Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Παζαρεύουν εν μέσω απειλών για ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με εκατέρωθεν διαπιστώσεις περί πιθανής κατάρρευσης των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, Βρετανοί και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι συνεχίζουν το σκληρό παζάρι ενόψει και της μετάβασης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ, όπου ανακοινώθηκε ότι θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Στη συζήτηση θα μπουν τα ζητήματα όπου παραμένουν αντιθέσεις, όπως τα δικαιώματα αλιείας, η θέσπιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) και το καθεστώς επίλυσης των διαφορών που θα προκύπτουν από την εφαρμογή μιας μελλοντικής διμερούς εμπορικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση Τζόνσον πάντως προχώρησε σε «κίνηση καλής θέλησης», με άρση διατάξεων του νόμου «Εσωτερικής Αγοράς», που είχαν χαρακτηριστεί αυθαίρετη παραβίαση από τη βρετανική πλευρά βασικών σημείων της συμφωνίας ΕΕ - ΗΒ. Στις επίμαχες διατάξεις περιλαμβανόταν και η καθιέρωση ελέγχων στα σύνορα της Ιρλανδίας (μέλους της ΕΕ) με τη Βόρεια Ιρλανδία (μέλος του ΗΒ), κατά παράβαση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για τον τερματισμό της πολυετούς σύγκρουσης στη Βόρεια Ιρλανδία και όσων είχαν συμφωνήσει πέρυσι Βρυξέλλες και Λονδίνο.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες το απόγευμα, ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Μάικλ Γκόουβ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, επιβεβαιώνουν τη συμφωνία για τη διέλευση εμπορευμάτων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, τονίζοντας πως αφορά τους ελέγχους σε ζώα, φυτά, εφόδια σε φάρμακα, κρεατικά και είδη τροφίμων που προορίζονται για τα σούπερ μάρκετ.

Επιχειρηματικοί όμιλοι στη Βόρεια Ιρλανδία χαιρέτισαν τη χτεσινή συμφωνία ΕΕ - ΗΒ για τη διαχείριση της διέλευσης εμπορευμάτων στα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζονται το συντομότερο δυνατόν «περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς» θα γίνουν οι εμπορικές διευθετήσεις στα σύνορα.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, επικεφαλής των διαπραγματευτών της βρετανικής πλευράς, είχε προγραμματίσει να επιστρέψει στο Λονδίνο αργά χτες το βράδυ προκειμένου να ενημερώσει τον Τζόνσον για τις μέχρι τότε διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο Τζόνσον δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ