Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ
Διαδηλώσεις για την παραίτηση του πρωθυπουργού

ΕΡΕΒΑΝ.--

Πλήθος διαδηλωτών είχαν καταλάβει χτες κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους της αρμενικής πρωτεύουσας, Ερεβάν, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας τον για «συνθηκολόγηση» σχετικά με την «ειρηνευτική συμφωνία» Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου εδάφη επιστρέφονται στο Αζερμπαϊτζάν.

Το Σάββατο είχαν γίνει νέες διαδηλώσεις και 17 κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν ιδρύσει τη λεγόμενη Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας, είχαν προειδοποιήσει τον Πασινιάν ότι θα υπάρξουν ταραχές στη χώρα αν δεν παραιτηθεί μέχρι την Τρίτη. Υιοθέτησαν επίσης κοινό ψήφισμα για τον διορισμό του πρώην πρωθυπουργού και πρώην υπουργού Αμυνας της χώρας, Βαζγκέν Μανουκιάν, ως αρχηγού της κυβέρνησης.

Μάλιστα, χτες και η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία συμμερίστηκε τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για παραίτηση Πασινιάν, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπούν ταραχές και τραγικές συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να παραιτηθεί και υπερασπίστηκε την «ειρηνευτική» συμφωνία. Χτες οι διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους και σταθμούς του μετρό φωνάζοντας συνθήματα. Αντίστοιχες διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλες αρμενικές πόλεις. Περίπου 80 συνελήφθησαν στην Ερεβάν και άλλοι 7 στην πόλη Αραράτ.

Στο μεταξύ, με επιστολή του προς τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν, ζητά από τον Ρώσο ηγέτη να βοηθήσει τη διαδικασία οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και αρνητικές εξελίξεις στο μέλλον.

«Δυστυχώς, υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος νέων διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών λόγω του ζητήματος της οριοθέτησης», αναφέρεται στην επιστολή του Αρμένιου Προέδρου, ο οποίος ευχαριστεί τον Βλ. Πούτιν για τις «προσπάθειες που βοήθησαν να τερματιστεί η αιματοχυσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και οδήγησαν σε εκεχειρία». Υπενθυμίζεται ότι περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν στο αρμενικό τμήμα του θύλακα για τουλάχιστον πέντε χρόνια με αυτόματες πενταετείς ανανεώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ