Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πέθανε ο πρώτος πιλότος που έσπασε το φράγμα του ήχου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πιλότος καταδιωκτικού «P-51 Mustang» κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με 12 καταρρίψεις ναζιστικών μαχητικών στο Δυτικό Μέτωπο στο ενεργητικό του, ο Τσάρλι Τσακ Γέγκερ πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ σε ηλικία 97 ετών. Το όνομά του μπήκε στα βιβλία της Ιστορίας όταν έσπασε, στα 24 του χρόνια, το φράγμα της ταχύτητας του ήχου στο πιλοτήριο του «Bell X-1».

Τα κατορθώματά του όταν ήταν πιλότος απαθανατίστηκαν στο χολιγουντιανό φιλμ «The Right Stuff» (1983, σε σκηνοθεσία Φίλιπ Κάουφμαν).

Κατατάχτηκε στην Πολεμική Αεροπορία το Σεπτέμβρη του 1941, τρεις μήνες προτού οι ΗΠΑ μπουν στον πόλεμο. Αρχικά ήταν μηχανικός αεροσκαφών, πριν γραφτεί στη Σχολή Πιλότων. Αυτό που τον πλήγωνε ήταν το γεγονός ότι δεν επιλέχτηκε ποτέ για το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα επειδή δεν πήγε στο κολέγιο, καθώς ήθελε παράφορα να γίνει αστροναύτης. Ο Γέγκερ, χειριστής πολλών πειραματικών αεροσκαφών, κατέρριψε πολλά ρεκόρ παραμένοντας ενεργά πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του πτέραρχου το 1975.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ