Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνεχίζονται οι διεθνείς διαπραγματεύσεις και η έντονη διαπάλη

Συνεχίζονται σήμερα στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για τη «διάσωση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά από παύση μιας βδομάδας, καθώς τα κράτη που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) ζήτησαν χρόνο για να μελετήσουν τις ιρανικές προτάσεις. Οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν από τα τέλη Νοέμβρη, έπειτα από διακοπή μηνών.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, που έχουν αποχωρήσει από τη συμφωνία επί κυβέρνησης Τραμπ, επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τεχεράνη και σε όσες επιχειρήσεις έχουν δραστηριότητες στο Ιράν, εν μέσω των έμμεσων διαπραγματεύσεών τους με το Ιράν στη Βιέννη για την επιστροφή τους στη συμφωνία, επέβαλαν την Τρίτη νέες κυρώσεις σε βάρος δώδεκα ιρανικών οντοτήτων και αξιωματούχων για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τα μέτρα στοχεύουν ειδικές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση της τάξης (LEF) ή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (NOPO), με αφορμή την καταστολή διαδηλώσεων.

Σχετικά με τα αιτήματα που προτάσσει το Ιράν στις προτάσεις του που θα συζητηθούν σήμερα, εκφράστηκε «απογοήτευση» και σκεπτικισμός από κράτη της Δύσης.

Η Γαλλία εκτίμησε ότι οι προτάσεις της Τεχεράνης «δεν συνιστούν εύλογη βάση» για τη διάσωση της συμφωνίας. «Τα στοιχεία της συζήτησης δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.«Εχουμε την αίσθηση ότι οι Ιρανοί θέλουν να παρατείνουν (τη συζήτηση) και όσο περισσότερο διαρκεί η συζήτηση, τόσο περισσότερο παράλληλα υπαναχωρούν από τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Τώρα κάνουν εμπλουτισμό σε ποσοστό 20%, ακόμη και 60% και συνεπώς πλησιάζουν περισσότερο την ικανότητα να αποκτήσουν πυρηνικό όπλο», επισήμανε.

Από την πλευρά του αξιωματούχος του ιρανικού ΥΠΕΞ ανέφερε την «απροθυμία των ΗΠΑ να άρουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν» ως την κύρια πρόκληση για την επαναφορά της διεθνούς συμφωνίας του 2015. «Μια συμφωνία θα ήταν εφικτή, εάν η αμερικανική κυβέρνηση εγκατέλειπε την εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης και τα ευρωπαϊκά μέρη επιδείκνυαν σοβαρή ευελιξία και πολιτική βούληση», αναφέρει πηγή του ιρανικού ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ