Πέμπτη 8 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
"Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε!"

Με πορείες και λαμπαδηφορίες συνεχίστηκαν και χτες οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις που έχουν πάρει πλέον καθαρά αντιΝΑΤΟικό χαρακτήρα

Κάλεσμα αγώνα προς όλους τους λαούς των Βαλκανίων απηύθυναν χτες οι νεολαίοι των πολιτικών κομμάτων και οι εργαζόμενοι, που ανταποκρίθηκαν στο αντιπολεμικό προσκλητήριο και πήραν μέρος στην πιο μεγάλη λαμπαδηφορία που έγινε ποτέ στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Με σύνθημα "Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ΝΑΤΟικούς αντισταθείτε" και αποφασισμένοι να αποτρέψουν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο, οι νέοι διαδήλωσαν "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία".

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τις πολιτικές νεολαίες της ΚΝΕ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΕ. ΑΝ., της ΟΝΝΕΔ, της ΕΑΝ και της Ν. ΕΔΗΚ. Ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους και με πορεία οι νεολαίοι, μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό της πόλης, προχώρησαν προς το Λευκό Πύργο, μέσω της οδού Μητροπόλεως.

Εδωσαν τη δική τους μαχητική απάντηση ενάντια στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης", στους σχεδιαστές και τους πρωτομάστορές της.

Τα συνθήματα, ασταμάτητα το ένα μετά το άλλο, έσπασαν την πένθιμη σιωπή της πόλης και κατέδειξαν την υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης και τον εγκληματικό ρόλο των ιμπεριαλιστών: "Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν", "Αμερικάνοι φονιάδες των λαών", "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των ιμπεριαλιστών". Εκεί μπροστά στο σύμβολο της πόλης, το Λευκό Πύργο, έκαψαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταγγέλλοντας τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη δολοφονική επίθεση εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού.

Ηταν εκεί ο αγωνιζόμενος λαός, που από την πρώτη ώρα αντιπάλεψε στην πράξη τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο θανάτου και απαίτησε να σταματήσει ο πόλεμος. Ελειπαν όμως αυτοί που μόνο στα λόγια φέρονται αντίθετοι, αλλά στην πράξη ευλογούν τις επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων μεγάλων αφεντικών. Ο νομάρχης δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των νεολαιών για τρίλεπτη συσκότιση της πόλης. Αλλά και οι δήμαρχοι, όπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι της ΚΝΕ, σφύριζαν αδιάφορα.

Στις άλλες πόλεις

Με μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες απαίτησε την οριστική κατάπαυση των βομβαρδισμών και ο αγωνιζόμενος λαός στην Κατερίνη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Στο πνεύμα των ημερών με λαμπάδες, δάδες και κεριά στα χέρια, υπενθύμισαν σε όλους πως τούτες τις μέρες σταυρώνονται τα Βαλκάνια, χωρίς προοπτική ανάστασης. Μόνη ελπίδα η παλλαϊκή αντίδραση και η ενίσχυση του αντιπολεμικού κινήματος σε ολόκληρη τη Βαλκανική.

Στην Αλεξανδρούπολη,λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, εκατοντάδες εργαζόμενοι, και κυρίως νεολαίοι, συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο της πόλης, σημείο εκκίνησης της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας που οργάνωσαν οι φορείς της περιοχής. Με κυρίαρχο σύνθημα "Καμία εμπλοκή καμιά συμμετοχή, έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί", αναστάτωσαν το κέντρο της πόλης και έστειλαν ακόμη πιο ισχυρό το μήνυμα της συνεχούς αντίστασης και πάλης στα σχέδια των πολεμοκάπηλων.

Στην Καβάλα χιλιάδες νεολαίοι, μαζί με τον υπόλοιπο αγωνιζόμενο λαό, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, πραγματοποίησαν πορεία από τη μεγάλη πλατεία της πόλης στους κεντρικούς δρόμους, μεταφέροντας το αίτημα για ειρήνη. Σερβικές και ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν πλάι - πλάι με τις κόκκινες των πρωτοπόρων αγωνιστών, των κομμουνιστών. Το σύνθημα στιγμάτισε τη δολοφονική ιστορία της Συμμαχίας "Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία".Ο δήμος πραγματοποίησε συμβολική συσκότιση της πόλης στις 9 το βράδυ.

Και στην Κατερίνη,με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και με τη συμμετοχή των δεκάδων Σέρβων που ζουν στην πόλη, πραγματοποιήθηκε μαζική πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους. Οι διαδηλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, στην κινητοποίηση που θα γίνει έξω από το στρατόπεδο της Νέας Σάντας του Κιλκίς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση (2004-05-05 00:00:00.0)
Επί ποδός... (2001-07-10 00:00:00.0)
"Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία" (1999-06-17 00:00:00.0)
Συγκέντρωση - διαδήλωση κατά του πολέμου (1999-05-21 00:00:00.0)
"Ρίξτε κόκκινο στο μαύρο του πολέμου" (1999-05-14 00:00:00.0)
"Να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια" (1999-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ