Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Εγκαινιάστηκε η πρεσβεία των Εμιράτων στο Τελ Αβίβ

Τα εγκαίνια της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν χτες στο Τελ Αβίβ, παρουσία του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτζοκ και του Εμιρατινού πρέσβη, Μοχάμαντ Μαχμούντ αλ Χάτζα.

«Μετά την εξομάλυνση των σχέσεων (...) είδαμε για πρώτη φορά συνομιλίες για εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Εμιρατινός πρέσβης. Αναφέρθηκε στην υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών σε οικονομία, αερομεταφορές, τεχνολογία και πολιτισμό, 10 μήνες μετά την υπογραφή των «συμφωνιών του Αβραάμ», τον Σεπτέμβρη του 2020 στον Λευκό Οίκο, επί κυβέρνησης Τραμπ.

Ο δε Ισραηλινός Πρόεδρος χαρακτήρισε το άνοιγμα της πρεσβείας «σημαντικό ορόσημο στο ταξίδι μας προς το μέλλον, την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια» για τη Μέση Ανατολή και εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για την υπογραφή ανάλογων συμφωνιών εξομάλυνσης σχέσεων και με άλλες αραβικές χώρες, εκτιμώντας πως τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΑΕ είναι «μόνο η αρχή».

Στα εγκαίνια ήταν παρών και ο πρώην ΥΠΕΞ του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι, ενώ ο νυν ΥΠΕΞ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Λαπίντ απουσίαζε καθώς τέθηκε σε καραντίνα, αφότου σύμβουλός του βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Στο μεταξύ, ο βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χάντι Αμρ συνεχίζει συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, αποφεύγοντας τις δηλώσεις στον Τύπο αλλά και τη δημοσιοποίηση της ατζέντας των συνομιλιών που πραγματοποιεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ