Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
«Προειδοποιήσεις» Ροχανί για τον εμπλουτισμό ουρανίου

Καθώς παρατείνονται τα παζάρια ΗΠΑ και Ιράν στη Βιέννη σε σχέση με τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αυξάνεται η πίεση από την Τεχεράνη για άρση των κυρώσεων και ξεκαθάρισμα των προθέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Χτες ο Ιρανός απερχόμενος Πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί πλέον να εμπλουτίσει ουράνιο κατά 90% σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εφόσον το αποφασίσει.

«Ακόμη και μέσα σε μία μέρα, εάν υπάρχει ανάγκη για εμπλουτισμό ουρανίου στο 90% για έναν αντιδραστήρα, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να το πράξουμε. Είμαστε ικανοί», είπε ο Ροχανί σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Πρόσθεσε ωστόσο πως το Ιράν εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση της διεθνούς συμφωνίας, την οποία αθέτησαν οι ΗΠΑ αποχωρώντας επί κυβέρνησης Τραμπ. Εξέφρασε δε την ευχή ο διάδοχός του, Εμπραχίμ Ραΐσι, να μπορέσει «να τελειώσει τη δουλειά».

Στο μεταξύ, την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων Ιρανών για τον σχεδιασμό της απόπειρας απαγωγής της δημοσιογράφου Μασίχ Αλινετζάντ που διαμένει στις ΗΠΑ, τον Ιούνη του 2020. Οι τέσσερις ύποπτοι φέρεται πως είναι «μέλη» ή «συνεργάτες» των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ