Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
"Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία"

Μαχητικά συλλαλητήρια χτες. Νέες συγκεντρώσεις σήμερα σε Πάτρα, Πύργο, Κόρινθο

Τη δική τους μάχη ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών έδωσαν οι νέοι της Αχαϊας, συμμετέχοντας μαζικά στο χτεσινό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν πολιτικές νεολαίες. Η νεολαία εξέφρασε την απόφασή της να αντισταθεί στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που αιματοκυλούν τα Βαλκάνια, αρνούμενη να γίνει κρέας για τα κανόνια των στρατοκρατών. Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης όπου συγκεντρώθηκαν οι νέοι γύρω στις 8.30 ακούστηκε ο απαίσιος ήχος των σειρήνων, δίνοντας έτσι μια γεύση στον ελληνικό λαό για τη φρίκη που περνά ο γιουγκοσλαβικός λαός και τονίζοντάς του την ανάγκη να αντισταθεί πριν ο πόλεμος και η φρίκη χτυπήσουν και τη δική του πόρτα. Με μιας, οι νέοι άναψαν κεριά και κάθισαν στο οδόστρωμα, προτείνοντας τα στήθη τους, στα οποία υπήρχαν ζωγραφισμένοι οι γνωστοί πλέον στόχοι και κραυγάζοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής τους πως "κανένας φαντάρος (δε θα πάει) στη Γιουγκοσλαβία (γιατί) εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία" απαιτώντας μάλιστα από "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, πολέμου συμμαχία, κάτω τα χέρια απ' τη Σερβία". Η κραυγή αντίστασης και αγώνα των νέων συγκίνησε όλους τους πολίτες, που συμπαραστάθηκαν ο καθένας με το δικό του τρόπο σ' αυτό το κάλεσμα. Σε λίγο ξεκίνησε πορεία, η οποία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και από το αγγλικό προξενείο, όπου ακούστηκαν συνθήματα για τους φονιάδες των λαών και άλλα που καλούσαν τους λαούς να αντισταθούν στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Δεν έλειψαν τα συνθήματα ενάντια στην εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στο βρώμικο πόλεμο, τα οποία βροντοφώναξαν οι νεολαίοι της ΚΝΕ, αλλά και άλλοι νέοι.

Σήμερα στις 8 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ο λαός της Πάτρας ξαναβγαίνει στους δρόμους σε νέο συλλαλητήριο που διοργανώνουν εργατικά σωματεία της πόλης, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".

Κόρινθος

Μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κορίνθου και Λουτρακίου χτες στην Κόρινθο, καθώς πολλοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους, κρατώντας αναμμένα κεριά και με συνθήματα, αλλά και με παλμό απαίτησαν να σταματήσει αμέσως ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά του σερβικού λαού.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, οι Σύλλογοι Γυναικών Κορίνθου και Κιάτου διοργανώνουν πικετοφορία στο Φλοίσβο, ενώ το απόγευμα στις 6 μ.μ. πραγματοποιείται στο ΕΚ Κιάτου ευρεία σύσκεψη για την ίδρυση Επιτροπής Ειρήνης, η οποία θα αναλάβει το συντονισμό και το σχεδιασμό νέων κινητοποιήσεων.

Πύργος

Με τη μαζική συμμετοχή του λαού του Πύργου, σημαδεύτηκε το συλλαλητήριο, που πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη φορείς της περιοχής. Σήμερα, στις 9 μ.μ., η Πανηλειακή Συντονιστική Επιτροπή Φορέων πραγματοποιεί στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα λαμπαδηφορία. Μετά από συνεννόηση με τους φορείς της ΤΑ, θα κλείσουν τα φώτα της πόλης και οι φιλειρηνιστές θα φωτίσουν με τη φλόγα των κεριών και κυρίως της καρδιάς τους τους δρόμους, υψώνοντας το ανάστημά τους ενάντια στον πόλεμο.

Ζάκυνθος

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Ζάκυνθο. Τόσο εκείνο που διοργάνωσαν μαζικοί φορείς την περασμένη Τετάρτη, όσο και το χτεσινό που διοργάνωσε η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ συγκίνησαν το λαό του νησιού, ο οποίος συμμετείχε, καταδικάζοντας τους σφαγείς των λαών.

Οι μαζικοί φορείς διοργανώνουν νέο συλλαλητήριο την Τρίτη, 13 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ