οι διαδηλώσεις μάλιστα των φοιτητών ενώθηκαν με αυτές των μαθητών και των γονιών τους που διαμαρτύρονταν ενάντια στις αποφάσεις του Δήμου να διακόψει τη δωρεάν παροχή μηνιαίας κάρτας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να μεταβαίνουν στο σχολείο.

Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως το Ντιτρόιτ, καθώς έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο των σχολείων, λόγω «κρίσης» ή υπό το πρόσχημα της αξιολόγησής τους, καθώς κρίθηκαν «χαμηλών επιδόσεων» και όλως τυχαίως όλα τα σχολεία που έχουν υποπέσει σε αυτή την κατηγορία είναι σε φτωχές περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ