ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο μακελειό αμάχων

Μετά από το βάρβαρο αμερικανικό βομβαρδισμό

Associated Press

Μετά από το βάρβαρο αμερικανικό βομβαρδισμό
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο μακελειό προκάλεσαν, εντός Βαγδάτης, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις. Ανταλλάσσοντας πυρά με σιίτες ενόπλους, όπως διατείνονται επισήμως, μέσα στη συνοικία Ουασάς, κάλεσαν εναέριες ενισχύσεις, που έβαλλαν κατά κτιρίων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι και να τραυματιστούν εννιά. Σύμφωνα με την ιρακινή αστυνομία, τα περισσότερα θύματα είναι άμαχοι.

Αλλη μια επίθεση σημειώθηκε χτες στο Τικρίτ, όπου παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη δίπλα σε βενζινάδικο. Στόχος της επίθεσης ήταν αστυνομική περίπολος αλλά τελικά σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και 17 τραυματίστηκαν.

Στην Ουάσιγκτον, πάντως, όλα βρίσκονται στο ρυθμό των εκθέσεων για το τι μέλλει γενέσθαι στο Ιράκ. Η τελευταία έκθεση ήταν της επιτροπής υπό τον απόστρατο στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Η έκθεση χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» την ιρακινή αστυνομία προτείνοντας τη διάλυση και την πλήρη αναδιοργάνωσή της προκειμένου να υπερκεραστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους εθνοτικούς διαχωρισμούς.

Αντίθετα, κρίνει ως «καλύτερη» την κατάσταση του ιρακινού στρατού, επισημαίνοντας, όμως, ότι «τους επόμενους 12 - 18 μήνες δε θα είναι σε θέση να αναλάβει μόνος του δράση και χρειάζεται στήριξη». Εντούτοις, η έκθεση καταλήγει ότι «θα είναι μάλλον αδόκιμος ο αυστηρός ορισμός ενός χρονοδιαγράμματος αποχώρησης».

ΙΣΡΑΗΛ
Εισβολή στην κεντρική Γάζα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επί ώρες αντάλλασσαν πυρά, άλλοτε σποραδικά και άλλοτε έντονα, Παλαιστίνιοι μαχητές και Ισραηλινοί στρατιώτες, κοντά στην πόλη Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, χτες. Τουλάχιστον δέκα ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν (εκ των οποίων οι τέσσερις μέλη των «Τζιχάντ» και «Χαμάς») και περισσότεροι από 12 τραυματίστηκαν.

Οι μάχες άρχισαν το πρωί, όταν ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο παλαιστινιακό έδαφος για να βρεθούν αντιμέτωπες με Παλαιστινίους μαχητές. Στη συνέχεια, πεζά τμήματα και ισραηλινά τεθωρακισμένα υποχώρησαν προς τις θέσεις τους στα όρια μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ. Λίγο αργότερα, Παλαιστίνιοι μαχητές επιβαίνοντες σε δύο αυτοκίνητα προσπάθησαν να προσεγγίσουν ισραηλινό φυλάκιο, αλλά επλήγησαν από ελικόπτερα, με αποτέλεσμα να ανέβει κατά πολύ ο αρχικός απολογισμός των θυμάτων.

Η χτεσινή εισβολή, που είναι και η αιματηρότερη των τελευταίων βδομάδων, σημειώνεται μια μέρα μετά την απόφαση του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας να μην προχωρήσει σε ευρεία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, για να τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών. Εντούτοις, ο υπουργός Αμυνας συμπλήρωνε, λίγο αργότερα ότι «ίσως τελικά να μην αποφευχθούν οι επιχειρήσεις εντός Γάζας».

Παράλληλα, χτες, ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου, Τόνι Μπλερ, συνάντησε τον Πρόεδρο Αμπάς στη Ραμάλα, που του έθεσε σειρά «πολιτικών ζητημάτων προς διευθέτηση». Ο Μπλερ δεν έκανε δηλώσεις.

Στον πόλεμο στο Ιράκ

Στα κριτήρια ψήφου για τις εκλογές που πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν υπόψη, είναι και η εξωτερική πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το ότι, δηλαδή, συμμετείχαν μαζί στην υλοποίηση όλων των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Η επέμβαση στο Ιράκ και η κατοχή είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα. Σήμερα ο λαός του Ιράκ βιώνει για τέταρτη χρονιά μια καθημερινή κόλαση. Η κατοχή διέλυσε τη χώρα και πυροδότησε την εμφύλια αντιπαράθεση, οδήγησε σε μια πληγή που συνεχώς αιμορραγεί.

Μεταξύ των «προθύμων συμμάχων» των Αμερικανοβρετανών ιμπεριαλιστών αναμφίβολα συγκαταλέγονται οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Και οι δύο είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχασαν ευκαιρία να συνδράμουν παρέχοντας ό,τι τους ζητήθηκε. Εχουμε και λέμε:

  • Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παραχώρησε τη βάση της Σούδας κατά τη διάρκεια της εισβολής και απέστειλε ελληνικές ναυτικές δυνάμεις στον Περσικό και στην Ανατολική Μεσόγειο για να «καλυφθούν τα νώτα των εισβολέων», διέθεσε πληρώματα ΑΒΑΚΣ για τις ανάγκες των επιδρομών. Στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, προώθησε και πέτυχε την υπογραφή απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής της Αθήνας όπου νομιμοποιείται η κατοχή.
  • Η κυβέρνηση της ΝΔ, επί ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδέχτηκε όλες τις σχετικές αποφάσεις συνέχισης της κατοχής. Ο κ. Καραμανλής, ως πρόεδρος της ΝΔ, δήλωνε στη Βουλή ότι υποστηρίζει αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για λόγους «εθνικού συμφέροντος». Επίσης, επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ, ως πρωθυπουργός, πολλάκις επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας «στα σχέδια εκδημοκρατισμού στο Ιράκ» και αλλού.
  • Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ κ. Μολυβιάτης τάχθηκε κατά μιας πρόωρης αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε, επί κυβέρνησης ΝΔ που υλοποίησε προηγούμενη δέσμευση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και ανέλαβε διά μέσου αξιωματικών του, την εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών, στη Βουλγαρία, δαπανώντας 10 εκατομμύρια δολάρια.

Κι όλα αυτά γίνονται ενώ και οι δύο εκπρόσωποι του δικομματισμού υποκριτικά δηλώνουν, σε όλους τους τόνους, ότι «η Ελλάδα δε συμμετείχε στον πόλεμο και δε συμμετέχει στην κατοχή»... Με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται σε θράσος, καθώς ενώ ως κυβέρνηση υποτασσόταν στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, ταυτοχρόνως, καλούσε τα μέλη του να συμμετάσχουν στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις!!!

Ευτυχώς, που ο Λευκός Οίκος δεν ξεχνά τους «προθύμους»! Και σε ειδική ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρονται οι ελληνικές κυβερνήσεις μεταξύ των πρώτων «προθύμων» στην εισβολή στο Ιράκ και, μεταξύ των πέντε μη αμερικανικών εταιρειών που ανέλαβαν να διοχετεύουν το όποιο ιρακινό πετρέλαιο εξορύσσεται στην αγορά, επέλεξαν και τα «Ελληνικά Πετρέλαια»...

ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΡΙΑ
Ενταση μετά από ισραηλινή πρόκληση;

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Οι συριακές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν ισραηλινά αεροσκάφη που εισήλθαν στο συριακό εναέριο χώρο από το βορρά, από την πλευρά της Μεσογείου και κατευθύνονταν προς τα βορειοανατολικά. Τα ανάγκασαν να αποχωρήσουν, αφού πρώτα έριξαν κάποιου είδους πυρομαχικά σε ερημικές εκτάσεις». Αυτό μετέδωσε το συριακό επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο (SANA), επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του συριακού ΓΕΣ, συμπληρώνοντας ότι η συριακή ηγεσία «προειδοποιεί ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο στις προκλήσεις».

Την είδηση της παραβίασης επιβεβαίωσαν και υπουργοί της συριακής κυβέρνησης, αποφεύγοντας να δώσουν άλλες πληροφορίες. Η συριακή πλευρά δε χρησιμοποίησε, προφανώς επίτηδες, τον όρο «βομβαρδισμό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αεροσκάφη «άδειασαν» πυρομαχικά, όπως το πράττουν ενίοτε και με τα καύσιμα, προκειμένου να αυξήσουν ταχύτητα και να πάρουν ύψος. Επίσης, δεν αναφέρεται το είδος και ο αριθμός των αεροσκαφών.

Από την άλλη, το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού διέψευδε ότι συνέβη τέτοιο περιστατικό. Εντούτοις, επισήμως το Ισραήλ διέψευσε τους συριακούς ισχυρισμούς.

Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι «αν όντως συνέβη το περιστατικό, προφανώς πρόκειται για κάποιου είδους αναγνωριστική πτήση που σχετίζεται κυρίως με τον έλεγχο των συριακών αντανακλαστικών ή των νέων ρωσικών συστοιχιών αεράμυνας που απέκτησε προσφάτως η Δαμασκός». Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν πολλάκις απορρίψει το ενδεχόμενο στρατιωτικής κλιμάκωσης μεταξύ τους, τους τελευταίους μήνες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μειώνεται η «δημοτικότητα» ΕΕ και ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ψυχραίνονται τα αισθήματα του τουρκικού λαού, έναντι των ιμπεριαλιστικών κέντρων της ΕΕ και των ΗΠΑ, τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση «Διατλαντικών Τάσεων», που πραγματοποιήθηκε από την αμερικανική German Marshall Fund και τέσσερα ακόμα ευρωπαϊκά ιδρύματα, στο διάστημα 4 - 23 Ιούνη και σε δείγμα 1.000 πολιτών.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι η «ζέση των Τούρκων τόσο για την ΕΕ όσο και για τις ΗΠΑ, μειώθηκε κατά 50%, αφού το 2006, δήλωναν θετικά διατεθειμένοι προς την Ουάσιγκτον σε μια κλίμακα 0-100, στο βαθμό του 20, ενώ τώρα η "θερμοκρασία" έπεσε στους 11 βαθμούς. Αντίστοιχα για την ΕΕ, από τους 45 βαθμούς, πιάσαμε φθινόπωρο, με το θερμόμετρο να δείχνει πλέον, 26 βαθμούς.

Ακόμα 74% των Τούρκων θεωρεί ανεπιθύμητη την πολιτική των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή (αντί 69% που ήταν το 2006). Ανεπιθύμητη και η πολιτική των Βρυξελλών, σύμφωνα με τους Τούρκους, στις διεθνείς υποθέσεις, με 54%, αντί του 47%, το 2006.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ