Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το «πρώτο θύμα» του φιάσκου του ΠΟΕ
ΣΙΑΤΛ.-

Οι αμφισβητήσεις και κυρίως ο πανικός που προκλήθηκε από την κατάρρευση των συνομιλιών, σχετικά με την ατζέντα του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση του εμπορίου, έπρεπε κάπου να βρουν διέξοδο. Εξάλλου, όλα τα ΜΜΕ προσπάθησαν να εντοπίσουν την αιτία του φιάσκου της Συνόδου του ΠΟΕ, στις κινητοποιήσεις και τις συνεχείς διαδηλώσεις, κλείνοντας ερμητικά τα μάτια στις εσωτερικές αντιθέσεις που προκάλεσαν και τους τελικούς τριγμούς πριν την κατάρρευση.

Επομένως, κάποιος θα έπρεπε να τιμωρηθεί... και δε θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος από τον αρχηγό της Αστυνομίας του Σιάτλ, που έγινε την Τρίτη το βράδυ το πρώτο πολιτικό θύμα για τα όσα συνέβησαν στο Σιάτλ και «κηλίδωσαν» τις εργασίες της Συνόδου των 135 υπουργών Εμπορίου.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, Νορμ Στάμπερ, ανακοίνωσε την παραίτησή του, μη αντέχοντας τις πιέσεις, αφού κατακρίθηκε έντονα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τους διαδηλωτές την περασμένη βδομάδα, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να ξεφύγουν πολύ από κάθε έλεγχο, ώστε ο δήμαρχος της πόλης αναγκάστηκε να επιβάλει έκτακτα μέτρα. Ο Στάμπερ δήλωσε πως, ούτως ή άλλως, επροτίθετο να συνταξιοδοτηθεί το Γενάρη, όμως προέβη στην απόφαση τούτη, θέλοντας να... αποσείσει τα πολιτικά κίνητρα από τις έρευνες σχετικά με το τι πήγε λάθος.

Επικρίσεις δέχτηκε επίσης και ο δήμαρχος της πόλης, Πολ Σνελ. Ομως, στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στο πλευρό του Στάμπερ, ο Σνελ δήλωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Οπως τόνισε, ορισμένες κατηγορίες εναντίον του είναι αβάσιμες. «Δεν αποδέχομαι το χαρακτηρισμό ούτε του θύματος, ούτε και του μάρτυρος», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ