Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Στα χέρια του Χάφταρ τουρκικό πλοίο

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στα χέρια των δυνάμεων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ βρίσκεται από χτες το 17μελές πλήρωμα του τουρκικού εμπορικού σκάφους «Mabrouka» με σημαία Τζαμάικας που καταλήφθηκε ενώ κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μισράτα στη Δυτική Λιβύη.

Το τουρκικό σκάφος φέρεται πως μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και φαρμάκων αλλά και φιάλες αίματος και θεωρείται ύποπτο από τις δυνάμεις του LNA πως παραβιάζει το διεθνές εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ωστόσο, αυτό το διέψευσαν Τούρκοι αξιωματούχοι που μιλώντας σε λιβυκά ΜΜΕ ισχυρίστηκαν πως το σκάφος μετέφερε φάρμακα και ιατροφαρμακευτικά υλικά από την Αίγυπτο στη Λιβύη.

Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Σαγιάλα, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ που εδρεύει στην Τρίπολη, κατηγόρησε «ορισμένες χώρες» πως πυροδοτούν συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για να πάρουν «εκδίκηση». Προειδοποίησε για «αντιπαράθεση και συγκρούσεις» χαιρετίζοντας ως πρόταση της Τουρκίας εκείνη που προωθεί η Γερμανία με στόχο την πραγματοποίηση «διεθνούς συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο» τάχα για να «εκτονωθεί» η ένταση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Συναντώντας τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα ο Σαγιάλα πρόσθεσε πως η Μεσόγειος είναι «προτεραιότητα για τους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς πολιτικής» και «βάση» για αντιπαραθέσεις ή και σύγκρουση. Επέμεινε, τέλος, πως η υπογραφή του περσινού τουρκο-λιβυκού μνημονίου για κοινή ΑΟΖ ήταν «νόμιμο» και στη βάση «εγχώριων και διεθνών νόμων» και πως δεν τίθεται «εναντίον καμίας χώρας ούτε παραβιάζει εδάφη άλλης χώρας». Παίρνοντας εμμέσως πλην σαφώς θέση κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, ο Σαγιάλα επέκρινε τις «γεωπολιτικές συμμαχίες», όπως αυτές που σχηματίζονται γύρω από το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EastMed Gas Forum).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ