Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε 14 Κινέζους

Ο στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν, με θητεία στην ιμπεριαλιστική κατοχή του Ιράκ, ο προτεινόμενος υπουργός Αμυνας

Copyright 2020 The Associated

Ο στρατηγός ε.α. Λόιντ Οστιν, με θητεία στην ιμπεριαλιστική κατοχή του Ιράκ, ο προτεινόμενος υπουργός Αμυνας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο επεισόδιο στη μακρά γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ - Κίνας δίνει η απόφαση της κυβέρνησης του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων σε 14 Κινέζους αξιωματούχους. Το πρόσχημα για τις νέες κυρώσεις σε βάρος κοινοβουλευτικών αντιπροέδρων της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPCSC) ήταν ο ρόλος που φέρεται ότι είχαν στην αποπομπή εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ.

«Η αδυσώπητη επίθεση του Πεκίνου κατά των δημοκρατικών διαδικασιών του Χονγκ Κονγκ έχει αποδεκατίσει το Νομοθετικό του Συμβούλιο, δίνοντας στο σώμα αυτό επικυρωτικό ρόλο, χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Μάικ Πομπέο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι το NPCSC ουσιαστικά «εξουδετέρωσε» τη δυνατότητα των πολιτών στο Χονγκ Κονγκ να επιλέγουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους. «Αυτές οι ενέργειες αποτυπώνουν για άλλη μια φορά την απόλυτη περιφρόνηση του Πεκίνου για τις διεθνείς του δεσμεύσεις βάσει της Σινοβρετανικής Κοινής Διακήρυξης».

Τα αμερικανικά μέτρα όπως αναμενόταν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, η οποία προειδοποίησε ότι η χώρα της θα προχωρήσει σύντομα σε «ισχυρά αντίμετρα κατά των κακόβουλων ενεργειών από τις ΗΠΑ προκειμένου να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά μας δικαιώματα». Κάλεσε δε τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση αυτή, καθώς και εκείνη που αφορά την πώληση στην Ταϊβάν μεγάλων ποσοτήτων όπλων αλλά και προηγμένων συστημάτων στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών, ύψους άνω των 280 εκατ. δολαρίων.

Ακολούθησε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Ζενγκ Ζιγκουάν, που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν «βασικές νόρμες των διεθνών σχέσεων και τραυματίζουν σοβαρά τις εσωτερικές πολιτικές της Κίνας». Χαρακτήρισε δε τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ «αλαζονικές, παράλογες και κακοήθεις».

Πρώην στρατηγός των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ για υπουργός Αμυνας

Με φόντο τις κινήσεις του Τραμπ κατά της Κίνας, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που έχει υπαινιχθεί ότι θα συνεχίσει επί της ουσίας την αντιπαράθεση με τον μεγάλο ανταγωνιστή, ανακοίνωσε χτες πως θα προτείνει ως υποψήφιο υπουργό Αμυνας τον 65χρονο Αφροαμερικανό στρατηγό Λόιντ Οστιν.

Διακηρυγμένος στόχος και της νέας κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη τα τελευταία χρόνια αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, από τη μεριά της Κίνας. Ετσι, αναμένεται να διατηρήσει ή και να αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Η επιλογή του στο Πεντάγωνο εξυπηρετεί αυτόν το στόχο. Ο Οστιν, ως στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ την περίοδο από το Σεπτέμβρη του 2010 έως τον Δεκέμβρη του 2011, επί κυβέρνησης Ομπάμα, είχε ζητήσει την αύξηση των στρατιωτών από 14.000 σε 18.000. Μετά δε την αποστράτευσή του, έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της πολεμικής βιομηχανίας «Raytheon Technologies», μιας από τις εταιρείες που αναλαμβάνουν μεγάλες συμβάσεις για το Πεντάγωνο, καθώς επίσης μέλος του ΔΣ της «Nucor», της μεγαλύτερης αμερικανικής χαλυβουργίας, και αυτού της εταιρείας υπηρεσιών Υγείας «Tenet».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ