Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ετοιμότητα» Αλβανίας και Κοσόβου για «ό,τι ζητηθεί» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Με στόχο «να βαθύνει τη στενή διμερή μας φιλία, που βασίζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες», ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας και ειδικός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκ. Εσκομπάρ, θα βρεθεί σήμερα στα Τίρανα, συνεχίζοντας πολυήμερες επαφές στα Δυτικά Βαλκάνια, για δεύτερη φορά μέσα στον τελευταίο μήνα.

Πριν από την Αλβανία επισκέφτηκε τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ στα μέσα Νοέμβρη είχε συναντήσεις σε Μαυροβούνιο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Αναγγέλλοντας την επίσκεψη, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Τίρανα, Γιούρι Κιμ, ανέφερε ότι «ο Εσκομπάρ θα συζητήσει και για την αφοσίωση των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της ατιμωρησίας» και «θα επιβεβαιώσει την αδιαπραγμάτευτη στήριξη για τη δημοκρατία, την πορεία ενσωμάτωσης στην ΕΕ, την ισχυρότερη αμυντική συνεργασία, αλλά και ευκαιρίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις».

Χαρακτηριστικές, στο μεταξύ, της «διαπλοκής» των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια με όλο το τόξο των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων μέχρι την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, είναι οι νέες δηλώσεις ανώτατων στρατιωτικών στελεχών σε Αλβανία και Κόσοβο, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας την ανάγκη «ετοιμότητας», όπως ζητούν οι ΗΠΑ από τους συμμάχους τους, ο επικεφαλής της Στρατηγικής Επικοινωνίας στο κοσοβάρικο υπουργείο Αμυνας, Σ. Ισούφι, τόνισε ότι «αν οι ΗΠΑ, ως ο βασικός μας και αναντικατάστατος σύμμαχος, αξιολογήσουν ότι οι (στρατιωτικές μας) ικανότητες μπορούν να εμπλακούν, όπως δεσμευόμασταν πάντα, θα είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλευρό τους σε κάθε επιχείρηση για την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα», καταλήγοντας ότι «όπου βρίσκονται οι ΗΠΑ, βρίσκεται και το Κόσοβο».

Ο δε Αρντιάν Λούλατζ, ανώτατο στέλεχος των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι «θα στηρίξουμε κάθε απόφαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αν μας ζητηθεί, θα ακολουθήσουμε, γιατί η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν αφορά μόνο το λαβείν αλλά και το δούναι».

Τέλος, σημειώνεται ότι μετά από επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Α. Κούρτι, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ντ. Σασόλι, «για τη συνεχή του υποστήριξη στο θέμα της απελευθέρωσης της βίζας αλλά και τις παροτρύνσεις του για μεγαλύτερη αφοσίωση στο θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου από τους 5 (σ.σ. τις 5 χώρες της ΕΕ) που έχουν απομείνει να μην το αναγνωρίζουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπραγματεύσεις για «αποκλιμάκωση» με νέες δημοτικές εκλογές (2023-06-08 00:00:00.0)
Να αποχωρήσουν τώρα οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη ΝΑΤΟική δύναμη στο Κόσοβο (2022-12-30 00:00:00.0)
Αναγνωρίζει «ευελιξία» και «διάθεση για συζήτηση» στη σερβική ηγεσία (2022-08-25 00:00:00.0)
Ξανά στη γειτονιά ο Αμερικανός απεσταλμένος (2021-12-08 00:00:00.0)
Το Βελιγράδι «απαντά» στη «Μεγάλη Αλβανία» με τον «Σερβικό κόσμο» (2021-11-24 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις σε Αλβανία, παζάρια για Κοσσυφοπέδιο (2019-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ