Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Οικονομικές δυσχέρειες, αλλά διεκδίκηση καμία

Συνυπεύθυνες η δημοτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση

Οι οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αθηναίων αναδείχτηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως αναδείχτηκαν και οι ευθύνες τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της κυβέρνησης για την επικαλούμενη χρεοκοπία του πρώτου δήμου της χώρας.

Συγκεκριμένα, η δημοτική πλειοψηφία προχώρησε σε "ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την πορεία των οικονομικών εκκρεμοτήτων του υπουργείου Εσωτερικών προς το δήμο".

Η δημοτική αρχή, επικαλούμενη στοιχεία από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, ανέφερε πως η κεντρική διοίκηση τής χρωστά περίπου 16 δισ. δραχμές. Ποσό που προκύπτει από αποφάσεις που έλαβε η κεντρική διοίκηση για παροχές προς τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην ΤΑ χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων. Ποσό που δεν αποδόθηκε στο Δήμο Αθηναίων.

Από την πλευρά της "Κεντροαριστεράς", ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Αγγελάκης προσπάθησε να ισορροπήσει, πατώντας σε δύο βάρκες. Από τη μια πλευρά, συμβούλευσε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει πόρους. Από την άλλη, όμως, εμφανίστηκε απολογητικός για την κυβέρνηση και κατηγόρησε τη δημοτική πλειοψηφία περί κακής διαχείρισης και χρεοκοπίας του δήμου.

Ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης",Λεων. Αυδής,σημείωσε πως δεν είναι ανακριβείς οι ισχυρισμοί του δήμου περί επιβάρυνσής του, λόγω της κυβερνητικής πολιτικής. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση παρακρατά, στην περίοδο 1990 - '99, 100 δισ. δραχμές από τους θεσμοθετημένους υπέρ του Δήμου Αθηναίων πόρους. Συμπλήρωσε πως η δημοτική αρχή της πρωτεύουσας δεν αμφισβήτησε την κυβερνητική πολιτική, καθώς με αυτή συμφωνεί και η ΝΔ. Διευκρίνισε πως αφήνει αλώβητη την πολιτική περιορισμού των πόρων της ΤΑ. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη η δημοτική πλειοψηφία να αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου και τους δημότες, προκειμένου να πάρουν τα κονδύλια που δικαιούται ο δήμος.

Πάντως, η δημοτική αρχή δε διευκρίνισε τι προτίθεται να πράξει, προκειμένου να λάβει έστω και αυτά τα 16 δισ. δραχμές. Γενικά και αόριστα άφησε να πλανάται κάτι περί "πρώτου βήματος" από πλευράς του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ