ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Υπογράφτηκε η συμφωνία της ένωσης

Οι Πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας, την ώρα υπογραφής της Συμφωνίας

Associated Press

Οι Πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας, την ώρα υπογραφής της Συμφωνίας
ΜΟΣΧΑ (Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 8 Δεκέμβρη στο Κρεμλίνο συνέβη ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός: Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Μπορίς Γιέλτσιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο υπέγραψαν το Σύμφωνο για τη δημιουργία του ενωσιακού ρωσολευκορωσικού κράτους. Αν και το Σύμφωνο αυτό είναι ατελές και κατά τη συζήτηση του σχεδίου του είχαν διατυπωθεί πολλές κριτικές παρατηρήσεις τόσο στη Λευκορωσία, όσο και στη Ρωσία, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι έγινε ένα βήμα προς την ενοποίηση των δυο αδελφών λαών και των δυο πρώην Δημοκρατιών της Σοβιετικής Ενωσης. Δύσκολος ήταν ο δρόμος που διάνυσαν και οι δυο πλευρές. Και από τις δύο πλευρές υπήρξαν επίσης αρκετοί αντίπαλοι. Πρόκειται για εκείνες τις δυνάμεις που είχαν πρωτοστατήσει στην καταστροφή της μεγάλης χώρας. Στη Ρωσία είναι οι ψευτοδημοκράτες, στη Λευκορωσία - οι το λεγόμενο Λαϊκό Μέτωπο και τα τσιράκια του. Και οι μεν, και οι δε είναι στην ουσία υπηρέτες της Δύσης, πριν απ' όλα των ΗΠΑ. Αυτοί, όλα αυτά τα χρόνια, έκαναν τα πάντα μέχρι και την οργάνωση προκλήσεων, για να εμποδίσουν τη δημιουργία αυτής της Ενωσης. Αντίπαλιοι της ενοποίησης είναι επίσης και τα φιλοδυτικά ρωσικά αστικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τηλεόραση δε μετέδωσε σε όλη τη χώρα την υπογραφή του πραγματικά ιστορικού Συμφώνου, σημαντικού για τις τύχες όχι μόνο των δύο Δημοκρατιών, αλλά για όλες τις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ.Συμφωνούν ή δεν εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους.

Ο πρόεδρος Γιέλτσιν δήλωσε κατά την υπογραφή: «Η υπογραφή του Συμφώνου για τη δημιουργία Ενωσιακού κράτους έχει ωριμάσει αντικειμενικά. Ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα και της Ρωσίας, και της Λευκορωσίας, βρίσκεται στην κατεύθυνση των πανευρωπαϊκών και παγκόσμιων ολοκληρωσιακών τάσεων. Το σημαντικό είναι ότι η ενοποίηση γίνεται πάνω σε εθελοντική και ισότιμη βάση. Συγχρόνως, με το Σύμφωνο θα υπογράψουμε ένα πρόγραμμα δράσης για την υλοποίησή του, το οποίο καθορίζει όλα τα στάδια δημιουργίας του ενιαίου οικονομικού χώρου. Το ντοκουμέντο αυτό περιέχει τις εφεδρείες για την ανάπτυξη της διακρατικής ενοποίησής μας. Κύριο καθήκον μας είναι η δημιουργία των μεγαλύτερων δυνατών ευνοϊκών συνθηκών για την ευημερία των λαών και της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Είμαι πεπεισμένος ότι οι απόγονοι θα εκτιμήσουν κατ' αξίαν τις πράξεις μας». Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Λουκασένκο είπε: «Είμαι περήφανος που σήμερα υπογράφεται αυτό το Σύμφωνο. Βάζοντας τις υπογραφές μας, σύμφωνα με τη βούληση των λαών και τη Διακήρυξη για την παραπέρα ενοποίηση των λαών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας και κάτω από το Σύμφωνο, εμείς, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας επιβεβαιώνουμε έτσι την ετοιμότητα να μεταβιβάσουμε εθελοντικά στο Ενωσιακό κράτος ένα μέρος των λειτουργιών που κατοχυρώνονται σ' αυτό το Σύμφωνο». Ταυτόχρονα, ο Λουκασένκο επισήμανε ότι το Σύμφωνο αυτό δεν είναι εκείνο, που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δυο λαών. «Δεν είναι το τελευταίο μας Σύμφωνο, που υπογράφουμε με τον Μπορίς Νικολάγεβιτς. Θα ετοιμάσουμε και θα υπογράψουμε το Σύμφωνο εκείνο που περιμένουν από μας οι λαοί μας - οι λαοί της Ρωσίας και της Λευκορωσίας - το Σύμφωνο για το Ενωσιακό κράτος», τόνισε ο Λευκορώσος Πρόεδρος.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η υπογραφή του Συμφώνου έγινε στις 8 Δεκέμβρη - συνέπεσε ακριβώς με την ήμερα που πριν από 8 χρόνια στο λευκορωσικό χωριό Βισκούλι στη λόχμη του Μπελοβέζσκ, οι τότε Πρόεδροι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας Μπορίς Γιέλτσιν, Λεονίντ Κραβτσιούκ και Στανισλάβ Σουσκέβιτς υπέγραψαν πίσω από τις πλάτες των λαών τους την εγκληματική Συμφωνία για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Πολλοί θεωρούν ότι η ξαφνική «ασθένεια» του Γιέλτσιν το Νοέμβρη και η αναβολή της υπογραφής του Συμφώνου Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας συνδέεται μ' αυτή τη σύμπτωση.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συγκρούσεις, αλλά και δυτικές απειλές
ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ρουσάιλο, δήλωσε ότι οι πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, μπορούν να το κάνουν και μετά την εκπνοή (Σάββατο) της προειδοποίησης που έγινε την περασμένη βδομάδα από τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία. «Θα επιτρέψουμε στους πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν». Ταυτόχρονα, απείλησε πως οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης στον ομοσπονδιακό στρατό «απλώς θα διαλυθεί». Από τη μεριά τους, οι τσετσενικές αρχές ζήτησαν από τις διεθνείς οργανώσεις και από τις ξένες χώρες να αποστείλουν εκπροσώπους τους στο Γκρόζνι ενόψει της επιχείρησης εκκένωσης.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν χτες υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Ουρούς - Μαρτάν, πόλη στρατηγικής σημασίας που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. νοτιανατολικά του Γκρόζνι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Προηγουμένως, ο Τσετσένος αξιωματούχος Μοβλάντι Ουντούγκοφ είχε δηλώσει, «στο πλαίσιο της ανασύνταξης για την αντιμετώπιση των Ρώσων εισβολέων», ότι οι αντάρτες αποσύρθηκαν χτες και από την πόλη Ουρούς - Μαρτάν, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του Γκρόζνι. Ο Ουντούγκοφ τόνισε ότι σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στα δυτικά προάστια του Γκρόζνι. Υποστήριξε μάλιστα ότι ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια υπαίθρια αγορά στο χωριό Σάλι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 άνθρωποι.

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Εντείνονται, από την άλλη μεριά, οι αντιδράσεις, οι πιέσεις και οι προειδοποιήσεις από τις δυτικές ηγεσίες για οικονομικές κυρώσεις. Η Γερμανία, ο κυριότερος ξένος πιστωτής της Ρωσίας, προειδοποίησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση της Τσετσενίας, η Γερμανία δεν πρόκειται να υποστηρίξει, «υπό τις παρούσες συνθήκες», την παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ ή απ' οποιονδήποτε διεθνή πιστωτικό οργανισμό. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσυρθεί το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο ρωσικός στρατός προς τους κατοίκους του Γκρόζνι να εγκαταλείψουν την πόλη ή να αντιμετωπίσουν το θάνατο.

Ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης με κοινή χτεσινή ανακοίνωσή τους καλούν τη Ρωσία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία. Ο ΟΑΣΕ σκοπεύει να πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα αποστολή στην Τσετσενία, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη συμμετοχή της στον οργανισμό, αν συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τσετσενίας.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε πάλι τη Ρωσία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση σε όλα τα επίπεδα και να μην προσφεύγει στην τυφλή βία για να θέσει τέρμα στη σύγκρουση της Τσετσενίας».

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε χτες την ευχή να αποφασιστεί η επιβολή κάποιου είδους κυρώσεων κατά της Ρωσίας από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει αύριο Παρασκευή στο Ελσίνκι. Πάντως δε διευκρίνισε το είδος των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν από τους «15» κατά της Μόσχας. Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν αφήσει επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο Ελσίνκι.

Στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα τάχθηκε υπέρ της άσκησης οικονομικών και διπλωματικών πιέσεων στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της Τσετσενίας δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι μία απειλή στρατιωτικού τύπου κατά της Ρωσίας δε θα ήταν «λογική».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύγκληση του μόνιμου κοινού συμβουλίου τους στις 20 Δεκέμβρη, παρά την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα, λόγω της Τσετσενίας.

KOΛΟΜΒΙΑ
«Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης» κατά των ανταρτών
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Μία νέα στρατιωτική δύναμη, μία αερομεταφερόμενη μονάδα, εγκαινίασε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Αντρές Παστράνα, ο οποίος τη χαρακτήρισε ειδική μονάδα του κολομβιανού στρατού, που μοναδικό στόχο έχει να μάχεται κατά των ανταρτών.

Η «Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης» θα αναπτύσσεται υποβοηθούμενη από μαχητικά ελικόπτερα και μεταγωγικά καθώς και από την ειδική ναυτική αρμάδα που επιθεωρεί τους υδάτινους δρόμους -ποτάμια και θάλασσα - σε όλη την κολομβιανή επικράτεια. Οπως ο ίδιος ο Παστράνα τόνισε κατά την ομιλία του στο στρατόπεδο Τολεμαΐδα, «η αποστολή της δύναμης θα είναι να χτυπά ειδικούς στρατηγικούς στόχους ακόμη και μέσα στη ζούγκλα και όπου απαιτείται ειδικός τρόπος ανάπτυξης»... Αυτά για την πολιτική του Παστράνα, ο οποίος την ίδια στιγμή συνομιλεί με τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC-EP)προκειμένου να βρεθεί κάποιος τρόπος για να τερματιστούν οι συγκρούσεις και να πορευτούν για μια «νέα Κολομβία», ενώ η απειλή της επέμβασης ακόμη και από τις ίδιες τις ΗΠΑ αιωρείται μονίμως. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα αυτή μονάδα έχει εκπαιδευτεί, εξοπλιστεί - ακόμη και οι στολές τους - από τις ΗΠΑ και πρόκειται να συνεργαστεί με όσους Αμερικανούς στρατιωτικούς βρίσκονται εκεί προκειμένου να κατορθώσουν στο άμεσο διάστημα να επιφέρουν «μέχρι και 50% απώλειες στις ανταρτικές δυνάμεις» που κατέχουν περισσότερο από το 40% της χώρας.

ΗΠΑ
Το «πρώτο θύμα» του φιάσκου του ΠΟΕ
ΣΙΑΤΛ.-

Οι αμφισβητήσεις και κυρίως ο πανικός που προκλήθηκε από την κατάρρευση των συνομιλιών, σχετικά με την ατζέντα του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του εμπορίου, έπρεπε κάπου να βρουν διέξοδο. Εξάλλου, όλα τα ΜΜΕ προσπάθησαν να εντοπίσουν την αιτία του φιάσκου της Συνόδου του ΠΟΕ, στις κινητοποιήσεις και τις συνεχείς διαδηλώσεις, κλείνοντας ερμητικά τα μάτια στις εσωτερικές αντιθέσεις που προκάλεσαν και τους τελικούς τριγμούς πριν την κατάρρευση.

Επομένως, κάποιος θα έπρεπε να τιμωρηθεί... και δε θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος από τον αρχηγό της Αστυνομίας του Σιάτλ, που έγινε την Τρίτη το βράδυ το πρώτο πολιτικό θύμα για τα όσα συνέβησαν στο Σιάτλ και «κηλίδωσαν» τις εργασίες της Συνόδου των 135 υπουργών Εμπορίου.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Νορμ Στάμπερ, ανακοίνωσε την παραίτησή του, μη αντέχοντας τις πιέσεις, αφού κατακρίθηκε έντονα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους διαδηλωτές την περασμένη βδομάδα, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να ξεφύγουν πολύ από κάθε έλεγχο, ώστε ο δήμαρχος της πόλης αναγκάστηκε να επιβάλει έκτακτα μέτρα. Ο Στάμπερ δήλωσε πως, ούτως ή άλλως, επροτίθετο να συνταξιοδοτηθεί το Γενάρη, όμως προέβη στην απόφαση τούτη, θέλοντας να... αποσείσει τα πολιτικά κίνητρα από τις έρευνες σχετικά με το τι πήγε λάθος.

Επικρίσεις δέχτηκε επίσης και ο δήμαρχος της πόλης, Πολ Σνελ. Ομως, στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο πλευρό του Στάμπερ, ο Σνελ δήλωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Οπως τόνισε, ορισμένες κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες. «Δεν αποδέχομαι το χαρακτηρισμό ούτε του θύματος, ούτε και του μάρτυρος», είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ