ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Προς απεργιακές κινητοποιήσεις

Ζητούν κάλυψη των κενών θέσεων και να εξασφαλιστεί ολόκληρο το ποσό για τις εφημερίες όλων των γιατρών

Η Γενική Συνέλευση (ΓΣ) των νοσοκομειακών γιατρών και των γιατρών των Κέντρων Υγείας του Νοσοκομείου Κέρκυρας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των γιατρών για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας του νομού, όπου, για άλλη μια χρονιά, δεν προβλέπεται πρόσληψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.

Σε ψήφισμά της, η ΓΣ επισημαίνει: "Ακολουθώντας μια τακτική απαξίωσης και φθοράς του ΕΣΥ, προχωράει η κυβέρνηση στην παρακράτηση των δεδουλευμένων εφημεριών του έτους 1999 σε όλους τους γιατρούς (ειδικευμένους, ειδικευόμενους και αγροτικούς). Οι κρατικοί υπεύθυνοι, με διάφορες υπεκφυγές και αστείες δικαιολογίες, ακολουθώντας παρελκυστική τακτική, αφήνουν απλήρωτους τους γιατρούς. Προσπαθούν, έτσι, να πισωγυρίσουν τις εργασιακές τους σχέσεις δεκάδες χρόνια πίσω και να υποβαθμίσουν το ΕΣΥ. Γι' αυτό δε διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή των εφημεριών που αποφασίζει, σύμφωνα με το νόμο, η Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα αγωνιστούν για την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε συμπαράταξη και κοινό αγώνα με τον κερκυραϊκό λαό".

Οι γιατροί αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (9 πμ - 1 μμ), στη διάρκεια των οποίων δεν πραγματοποιούνται όλες οι προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις. Επίσης προειδοποιούν ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν μετά το Πάσχα σε 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και μη κατάθεση των εφημεριών.

Οι γιατροί διεκδικούν την πρόσληψη προσωπικού σε όλες τις κενές θέσεις του Νοσοκομείου, των ΚΥ και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Ακόμα ζητούν να εξασφαλιστεί ολόκληρο το ποσό για τις εφημερίες όλων των γιατρών, όπως τις καθορίζει η Επιστημονική Επιτροπή του Νοσοκομείου και να αποδοθούν άμεσα όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες.

"Κενό γράμμα" ο οικογενειακός γιατρός

Στη χώρα μας έπρεπε να υπάρχουν 6.000, ενώ στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούν τους 850

Ο Οικογενειακός Γιατρός - που έχει θεσμοθετηθεί ξανά και ξανά τα τελευταία 15 χρόνια - αποτελεί "κενό γράμμα", τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής που θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα από 14 έως 18 Απρίλη 1999.

Στη χώρα μας, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, θα έπρεπε να υπάρχουν 6.000 οικογενειακοί γιατροί με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής. Στην πραγματικότητα όμως δεν ξεπερνούν τους 850, αριθμό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο θεσμός αυτός σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας αποτελεί τη βάση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα μάλιστα με τη νομοθεσία, κάθε οικογενειακός γιατρός θα πρέπει να εξυπηρετεί περίπου 500 οικογένειες, δηλαδή 1.200 - 2.000 άτομα.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης υστέρησης που παρουσιάζει η Ελλάδα στο θέμα αυτό είναι, όπως τονίστηκε, το γεγονός ότι η Πορτογαλία, ένα από τα νεότερα μέλη της ΕΕ και με τους δυσμενέστερους οικονομικούς δείκτες κατά την έναρξή του, είχε ήδη από το 1988 περισσότερους από 7.000 οικογενειακούς γιατρούς.

Απαραίτητη προϋπόθεση στη στήριξη του θεσμού είναι η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής, κάτι που αποτελεί μείζον πρόβλημα, καθώς - όπως τονίστηκε στη συνέντευξη - η πολιτεία δε διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για την εκπαίδευση ή επανεκπαίδευση των γιατρών.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη... περηφανεύτηκαν ότι αύξησαν από 236 σε 531 τις οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας - εκ των οποίων οι 25 είναι κενές. Επιπλέον οι εκπρόσωποι του υπουργείου μίλησαν για αργά, αλλά σταθερά βήματα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας των Δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΔΠΦΥ). Εκτός του σχεδιασμού σε πιλοτική κατεύθυνση των ΔΠΦΥ, υπάρχει και η δήλωση του ίδιου του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα (27.1.1999), ότι η πιλοτική εφαρμογή των ΔΠΦΥ δεν είναι αποτελεσματική.

"ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ"
Ανθυγιεινή υποκρισία

Μια επιστολή του προέδρου του νοσοκομείου και η απάντηση του "Ριζοσπάστη"

Απ' τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου "Αγία Ολγα" Ηλία Λαμπράκο πήραμε - με ημερομηνία 23.3.1999 - την παρακάτω επιστολή:

"Κύριε Διευθυντά,

στο φύλλο της Τετάρτης 17 - 3 - 99 και στη σελίδα 22 της έγκριτης εφημερίδας σας, δημοσιεύτηκε ένα μονόστηλο με τον τίτλο "Αγία Ολγα - Εκλογικό Πραξικόπημα".

Επειδή στο δημοσίευμα αυτό αναγράφονται πολλές ανακρίβειες επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω τα εξής:

Οι εκλογές της 8 - 12 - 98 ακυρώθηκαν με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου μας μετά από έγγραφη γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου του Νοσοκομείου διότι:

1. Υπήρξε ασυμφωνία μεταξύ του αριθμού των φακέλων στην ψηφοδόχο και του αριθμού των ψηφοδελτίων (ένα παραπάνω).

2. Μια υπάλληλος του Νοσοκομείου κατά προφορική δήλωση συναδέλφων της ψήφισε χωρίς να καταγραφεί και διαγραφεί το όνομά της.

3. Υποβλήθηκε ένσταση υποψηφίου στις εκλογές για ακύρωσή τους λόγω των πιο πάνω παρατυπιών.

4. Δεν παρίστατο δικαστικός αντιπρόσωπος κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας διατυπώνονται απαράδεκτες κατηγορίες για το υπουργείο και τη δωρήτρια. Τ' αναγραφόμενα "όλα γίνονται με άνωθεν εντολές. Δηλαδή του υπουργείου και της δωρήτριας" είναι ασύστολα ψεύδη και αποτελούν αποκυήματα αχαλίνωτης φαντασίας".

Η απάντηση του "Ρ"

Το δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 17.3.1999 - όπως και προηγούμενα δημοσιεύματα - αναφερόταν στις εξελίξεις μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου των εργαζομένων και των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου. (Ο πρώτος γύρος έγινε την 1.12.1998 και οι επαναληπτικές στις 8.12.1999. Στις επαναληπτικές αναδείχτηκε εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ συνδικαλιστής της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" (ΑΣ) - που στηρίζεται απ' την ΕΣΑΚ Δημοσίου - με 161 ψήφους έναντι 160 του εκπροσώπου της ΠΑΣΚΕ. Στη συνέχεια το ΔΣ του νοσοκομείου αποφάσισε τη διεξαγωγή εκ νέου των εκλογών στις 23 και 30 Μάρτη 1999, μόνο για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων).

Οσον αφορά τις αιτιάσεις του προέδρου έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Η απόφαση του ΔΣ ήταν "εκλογικό πραξικόπημα" διότι το ΔΣ του νοσοκομείου δεν είχε το δικαίωμα να αποφασίσει για την ακύρωση των εκλογών. Αυτό το δικαίωμα το έχουν τα Διοικητικά Δικαστήρια, στα οποία μπορεί να προσφύγει όποιος έχει έννομο συμφέρον - και εν προκειμένω και το ΔΣ του νοσοκομείου.

Αλλωστε το Δικαστήριο - στο οποίο προσέφυγε η Αγωνιστική Συσπείρωση - ακύρωσε την απόφαση του ΔΣ για τις εκλογές - μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή.(Ενα ακόμα στοιχείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πραξικοπηματικό είναι και το γεγονός ότι το ΔΣ - με την παράτυπη απόφασή του - ακύρωσε και τους δυο γύρους των εκλογών).

Ετσι, λοιπόν, οι ενστάσεις 1, 2 και 3 του προέδρου είναι ζητήματα που εμπίπτουν στην κρίση των Δικαστηρίων.

2. Ειδικότερα, όμως, όσον αφορά τη γνωμάτευση της νομικού συμβούλου του νοσοκομείου και σε σχέση με τη διαπίστωσή της ότι "δεν παρίστατο δικαστικός αντιπρόσωπος κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας" υπάρχουν οι εξής παρατηρήσεις που επισημάνθηκαν και σε προηγούμενα απ' την εφημερίδα μας δημοσιεύματα:

i. Οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των γιατρών και των εργαζομένων, γίνονται με την ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων και πουθενά - όπως μας έχει επισημανθεί - τα τελευταία 15 χρόνια σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας δε συμμετέχει δικαστικός αντιπρόσωπος γιατί δεν το προβλέπει ο νόμος.

ii. Εφόσον η Νομική Σύμβουλος έκρινε ότι έπρεπε να υπάρχει και δικαστικός αντιπρόσωπος, γιατί δεν προειδοποίησε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για την ανάγκη της παρουσίας του; Και αφού είχε αυτή τη γνώμη γιατί δεν πρότεινε την ακύρωση των εκλογών του πρώτου γύρου (1.12.1998) - που έγιναν χωρίς δικαστικό - ώστε να μην πάνε σε δεύτερο γύρο; Η γιατί δεν πρότεινε την ακύρωση της εκλογής του εκπροσώπου των γιατρών, αφού εκλέχτηκε στο δεύτερο γύρο και χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου; Η γιατί δεν πρότεινε την ακύρωση των προηγούμενων εκλογών (πριν 2 χρόνια), οι οποίες έγιναν επίσης χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο;

3. Τέλος, όσον αφορά τα "αποκυήματα της αχαλίνωτης φαντασίας" σημειώνουμε ότι όσα γράψαμε ήταν δηλώσεις στελεχών της ΑΣ, οι οποίοι ανέφεραν τα εξής: "Ξέρουμε καλά ότι όλα γίνονται με άνωθεν εντολή. Δηλαδή του υπουργείου και της δωρήτριας, οι οποίοι, χρόνια τώρα, βλέπουν στους εκπροσώπους της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" το εμπόδιο, να χρησιμοποιούν το νοσοκομείο κατά το δοκούν, αλλά και να δρομολογήσουν εκείνα τα σχέδια που νοσοκομεία όπως το "Αγία Ολγα" λόγω των ειδικών σχέσεων με τους λεγόμενους δωρητές, μπορούν να λειτουργήσουν πιλοτικά στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Οι παραπάνω μεθοδεύσεις δε θα περάσουν".

Ολα όσα κατήγγειλαν τα στελέχη της ΑΣ είναι γνωστά από πολλούς στο χώρο του νοσοκομείου...

"ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ"
Ενίσχυση του "Ενωτικού Αγωνιστικού Συνδυασμού"

Αύξηση σε ποσοστό και έδρες σημείωσε ο "Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός" (ΕΑΣ) στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Αμαλία Φλέμινγκ" για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του σωματείου και των αντιπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Συγκεκριμένα, ο ΕΑΣ εξασφάλισε τρεις έδρες (123 ψήφοι) και εξέλεξε δύο αντιπροσώπους (110 ψήφοι) στην ΠΟΕΔΗΝ. Στις εκλογές του 1997 ο συνδυασμός είχε πάρει 89 ψήφους και δύο έδρες, ενώ για την ΠΟΕΔΗΝ με 83 ψήφους εξέλεξε δύο αντιπροσώπους.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα εξής (στις παρενθέσεις τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών):

  • ΠΑΣΚ: 171 ψήφοι, 4 έδρες (225 ψήφοι και 5 έδρες). Για την ΠΟΕΔΗΝ 130 ψήφοι και 3 αντιπρόσωποι (179 ψήφοι, 4 αντιπρόσωποι).
  • ΔΑΚΕ: 74 ψήφοι, 2 έδρες (51 ψήφοι και 1 έδρα). Για την ΠΟΕΔΗΝ 46 ψήφοι, 1 αντιπρόσωπος (30 ψήφοι και καμία έδρα).
  • "Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων" (ΑΚΕ): 71 ψήφοι, 1 έδρα (102 ψήφοι και 2 έδρες). Για την ΠΟΕΔΗΝ 55 ψήφοι, 1 αντιπρόσωπος (73 ψήφοι και 2 αντιπρόσωποι).
  • "Ταξική Αριστερή Κίνηση" (ΤΑΚ): 56 ψήφοι, 1 έδρα (54 ψήφοι και 1 έδρα). Για την ΠΟΕΔΗΝ 53 ψήφοι, 1 αντιπρόσωπος (42 ψήφοι και 1 αντιπρόσωπος).

Εκτός απ' την εγκατάλειψη του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, εγκαταλείφθηκαν και τα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα να μην αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ