Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ"
Ανθυγιεινή υποκρισία

Μια επιστολή του προέδρου του νοσοκομείου και η απάντηση του "Ριζοσπάστη"

Απ' τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου "Αγία Ολγα" Ηλία Λαμπράκο πήραμε - με ημερομηνία 23.3.1999 - την παρακάτω επιστολή:

"Κύριε Διευθυντά,

στο φύλλο της Τετάρτης 17 - 3 - 99 και στη σελίδα 22 της έγκριτης εφημερίδας σας, δημοσιεύτηκε ένα μονόστηλο με τον τίτλο "Αγία Ολγα - Εκλογικό Πραξικόπημα".

Επειδή στο δημοσίευμα αυτό αναγράφονται πολλές ανακρίβειες επιτρέψτε μου να σας γνωρίσω τα εξής:

Οι εκλογές της 8 - 12 - 98 ακυρώθηκαν με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου μας μετά από έγγραφη γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου του Νοσοκομείου διότι:

1. Υπήρξε ασυμφωνία μεταξύ του αριθμού των φακέλων στην ψηφοδόχο και του αριθμού των ψηφοδελτίων (ένα παραπάνω).

2. Μια υπάλληλος του Νοσοκομείου κατά προφορική δήλωση συναδέλφων της ψήφισε χωρίς να καταγραφεί και διαγραφεί το όνομά της.

3. Υποβλήθηκε ένσταση υποψηφίου στις εκλογές για ακύρωσή τους λόγω των πιο πάνω παρατυπιών.

4. Δεν παρίστατο δικαστικός αντιπρόσωπος κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας διατυπώνονται απαράδεκτες κατηγορίες για το υπουργείο και τη δωρήτρια. Τ' αναγραφόμενα "όλα γίνονται με άνωθεν εντολές. Δηλαδή του υπουργείου και της δωρήτριας" είναι ασύστολα ψεύδη και αποτελούν αποκυήματα αχαλίνωτης φαντασίας".

Η απάντηση του "Ρ"

Το δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 17.3.1999 - όπως και προηγούμενα δημοσιεύματα - αναφερόταν στις εξελίξεις μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου των εργαζομένων και των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου. (Ο πρώτος γύρος έγινε την 1.12.1998 και οι επαναληπτικές στις 8.12.1999. Στις επαναληπτικές αναδείχτηκε εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ συνδικαλιστής της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" (ΑΣ) - που στηρίζεται απ' την ΕΣΑΚ Δημοσίου - με 161 ψήφους έναντι 160 του εκπροσώπου της ΠΑΣΚΕ. Στη συνέχεια το ΔΣ του νοσοκομείου αποφάσισε τη διεξαγωγή εκ νέου των εκλογών στις 23 και 30 Μάρτη 1999, μόνο για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων).

Οσον αφορά τις αιτιάσεις του προέδρου έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1. Η απόφαση του ΔΣ ήταν "εκλογικό πραξικόπημα" διότι το ΔΣ του νοσοκομείου δεν είχε το δικαίωμα να αποφασίσει για την ακύρωση των εκλογών. Αυτό το δικαίωμα το έχουν τα Διοικητικά Δικαστήρια, στα οποία μπορεί να προσφύγει όποιος έχει έννομο συμφέρον - και εν προκειμένω και το ΔΣ του νοσοκομείου.

Αλλωστε το Δικαστήριο - στο οποίο προσέφυγε η Αγωνιστική Συσπείρωση - ακύρωσε την απόφαση του ΔΣ για τις εκλογές - μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή.(Ενα ακόμα στοιχείο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πραξικοπηματικό είναι και το γεγονός ότι το ΔΣ - με την παράτυπη απόφασή του - ακύρωσε και τους δυο γύρους των εκλογών).

Ετσι, λοιπόν, οι ενστάσεις 1, 2 και 3 του προέδρου είναι ζητήματα που εμπίπτουν στην κρίση των Δικαστηρίων.

2. Ειδικότερα, όμως, όσον αφορά τη γνωμάτευση της νομικού συμβούλου του νοσοκομείου και σε σχέση με τη διαπίστωσή της ότι "δεν παρίστατο δικαστικός αντιπρόσωπος κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας" υπάρχουν οι εξής παρατηρήσεις που επισημάνθηκαν και σε προηγούμενα απ' την εφημερίδα μας δημοσιεύματα:

i. Οι εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων των γιατρών και των εργαζομένων, γίνονται με την ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων και πουθενά - όπως μας έχει επισημανθεί - τα τελευταία 15 χρόνια σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας δε συμμετέχει δικαστικός αντιπρόσωπος γιατί δεν το προβλέπει ο νόμος.

ii. Εφόσον η Νομική Σύμβουλος έκρινε ότι έπρεπε να υπάρχει και δικαστικός αντιπρόσωπος, γιατί δεν προειδοποίησε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για την ανάγκη της παρουσίας του; Και αφού είχε αυτή τη γνώμη γιατί δεν πρότεινε την ακύρωση των εκλογών του πρώτου γύρου (1.12.1998) - που έγιναν χωρίς δικαστικό - ώστε να μην πάνε σε δεύτερο γύρο; Η γιατί δεν πρότεινε την ακύρωση της εκλογής του εκπροσώπου των γιατρών, αφού εκλέχτηκε στο δεύτερο γύρο και χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου; Η γιατί δεν πρότεινε την ακύρωση των προηγούμενων εκλογών (πριν 2 χρόνια), οι οποίες έγιναν επίσης χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο;

3. Τέλος, όσον αφορά τα "αποκυήματα της αχαλίνωτης φαντασίας" σημειώνουμε ότι όσα γράψαμε ήταν δηλώσεις στελεχών της ΑΣ, οι οποίοι ανέφεραν τα εξής: "Ξέρουμε καλά ότι όλα γίνονται με άνωθεν εντολή. Δηλαδή του υπουργείου και της δωρήτριας, οι οποίοι, χρόνια τώρα, βλέπουν στους εκπροσώπους της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" το εμπόδιο, να χρησιμοποιούν το νοσοκομείο κατά το δοκούν, αλλά και να δρομολογήσουν εκείνα τα σχέδια που νοσοκομεία όπως το "Αγία Ολγα" λόγω των ειδικών σχέσεων με τους λεγόμενους δωρητές, μπορούν να λειτουργήσουν πιλοτικά στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Οι παραπάνω μεθοδεύσεις δε θα περάσουν".

Ολα όσα κατήγγειλαν τα στελέχη της ΑΣ είναι γνωστά από πολλούς στο χώρο του νοσοκομείου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ