ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνέχεια επαφών για την Ουκρανία με «προειδοποιήσεις» και «κόκκινες γραμμές»

Από την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν - Πούτιν
Από την τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν - Πούτιν
Με τις δύο πλευρές να επαναλαμβάνουν «προειδοποιήσεις» και «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, διεξήχθη την Τρίτη το βράδυ η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χωρίς καμία πλευρά να μιλήσει για «πρόοδο» στις συζητήσεις, συμφωνήθηκε Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι να συνεχίσουν άμεσα τις σχετικές επαφές «για αυτή την περίπλοκη συγκρουσιακή κατάσταση, μια συζήτηση για στρατηγικά θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη».

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για «ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα» της Δύσης κατά της Ρωσίας σε περίπτωση κλιμάκωσης στην Ουκρανία, ενώ ο Πούτιν ζήτησε εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης.

Η Ρωσία αρνείται ότι απειλεί τη γειτονική χώρα και ισχυρίζεται πως απαντά στις απειλητικές ενέργειες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.

Ο ρωσικός στρατός δεν αποτελεί απειλή για την Ουκρανία, παρά την παρουσία του στα σύνορα, διαβεβαίωσε το Κρεμλίνο, μετά τη δίωρη συζήτηση των δύο ηγετών. «Οι Ρώσοι στρατιώτες είναι στο έδαφός τους, δεν απειλούν κανέναν, ο Πρόεδρος (Πούτιν) το είπε», ανέφερε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γ. Ουσάκοφ, ενώ ισχυρίστηκε πως ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «ούτε καν αναφέρθηκε».

«Το ΝΑΤΟ κάνει επικίνδυνες απόπειρες να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος και να αναπτύξει το στρατιωτικό δυναμικό του στα σύνορά μας, γι' αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας που θα αποκλείουν τη διεύρυνση» του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αναφέρει η Μόσχα. «Βλέπουμε πως το ΝΑΤΟ αρχίζει σταδιακά να καταπατά την Ουκρανία. Αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία», πρόσθεσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις «προκλητικές ενέργειες» του Κιέβου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι θα συζητήσει με τους συμμάχους του το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και «όλες τις ανησυχίες» που του εξέφρασε ο Ρώσος ομόλογός του. Ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν κυρώσεις σε ευρεία κλίμακα εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία, συνέχισε.

Απειλές για τη λειτουργία του αγωγού «Nord Stream 2»

Χαρακτηριστικές πάντως είναι οι δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, λίγες ώρες μετά την επικοινωνία των δύο Προέδρων, προειδοποιώντας ότι ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» για να αποτραπεί μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία: «Αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να δει να ρέει φυσικό αέριο σε αυτόν τον αγωγό, ίσως δεν αναλάβει το ρίσκο να εισβάλει στην Ουκρανία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έδωσε «υποσχέσεις» ούτε έκανε «παραχωρήσεις» απέναντι στα αιτήματα του Ρώσου ομολόγου του, ο οποίος ήθελε κυρίως να κλείσει το ΝΑΤΟ την πόρτα του στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι η κάθε χώρα πρέπει να μπορεί «να επιλέξει ελεύθερα» με ποιον θα συνεργαστεί, ανέφερε ο Σάλιβαν. Επισήμανε δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιστεύει πως ο Πούτιν έχει λάβει κάποια απόφαση αναφορικά με την Ουκρανία.

«Αυτό που έκανε ο Μπάιντεν ήταν να του παρουσιάσει ξεκάθαρα τις συνέπειες, εάν επιλέξει» την κλιμάκωση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, ο αγωγός «Nord Stream 2» δεν τέθηκε στη συζήτηση.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, χαιρέτισε χτες τον «προσωπικό ρόλο» του Αμερικανού Προέδρου στην προσπάθεια «διευθέτησης» της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουκρανία και η Ρωσία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας και στην ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο. Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν σχεδιάζει και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία).

Χτες, εξάλλου, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είχε συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ΗΠΑ και ΕΕ επιβεβαίωσαν «την υποστήριξή τους στην κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ενώ εκφράστηκε «ανησυχία» για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία. Επισημαίνεται η «ανάγκη αποκλιμάκωσης και επιστροφής στη διπλωματία» από τη Ρωσία, με πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, όπως και ότι «συμφώνησαν στην ανάγκη επιβολής γρήγορων και αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία αν κλιμακώσει την επιθετικότητά της στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, χτες, σημειώθηκε ακόμη ένα επεισόδιο μεταξύ ρωσικών και ΝΑΤΟικών μαχητικών στη Μαύρη Θάλασσα. Ρωσικά «Su-27» απογειώθηκαν για να συνοδεύσουν δύο γαλλικά μαχητικά «Mirage-2000» και «Rafale» καθώς και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού C-135 της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Κέντρο Ελέγχου Εθνικής Αμυνας.

Κυβερνοασφάλεια και Ιράν στην ατζέντα

Σε άλλα θέματα, Μπάιντεν και Πούτιν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Γενεύης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Για το Ιράν, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχτές νέες κυρώσεις, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «ελπίδα» ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, που ξανάρχισαν στη Βιέννη στα τέλη Νοέμβρη, θα οδηγήσουν σε λύσεις αποδεκτές από όλους.

Επίσης, ο Πούτιν πρότεινε στον Μπάιντεν να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών τους.

Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και «εάν χρειαστεί, μπορεί να οργανωθεί εύκολα ένα νέο τηλεφώνημα ή μια βιντεοκλήση», πρόσθεσε ο Ουσάκοφ, σχολιάζοντας ότι οι δύο χώρες θα χρειαστούν πάνω από έναν χρόνο για να επιλύσουν τα προβλήματα στις σχέσεις τους.

ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
«Σκάλωσαν» ξανά οι διεργασίες για συγκρότηση ευρωομάδας

Απέτυχαν ξανά να συμφωνήσουν στη δημιουργία νέας ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο τα εθνικιστικά - ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ, που συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Βαρσοβία, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το 2022 σε νέα συνάντηση στην Ισπανία.

Οι διεργασίες για τη δημιουργία ενιαίας ευρωομάδας αυτών των δυνάμεων φέρνουν στην επιφάνεια βαθιές αντιθέσεις των αστικών τάξεων των κρατών - μελών, ανταγωνιστικά συμφέροντα, ενώ πολλές είναι και οι διαφωνίες στην εξωτερική πολιτική, όπως π.χ. η στάση απέναντι στη Ρωσία.

Στη «Σύνοδο Κορυφής των Συντηρητικών Ηγετών της Ευρώπης στη Βαρσοβία» προήδρευσε ο επικεφαλής του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος PiS, Γ. Καζίνσκι, και συμμετείχαν ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Vox, Σ. Αμπασκάλ, το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας, το βελγικό Vlaams Belang και άλλα 8 εθνικιστικά κόμματα από την ΕΕ.

Δεν συμμετείχαν ο Μ. Σαλβίνι από την ιταλική «Λέγκα», που δήλωσε ότι «πρέπει να έρθει η κατάλληλη στιγμή» για να σχηματιστεί η νέα «οικογένεια» στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και το FPΟ της Αυστρίας και το AfD της Γερμανίας.

Η διακήρυξη τάχθηκε κατά «της ενοχλητικής ιδέας της δημιουργίας μιας Ευρώπης που θα κυβερνάται από μια αυτοδιοριζόμενη ελίτ» και κατά της «αυθαίρετης εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ».

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε «στενότερη συνεργασία των κομμάτων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων της διοργάνωσης κοινών συνεδριάσεων και της ευθυγράμμισης των ψήφων».

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την έναρξη αυτής της πολιτικής δύναμης τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Λεπέν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «EU Observer», στην Λεπέν επιτέθηκαν στελέχη του πολωνικού PiS για απόψεις φιλικές προς το Κρεμλίνο, καταγγέλλοντας ότι το κόμμα της πήρε εκατομμύρια ευρώ από τη Ρωσία.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ετοιμότητα» Αλβανίας και Κοσόβου για «ό,τι ζητηθεί» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με στόχο «να βαθύνει τη στενή διμερή μας φιλία, που βασίζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες», ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας και ειδικός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκ. Εσκομπάρ, θα βρεθεί σήμερα στα Τίρανα, συνεχίζοντας πολυήμερες επαφές στα Δυτικά Βαλκάνια, για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα.

Πριν από την Αλβανία επισκέφτηκε τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ στα μέσα Νοέμβρη είχε συναντήσεις σε Μαυροβούνιο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Αναγγέλλοντας την επίσκεψη, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ, ανέφερε ότι «ο Εσκομπάρ θα συζητήσει και για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της ατιμωρησίας» και «θα επιβεβαιώσει την αδιαπραγμάτευτη στήριξη για τη δημοκρατία, την πορεία ενσωμάτωσης στην ΕΕ, την ισχυρότερη αμυντική συνεργασία, αλλά και ευκαιρίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις».

Χαρακτηριστικές, στο μεταξύ, της «διαπλοκής» των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια με όλο το τόξο των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων μέχρι την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, είναι οι νέες δηλώσεις ανώτατων στρατιωτικών στελεχών σε Αλβανία και Κόσοβο, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας την ανάγκη «ετοιμότητας», όπως ζητούν οι ΗΠΑ από τους συμμάχους τους, ο επικεφαλής της Στρατηγικής Επικοινωνίας στο κοσοβάρικο υπουργείο Αμυνας, Σ. Ισούφι, τόνισε ότι «αν οι ΗΠΑ, ως ο βασικός μας και αναντικατάστατος σύμμαχος, αξιολογήσουν ότι οι (στρατιωτικές μας) ικανότητες μπορούν να εμπλακούν, όπως δεσμευόμασταν πάντα, θα είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλευρό τους σε κάθε επιχείρηση για την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα», καταλήγοντας ότι «όπου βρίσκονται οι ΗΠΑ, βρίσκεται και το Κόσοβο».

Ο δε Αρντιάν Λούλατζ, ανώτατο στέλεχος των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι «θα στηρίξουμε κάθε απόφαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αν μας ζητηθεί, θα ακολουθήσουμε, γιατί η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν αφορά μόνο το λαβείν αλλά και το δούναι».

Τέλος, σημειώνεται ότι μετά από επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Α. Κούρτι, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ντ. Σασόλι, «για τη συνεχή του υποστήριξη στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας αλλά και τις παροτρύνσεις του για μεγαλύτερη αφοσίωση στο θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου από τους 5 (σ.σ. τις 5 χώρες της ΕΕ) που έχουν απομείνει να μην το αναγνωρίζουν».

Αλλοι 7 νεκροί «κυανόκρανοι» στο πολεμικό σφαγείο του Σαχέλ

Ανεβαίνει διαρκώς ο αιματηρός απολογισμός για τις «ειρηνευτικές» δυνάμεις που επεμβαίνουν στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική, σε αυτό το πολεμικό σφαγείο όπου συγκρούονται ανταγωνιστικά γεωπολιτικά συμφέροντα και στο οποίο σπεύδει να εμπλέξει τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, άλλοι 7 στρατιώτες της αποστολής του ΟΗΕ στο Μάλι (MINUSMA) έχασαν τη ζωή τους χτες και άλλοι 3 τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν κομβόι οχημάτων της αποστολής χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Η επίθεση έλαβε χώρα στα κεντρικά της χώρας, μεταξύ των πόλεων Ντουέντζα και Σεβάρα, σε μια περιοχή που δραστηριοποιούνται τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, σε μια ακόμα επίθεση ενόπλων εναντίον κομβόι της MINUSMA στο Μάλι, σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος του πολιτικού προσωπικού και τραυματίστηκε άλλος ένας.

Συνολικά, από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 250 θάνατοι στη MINUSMA, καθιστώντας την ως την πιο θανατηφόρα «ειρηνευτική» αποστολή του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ