Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Υψηλοί τόνοι με «μοχλό» και το μποϊκοτάζ της χειμερινής Ολυμπιάδας

Μετά τη σχετική ανακοίνωση από τις ΗΠΑ προχτές, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδάς ανακοίνωσαν επίσης διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, σε άλλο ένα μέτωπο της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Κίνας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός να παρακολουθήσουν Βρετανοί υπουργοί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα» τον ερχόμενο Φλεβάρη.

Ο Αυστραλός ομόλογός του, Σκοτ Μόρισον, ανακοινώνοντας την ίδια απόφαση, επικαλέστηκε ότι η χώρα του δεν έχει λάβει «απαντήσεις» σχετικά με καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ αλλά και για τις κινεζικές κυρώσεις σε αυστραλιανές εισαγωγές. Στόχος της συμμετοχής στο μποϊκοτάζ, υποστήριξε, είναι να αυξηθεί η διπλωματική πίεση στο Πεκίνο για να συμμετάσχει σε σχετικό διάλογο.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι σχετικές ανακοινώσεις του Καναδού πρωθυπουργού, Τζ. Τριντό, για τη συμμετοχή της χώρας τους στο διπλωματικό μποϊκοτάζ.

Ακόμα, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει μέλη του υπουργικού συμβουλίου στους Αγώνες, επικαλούμενη «διάφορους παράγοντες, που κυρίως έχουν σχέση με τον κορονοϊό», ενώ σύμφωνα με μια σειρά από ρεπορτάζ, αντίστοιχα μέτρα εξετάζουν και άλλες δυνάμεις, όπως η Ιαπωνία.

Οι παραπάνω χώρες ξεκαθαρίζουν ότι οι αθλητές τους θα συμμετάσχουν κανονικά στους Αγώνες, με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τ. Μπαχ, να «καλωσορίζει την υποστήριξη όλων αυτών των κυβερνήσεων στις Ολυμπιακές ομάδες τους».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζ. Λιζιάν, επέκρινε τις ΗΠΑ για «πρακτική που παραβιάζει την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας που κατοχυρώνει ο Ολυμπιακός Χάρτης (...) Η Κίνα λυπάται και αντιτίθεται σθεναρά στις αμερικανικές θέσεις (...) και θα απαντήσει με ισχυρά αντίμετρα». Κατέληξε δε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου, να μην αφήσουν διάφορα προβλήματα να επηρεάσουν τον διμερή διάλογο και τη συνεργασία σε σημαντικούς τομείς και σε διεθνή και περιφερειακά θέματα».

Στο μεταξύ, ο Λιζιάν δήλωσε ότι ως «χώρα που περιφρονεί τη δημοκρατία» οι ΗΠΑ «δεν είναι αρμόδιες για τη διοργάνωση μιας συνόδου για τη δημοκρατία», σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ενόψει της διαδικτυακής «Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία» που οργανώνουν σήμερα και αύριο οι ΗΠΑ, χωρίς να έχουν προσκαλέσει Κίνα και Ρωσία. Η Ψάκι ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση «θα είναι ευκαιρία για να προστατευτεί η δημοκρατία στον κόσμο, για να αντισταθούμε για αυτή. Δεν υπάρχει τίποτα για να απολογηθούμε, όση κριτική κι αν ασκείται».

Πολυήμερη περιοδεία Μπλίνκεν με επίκεντρο τη Νοτιοανατολική Ασία

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ξεκινά σήμερα νέα περιοδεία με επίκεντρο την παρέμβαση των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αρχικά θα συμμετάσχει από αύριο έως την Κυριακή σε σύνοδο του G7 στο Λίβερπουλ της Βρετανίας, όπου έχουν επίσης προσκληθεί εκπρόσωποι από Αυστραλία, Ινδία, Νότια Κορέα και τα μέλη της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας).

Από τις 13 έως τις 16 Δεκέμβρη, ο Μπλίνκεν θα έχει επαφές σε Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη,«για τη συζήτηση περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μιανμάρ», ενώ πριν επιστρέψει στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, θα συναντηθεί στη Χαβάη με τον ναύαρχο Τζον Ακιλίνο, διοικητή της INDOPACOM, της διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η χτεσινή δήλωση του Ντ. Κρίτενμπρικ, βοηθού Αμερικανού ΥΠΕΞ για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύεται να ανυψώσει τις σχέσεις ΗΠΑ - ASEAN σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο».

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Αμερικανίδα βοηθός ΥΠΕΞ αρμόδια για διπλωματικές υποθέσεις, Ρένα Μπίτερ, θα έχει μέχρι και τις 17 του μήνα συναντήσεις σε Δυτική και Κεντρική Ασία, συγκεκριμένα σε Κατάρ, Ινδία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE).

Οπως τονίζεται, «η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Ινδία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, στηρίζοντας ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς». Με φόντο τη συμμετοχή της Ινδίας και στο τετραμερές σχήμα Quad, η Μπίτερ θα λάβει μέρος στον ετήσιο διμερή Διάλογο διπλωματών «που ασχολείται με θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και υπογραμμίζει τη διμερή συνεργασία σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων».

Οσον αφορά τις επαφές της σε Κατάρ και ΗΑΕ η Αμερικανίδα διπλωμάτης θα επισκεφτεί και «αποστολές που λειτουργούν προς στήριξη της απομάκρυνσης (συνεργατών κ.τ.λ.) από το Αφγανιστάν», σε μια περίοδο που συνεχίζονται και τα παζάρια για τους όρους μιας πιθανής συνεργασίας με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες αντεγκλήσεις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί «προόδου» (2023-06-22 00:00:00.0)
Σχέδια των ΗΠΑ για ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών στην Αυστραλία (2022-11-01 00:00:00.0)
Νέες «προειδοποιήσεις» για κυρώσεις κατά της Κίνας (2022-03-18 00:00:00.0)
Νέος γύρος επαφών για τις «εταιρικές σχέσεις» των ΗΠΑ στον Ειρηνικό (2022-02-08 00:00:00.0)
Εντείνουν επαφές με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (2021-12-08 00:00:00.0)
Νέες κινήσεις των ΗΠΑ για συμμαχίες απέναντι στην «επιθετικότητα» της Κίνας (2021-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ