Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Νέες κινήσεις των ΗΠΑ για συμμαχίες απέναντι στην «επιθετικότητα» της Κίνας

Τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τους ομολόγους του από ASEAN

Στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, απέναντι στην Κίνα, εστίασε η παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στη χτεσινή διαδικτυακή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), την οποία απαρτίζουν Μπρουνέι, Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και Φιλιππίνες.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις «παράνομες» θαλάσσιες διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), δήλωσε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η χώρα του στέκεται στο πλευρό των χωρών της περιοχής που αντιμετωπίζουν την «επίθεση» του Πεκίνου. Σημειωτέον ότι ο Μπλίνκεν τόνισε και τη «δεσμευμένη και συνεχή στήριξη των ΗΠΑ σε μία ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή γύρω από τον (ποταμό) Μεκόνγκ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Σχέσης Μεκόνγκ - ΗΠΑ».

Αναφέρθηκε επίσης στη Μιανμάρ, επαναλαμβάνοντας τις «βαθιές ανησυχίες» των ΗΠΑ και κάλεσε σε δράση για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας», ζητώντας «άμεση δράση» από την ASEAN.

Να καταγραφεί ότι ο ΥΠΕΞ της Μαλαισίας (μίας από τις ισχυρότερες οικονομίες της περιοχής, που διατηρεί στενές σχέσεις και με την Κίνα) Χισαμουντίν Χουσεΐν χαρακτήρισε τη συνάντηση «επικαιροποιημένη δέσμευση» των ΗΠΑ για την περιοχή και «καλοδεχούμενη εξέλιξη» την προτίμηση της κυβέρνησης Μπάιντεν για «την πολυμερή συνεργασία».

Στις παρατηρήσεις Μπλίνκεν αντέδρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζιάο Λιζιάν, που δήλωσε ότι αυτές «αγνοούν την ιστορία και τα γεγονότα στη ΝΚΘ, παραβιάζουν και διαστρεβλώνουν το διεθνές δίκαιο, αθετούν τη δημόσια δέσμευση των ΗΠΑ να μην παίρνουν θέση σε ζητήματα κυριαρχίας στη ΝΚΘ, προκαλούν εκούσια διαμάχες μεταξύ Κίνας και των μελών της ASEAN και σαμποτάρουν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Η Ιαπωνία ιεραρχεί τη «σταθερότητα γύρω από την Ταϊβάν»

Στο μεταξύ, ενδεικτική των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή είναι και η «Λευκή Βίβλος για την Αμυνα» που εξέδωσε φέτος η Ιαπωνία, που ξεχωρίζει για πρώτη φορά τη «σημασία της σταθερότητας γύρω από την Ταϊβάν».

Εντονη ήταν και πάλι η αντίδραση του Πεκίνου, που κατηγόρησε το Τόκιο για «μεγάλη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, αβάσιμες κατηγορίες για τις φυσιολογικές αμυντικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας», για «εξαιρετικά λανθασμένες και ανεύθυνες» επιλογές.

Κατέληξε δε ότι «η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας και το λεγόμενο "ταϊβανέζικο ζήτημα" αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Κίνας που δεν θα επιτρέψει ποτέ ανάμειξη από καμία χώρα και με κανέναν τρόπο. Η Κίνα πρέπει και θα επανενωθεί. Μια πλήρης επανένωση της Κίνας είναι πιο ωφέλιμη για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ