Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία"

Μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση

Ο χώρος γύρω από την πύλη 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έγινε ξανά χτες το απόγευμα τόπος μιας ακόμα μαζικής λαϊκής κινητοποίησης. Το φιλειρηνικό κίνημα της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και συγκεντρώθηκε για να διατρανώσει την απόφασή του να μην επιτρέψει την αποστολή άλλων Ελλήνων φαντάρων στη Γιουγκοσλαβία. Από εκεί μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε για το στρατόπεδο των Γιαννιτσών, απ' όπου αναχώρησε προχτές σχεδόν ολόκληρο το 501 ΜΤΠ με 450 Ελληνες στρατιώτες, για να προστεθούν στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στο Κόσσοβο. Η μεγάλη διαδήλωση κορυφώθηκε με μια συγκλονιστική πορεία στο κέντρο των Γιαννιτσών, που κατέληξε στον πεζόδρομο της πόλης.

Πύλη 11

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο γραμματέας της ΚΟΘ, Χρήστος Κόφφας, δήλωσε κοφτά: "Ο πόλεμος συνεχίζεται. Η Γιουγκοσλαβία σήμερα βρίσκεται υπό ΝΑΤΟική κατοχή και κάτω από την τρομοκρατική δράση του UCK. Καμία αυταπάτη. O αγώνας μας συνεχίζεται".

Εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιστές της ειρήνης απέκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την πύλη εξόδου του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής, βροντοφωνάζοντας ασταμάτητα τα συνθήματα - αιτήματα: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία", "Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή, έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί".

Νεολαίος αγωνιστής έδωσε το σύνθημα της αναχώρησης ανακοινώνοντας: "Με κατοχικούς στρατούς δε γίνεται ειρήνη. Εμπρός να εμποδίσουμε και άλλους Ελληνες στρατιώτες να φύγουν για τη Γιουγκοσλαβία".

Γιαννιτσά

Η αυτοκινητοπομπή με εκατοντάδες αυτοκίνητα ξεκίνησε για τα Γιαννιτσά. Σταμάτησε μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου "Ταγματάρχου Φιλιππάκου". Οι διαδηλωτές πολιόρκησαν το χώρο. Σ' αυτό το στρατόπεδο γίνεται η συγκρότηση των τμημάτων του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος που προορίζεται για το Κόσσοβο. Από εκεί αναχωρούν οι Ελληνες στρατιώτες, για το φονικό ρόλο που τους ανέθεσε η κυβέρνηση.

Μπροστά στην πύλη τοποθετήθηκε το μεγάλο πανό της ΚΝΕ: "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα". Την ώρα που οι εκατοντάδες αγωνιστές πολιορκούσαν το στρατόπεδο, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ μπήκε στο χώρο και συναντήθηκε με τον διοικητή του στρατοπέδου για να υποβάλει το αίτημα του λαού της περιοχής να επιστρέψουν όσοι Ελληνες στρατιώτες έφυγαν για το Κόσσοβο. Παράλληλα συζήτησαν και ορισμένα τεχνικής φύσεως θέματα που αφορούν τη λειτουργία του στρατοπέδου.

Αμέσως μετά, ένα κόκκινο αντιπολεμικό ποτάμι πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης. Μια συγκλονιστική πορεία ξεκίνησε με κατεύθυνση τον κεντρικό πεζόδρομο των Γιαννιτσών. Η πόλη σείστηκε από τα αντιΝΑΤΟικά συνθήματα. Ολος ο κόσμος σηκώθηκε στο πόδι. Δεκάδες πολίτες μπήκαν στο μπλοκ της αντίστασης και πάλης και όλοι μαζί με μια φωνή διαδήλωναν πως "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά". Κατήγγειλαν την υποτελή στάση της κυβέρνησης: "Κυβέρνηση Σημίτη - υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ