Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Συγκρούσεις, αλλά και δυτικές απειλές
ΜΟΣΧΑ.-

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ρουσάιλο, δήλωσε ότι οι πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, μπορούν να το κάνουν και μετά την εκπνοή (Σάββατο) της προειδοποίησης που έγινε την περασμένη βδομάδα από τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία. «Θα επιτρέψουμε στους πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν». Ταυτόχρονα, απείλησε πως οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης στον ομοσπονδιακό στρατό «απλώς θα διαλυθεί». Από τη μεριά τους, οι τσετσενικές αρχές ζήτησαν από τις διεθνείς οργανώσεις και από τις ξένες χώρες να αποστείλουν εκπροσώπους τους στο Γκρόζνι ενόψει της επιχείρησης εκκένωσης.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν χτες υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Ουρούς - Μαρτάν, πόλη στρατηγικής σημασίας που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. νοτιανατολικά του Γκρόζνι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Προηγουμένως, ο Τσετσένος αξιωματούχος Μοβλάντι Ουντούγκοφ είχε δηλώσει, «στο πλαίσιο της ανασύνταξης για την αντιμετώπιση των Ρώσων εισβολέων», ότι οι αντάρτες αποσύρθηκαν χτες και από την πόλη Ουρούς - Μαρτάν, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του Γκρόζνι. Ο Ουντούγκοφ τόνισε ότι σφοδρές συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στα δυτικά προάστια του Γκρόζνι. Υποστήριξε μάλιστα ότι ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια υπαίθρια αγορά στο χωριό Σάλι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 70 άνθρωποι.

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Εντείνονται, από την άλλη μεριά, οι αντιδράσεις, οι πιέσεις και οι προειδοποιήσεις από τις δυτικές ηγεσίες για οικονομικές κυρώσεις. Η Γερμανία, ο κυριότερος ξένος πιστωτής της Ρωσίας, προειδοποίησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι όσο κλιμακώνεται η σύγκρουση της Τσετσενίας, η Γερμανία δεν πρόκειται να υποστηρίξει, «υπό τις παρούσες συνθήκες», την παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ ή απ' οποιονδήποτε διεθνή πιστωτικό οργανισμό. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε από τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν και τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσυρθεί το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο ρωσικός στρατός προς τους κατοίκους του Γκρόζνι να εγκαταλείψουν την πόλη ή να αντιμετωπίσουν το θάνατο.

Ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης με κοινή χτεσινή ανακοίνωσή τους καλούν τη Ρωσία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τσετσενία. Ο ΟΑΣΕ σκοπεύει να πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα αποστολή στην Τσετσενία, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τη συμμετοχή της στον οργανισμό, αν συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Τσετσενίας.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε πάλι τη Ρωσία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση σε όλα τα επίπεδα και να μην προσφεύγει στην τυφλή βία για να θέσει τέρμα στη σύγκρουση της Τσετσενίας».

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εξέφρασε χτες την ευχή να αποφασιστεί η επιβολή κάποιου είδους κυρώσεων κατά της Ρωσίας από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, που αρχίζει αύριο Παρασκευή στο Ελσίνκι. Πάντως δε διευκρίνισε το είδος των κυρώσεων που θα μπορούσαν να επιβληθούν από τους «15» κατά της Μόσχας. Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν αφήσει επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο Ελσίνκι.

Στη Ρώμη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα τάχθηκε υπέρ της άσκησης οικονομικών και διπλωματικών πιέσεων στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα της Τσετσενίας δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι μία απειλή στρατιωτικού τύπου κατά της Ρωσίας δε θα ήταν «λογική».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία συμφώνησαν να προχωρήσουν στη σύγκληση του μόνιμου κοινού συμβουλίου τους στις 20 Δεκέμβρη, παρά την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα, λόγω της Τσετσενίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ