Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απανωτά διαβούλια και παρεμβάσεις για την «επόμενη μέρα»

Το Αφγανιστάν βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνόδου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Russian Foreign Ministry Press

Το Αφγανιστάν βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνόδου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης
Συνεχίζονται απανωτά τα διαβούλια για την «επόμενη μέρα» στο Αφγανιστάν, ενώ στο πεδίο της μάχης οι Ταλιμπάν αποκτούν τον έλεγχο σε μια σειρά κρίσιμα εδάφη, αναβαθμίζοντας την ισχύ τους και στις διαπραγματεύσεις.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ήταν ένα από τα βασικά θέματα στη χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), που έγινε στο Τατζικιστάν. Σε ανακοίνωσή τους οι ΥΠΕΞ Κίνας, Ρωσίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδίας και Πακιστάν κάλεσαν σε «τερματισμό της βίας» και σε «αληθινά ειρηνική διευθέτηση», ενώ κάλεσαν την αφγανική κυβέρνηση να ενισχύσει τη θέση της, προς όφελος της «σταθερότητας».

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας για το Αφγανιστάν, Ζ. Καμπούλοφ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο RIA χαρακτήρισε «υποκρισία» τη στάση της αφγανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι «κάνει μια προσπάθεια να κλείσει τα μάτια της στη πραγματικότητα». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μόνη λύση είναι οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν αληθινά, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία και άλλες περιφερειακές δυνάμεις στέκονται ιδιαίτερα ευνοϊκά απέναντι στη δημιουργία «μεταβατικής κυβέρνησης» στο Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν απασχόλησε και διμερή συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του SCO οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ, και του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι. Μεταξύ άλλων τόνισαν «την ανάγκη επέκτασης της πολύπλευρης διμερούς τους συνεργασίας, ειδικά στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αλλά και στην εμπορική - οικονομική σφαίρα».

Ολα αυτά ενώ οι Ταλιμπάν χτες κατέλαβαν σημαντικό πέρασμα στα σύνορα Αφγανιστάν - Πακιστάν, στην επαρχία Κανταχάρ. Το τελευταίο 10ήμερο οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει τον έλεγχο σε διάφορα κρίσιμα σημεία στα σύνορα της χώρας, μεταξύ άλλων στη μεθόριο με Τατζικιστάν και Ιράν, ισχυροποιώντας έτσι τον ρόλο τους και σε μια σειρά σημαντικές συναλλαγές (και οικονομικές) που συνδέονται με τη λειτουργία των συνόρων. Αξιωματούχος των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού στη δική μας πλευρά» των συνόρων.

Προχτές η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ειδική πτήση της γαλλικής κυβέρνησης θα αναχωρήσει από την Καμπούλ το Σάββατο για να φύγουν από το Αφγανιστάν όλοι οι Γάλλοι πολίτες, ενώ για όσους Γάλλους σκοπεύουν να παραμείνουν η κυβέρνηση «δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια της αναχώρησής τους».

  • Στο μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους χαρακτήρισε την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν «σφάλμα», επικαλούμενος ότι θα το πληρώσουν «οι Αφγανές γυναίκες και τα κορίτσια». Ανέφερε τα παραπάνω μιλώντας στην «Ντόιτσε Βέλε», ενώ υποστήριξε ότι και η Γερμανίδα καγκελάριος «αισθάνεται το ίδιο πράγμα» με αυτόν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ