Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Σήμερα η συνάντηση Μέρκελ - Μπάιντεν

Με φόντο τα παζάρια ΗΠΑ - Γερμανίας και ΗΠΑ - ΕΕ για τους όρους συνεργασίας τους και για συμβιβασμούς στις αντιθέσεις τους, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ενόψει της συνάντησης αλλά και των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο, το γερμανικό δίκτυο «Deutsche Welle» φιλοξένησε συνέντευξη του Αμερικανού πρώην Προέδρου Τζ. Μπους, ο οποίος σημείωσε ότι «η Μέρκελ έφερε τάξη και αξιοπρέπεια σε μια πολύ σημαντική θέση. Πήρε πολύ δύσκολες αποφάσεις και το έκανε με βάση τι ήταν καλύτερο για τη Γερμανία, με βάση αρχές». Σε ό,τι αφορά τον αγωγό «Nord Stream 2», υποστήριξε ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία και ότι θα περιπλέξει την κατάσταση στην Ουκρανία, πρόσθεσε όμως ότι καταλαβαίνει πως η Μέρκελ ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική ως προς τη Ρωσία και «κάθε χώρα πρέπει να βρει τον τρόπο της».

Από τη μεριά του το αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς» σχολίαζε ότι Μπάιντεν και Μέρκελ «θα διεξαγάγουν σκληρές συνομιλίες», μεταξύ άλλων «για τον ρωσικό αγωγό και την Κίνα».

Επαφές για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας

Στο μεταξύ «τρέχουν» και οι αντίστοιχες «συνεννοήσεις» ΗΠΑ - Βρετανίας.

Η Αμερικανίδα εμπορική αντιπρόσωπος Κάθριν Τάι και η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρας συζήτησαν στην Ουάσιγκτον για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Συμφώνησαν ότι η «ανακωχή» των ανταγωνιστικών μονοπωλίων αεροναυπηγικής «Airbus» και «Boeing» δημιουργεί έδαφος για «μελλοντική συνεργασία απέναντι σε κοινές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από τις κινήσεις κατά του υγιούς ανταγωνισμού που κάνουν η Κίνα και άλλες χώρες που δεν έχουν οικονομίες ελεύθερης αγοράς».

Η Τρας δήλωσε ότι συζητήθηκαν η συνεργασία στην αντιμετώπιση «μη δίκαιων» εμπορικών πρακτικών, η προώθηση της συνεργασίας για ένα μεγάλο επιβατικό αεροσκάφος και η ενίσχυση της διμερούς εμπορικής συνεργασίας, οικονομικού ύψους 270,76 δισ. δολαρίων.

Στη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψης στις ΗΠΑ, η Τρας θα ταξιδέψει επίσης στη Δυτική Ακτή για την προώθηση συμφερόντων βρετανικών τεχνολογικών μονοπωλίων.

  • Ο αρχηγός των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών και αντικατασκοπείας, Κεν ΜακΚάλουμ, προειδοποίησε χτες για «απειλές προερχόμενες από εχθρικές χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία», καλώντας τους Βρετανούς να επιδείξουν «μεγαλύτερη προσοχή» απέναντι στην «τρομοκρατική απειλή».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ