ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις 5 Γενάρη η νέα Βουλή

Το 68,43% παίρνει ο σοσιαλδημοκρατικός κυβερνητικός συνασπισμός, με τη συμμετοχή να φτάνει μόλις στο 31%

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Copyright 2020 The Associated

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα (σώμα 277 βουλευτών), όπου η συμμετοχή έφτασε περίπου το 31%, στο 98% της καταμέτρησης η κυβερνητική σοσιαλδημοκρατική συμμαχία του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου (GPP), του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, συγκεντρώνει το 68,43% και 4.277.926 ψήφους. Ακολουθούν η Δημοκρατική Συμμαχία (κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν, αντίθετα με το μποϊκοτάζ που επέλεξαν δυνάμεις που στηρίζουν τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό) με 1.095.170 ψήφους (17,52%), ο άλλος παρόμοιος συνασπισμός κομμάτων, η «Ενωμένη Βενεζουέλα», με 259.450 ψήφους (4,1%), ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας με τη «Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική» συγκεντρώνει 168.743 ψήφους (2,8%). Αλλοι μικρότεροι συνδυασμοί συγκέντρωσαν γύρω στο 6%. Η νέα Βουλή αναλαμβάνει καθήκοντα στις 5 Γενάρη.

Σε ένα πρώτο μήνυμά του στο Twitter, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, που επανεκλέγεται (μαζί με άλλη μια βουλευτή από την «Εναλλακτική»), σημείωσε: «Το ΚΚ Βενεζουέλας τώρα και με τη "Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική" θα συνεχίσει να στηρίζει την πάλη της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στον συμβιβασμένο ρεφορμισμό, για την εθνική απελευθέρωση, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Συνεχίζουμε να παλεύουμε και να νικάμε».

Εκατοντάδες ήταν οι διεθνείς παρατηρητές των εκλογών που ανακοίνωσαν ότι αυτές ήταν έγκυρες και ελεύθερες, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους με τις αποφάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και μιας σειρών χωρών να μην τις αναγνωρίσουν.

Οι παρατηρητές του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

Ανάμεσα στους διεθνείς παρατηρητές που παρακολούθησαν τις εκλογές στη Βενεζουέλα ήταν και 5μελής αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Μετά από επανειλημμένες απόπειρες πραξικοπήματος, σαμποτάζ, ίντριγκες και απάνθρωπο αποκλεισμό από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους αντιδραστικούς τους συμμάχους στη Λατινική Αμερική (Ομάδα Lima), με στόχο την απονομιμοποίηση και ανατροπή της Μπολιβαριανής κυβέρνησης της Βενεζουέλας στην πατρίδα του Simon Bolivar, ο λαός της Βενεζουέλας απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι εξακολουθεί να υπερασπίζεται σταθερά το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του για τα εσωτερικά του ζητήματα, απέναντι σε όλες τις ιμπεριαλιστικές, αντιδημοκρατικές και βάρβαρες πιέσεις και ξένες επεμβάσεις». Αφού σημειώνουν ότι οι εκλογές έγιναν με όλα τα μέτρα προστασίας, καταρρίπτοντας τα περί «προεδρικής δικτατορίας» και ευχαριστώντας για τη θερμή φιλοξενία το «Ινστιτούτο Simon Bolivar» (ISB) και την οργάνωση - μέλος του ΠΣΕ, Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη και τον Αγώνα για την Ειρήνη (COSI), καταλήγουν: «Αφήνουμε αυτήν τη γη του Σιμόν Μπολίβαρ διαβεβαιώνοντας το λαό του πως με την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων των αντιιμπεριαλιστικών και φιλειρηνικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, θα είναι σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές του ιμπεριαλισμού και της τοπικής ολιγαρχίας, για να εμβαθύνει τους μετασχηματισμούς έτσι ώστε ο λαός να γίνει ο πραγματικός αφέντης και ιδιοκτήτης του πλούτου και της τύχης του».

ΛΙΒΥΗ
Στα χέρια του Χάφταρ τουρκικό πλοίο

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στα χέρια των δυνάμεων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ βρίσκεται από χτες το 17μελές πλήρωμα του τουρκικού εμπορικού σκάφους «Mabrouka» με σημαία Τζαμάικας που καταλήφθηκε ενώ κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μισράτα στη Δυτική Λιβύη.

Το τουρκικό σκάφος φέρεται πως μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και φαρμάκων αλλά και φιάλες αίματος και θεωρείται ύποπτο από τις δυνάμεις του LNA πως παραβιάζει το διεθνές εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ωστόσο, αυτό το διέψευσαν Τούρκοι αξιωματούχοι που μιλώντας σε λιβυκά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν πως το σκάφος μετέφερε φάρμακα και ιατροφαρμακευτικά υλικά από την Αίγυπτο στη Λιβύη.

Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Σαγιάλα, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ που εδρεύει στην Τρίπολη, κατηγόρησε «ορισμένες χώρες» πως πυροδοτούν συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για να πάρουν «εκδίκηση». Προειδοποίησε για «αντιπαράθεση και συγκρούσεις» χαιρετίζοντας ως πρόταση της Τουρκίας εκείνη που προωθεί η Γερμανία με στόχο την πραγματοποίηση «διεθνούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο» τάχα για να «εκτονωθεί» η ένταση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Συναντώντας τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα ο Σαγιάλα πρόσθεσε πως η Μεσόγειος είναι «προτεραιότητα για τους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς πολιτικής» και «βάση» για αντιπαραθέσεις ή και σύγκρουση. Επέμεινε, τέλος, πως η υπογραφή του περσινού τουρκο-λιβυκού μνημονίου για κοινή ΑΟΖ ήταν «νόμιμο» και στη βάση «εγχώριων και διεθνών νόμων» και πως δεν τίθεται «εναντίον καμίας χώρας ούτε παραβιάζει εδάφη άλλης χώρας». Παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς θέση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Σαγιάλα επέκρινε τις «γεωπολιτικές συμμαχίες», όπως αυτές που σχηματίζονται γύρω από το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EastMed Gas Forum).

ΑΡΜΕΝΙΑ
Διαδηλώσεις για την παραίτηση του πρωθυπουργού

ΕΡΕΒΑΝ.--

Πλήθος διαδηλωτών είχαν καταλάβει χτες κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους της αρμενικής πρωτεύουσας, Ερεβάν, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας τον για «συνθηκολόγηση» σχετικά με την «ειρηνευτική συμφωνία» Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου εδάφη επιστρέφονται στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Σάββατο είχαν γίνει νέες διαδηλώσεις και 17 κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν ιδρύσει τη λεγόμενη Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας, είχαν προειδοποιήσει τον Πασινιάν ότι θα υπάρξουν ταραχές στη χώρα αν δεν παραιτηθεί μέχρι την Τρίτη. Υιοθέτησαν επίσης κοινό ψήφισμα για τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Αμυνας της χώρας, Βαζγκέν Μανουκιάν, ως αρχηγού της κυβέρνησης.

Μάλιστα, χτες και η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία συμμερίστηκε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για παραίτηση Πασινιάν, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπούν ταραχές και τραγικές συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραιτηθεί και υπερασπίστηκε την «ειρηνευτική» συμφωνία. Χτες οι διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους και σταθμούς του μετρό φωνάζοντας συνθήματα. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλες αρμενικές πόλεις. Περίπου 80 συνελήφθησαν στην Ερεβάν και άλλοι 7 στην πόλη Αραράτ.

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, ζητά από τον Ρώσο ηγέτη να βοηθήσει τη διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και αρνητικές εξελίξεις στο μέλλον.

«Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος νέων διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών λόγω του ζητήματος της οριοθέτησης», αναφέρεται στην επιστολή του Αρμένιου Προέδρου, ο οποίος ευχαριστεί τον Βλ. Πούτιν για τις «προσπάθειες που βοήθησαν να τερματιστεί η αιματοχυσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και οδήγησαν σε εκεχειρία». Υπενθυμίζεται ότι περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν στο αρμενικό τμήμα του θύλακα για τουλάχιστον πέντε χρόνια με αυτόματες πενταετείς ανανεώσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες συλλήψεις γκιουλενιστών

Στη σύλληψη 304 στρατιωτικών που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ιεροκήρυκα, επιχειρηματία, πρώην σύμμαχο και νυν εχθρό του Τούρκου Προέδρου του Ρ. Τ. Ερντογάν που βρίσκεται στις ΗΠΑ, προχωρούν από χτες οι αρχές της Τουρκίας μετά την έκδοση σχετικής διαταγής. Ο Γκιουλέν θεωρείται ο ηθικός αυτουργός της απόπειρας πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016.

Η διαταγή για τις επιχειρήσεις σύλληψης των γκιουλενιστών αφορά 50 επαρχίες και δόθηκε από το γραφείο της Εισαγγελίας της Σμύρνης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu». Στους υπόπτους περιλαμβάνονται 5 συνταγματάρχες και 10 λοχαγοί, οι περισσότεροι εν ενεργεία. Πιστεύεται ότι βρίσκονταν σε επαφή με ανθρώπους που είχαν σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κρατούνται περίπου 80.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί που περιμένουν να δικασθούν, ενώ πάνω από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί κ.ά. έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, από τις τάξεις δε των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εκδιωχθεί περισσότερα από 20.000 μέλη.

ΙΡΑΝ
Θα συνεχίσει να στηρίζει τη συριακή κυβέρνηση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το Ιράν θα συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση και το λαό της Συρίας «μέχρι την τελική τους νίκη», είπε χτες στον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στην Τεχεράνη.

Ο Ροχανί δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάληψη των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ, τονίζοντας πως η αντιμετώπιση «των σιωνιστικών κατοχικών δυνάμεων και της τρομοκρατίας» είναι κοινός στόχος και για τις δύο χώρες.

Είναι η πρώτη φορά που ο Σύρος ΥΠΕΞ επισκέπτεται το Ιράν μετά το διορισμό του στο πόστο αυτό τον περασμένο Νοέμβρη, διαδεχόμενος τον Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, ο οποίος πέθανε από Covid-19.

Φυγαδεύτηκε στη Γερμανία στέλεχος των «Λευκών Κρανών»

Το ίδιο 24ωρο, Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ρεπορτάζ του «Der Spiegel» που ανέφερε ότι βρήκε καταφύγιο στη Γερμανία ένα ανώτερο στέλεχος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Λευκά Κράνη». Η εν λόγω ΜΚΟ ιδρύθηκε από πρώην στέλεχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και εξυπηρετεί εδώ και χρόνια τις δυτικές δυνάμεις επέμβασης στη Συρία, δημιουργώντας προσχήματα και προβοκάτσιες περί επιθέσεων με χημικά όπλα, που αποδίδονταν στον συριακό στρατό αλλά τις διέπρατταν ή σκηνοθετούσαν μέλη των «Λευκών Κρανών». Πρόκειται για τον Χαλίντ αλ Σάλεχ, που έφτασε με την οικογένειά του στη Γερμανία μέσω Ιορδανίας με αεροπλάνο της «Λουφτχάνσα». Το «Der Spiegel» υποστήριξε ότι για την περίπτωσή του παρενέβη προσωπικά ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β', που ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο να εξασφαλίσει στον Σάλεχ άσυλο στη χώρα της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ