Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Υπέρ της πώλησης πυραύλων στη Σαουδική Αραβία

Η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε την Τρίτη ψήφισμα που θα απαγόρευε την πώληση προηγμένων πυραύλων μέσου βεληνεκούς, συστημάτων εκτόξευσής τους και άλλων όπλων στη Σαουδική Αραβία, αίροντας έτσι και το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Ριάντ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν - επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι τα «ανθρώπινα δικαιώματα» και το «Διεθνές Δίκαιο» κόβονται και ράβονται στα μέτρα των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών - ξεκαθάρισε ότι εναντιωνόταν σθεναρά στο ψήφισμα. Η υπηρεσία προϋπολογισμού της προεδρίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έγκρισή του «θα υπονόμευε τη δέσμευση του Προέδρου να βοηθήσει τον εταίρο μας να ενισχύσει την άμυνά του, ενώ αυξάνονται οι επιθέσεις με πυραύλους και UAVs εναντίον αμάχων στη Σαουδική Αραβία».

Η «άμυνα» της Σαουδικής Αραβίας, βέβαια, αποτυπώνεται χρόνια τώρα, μεταξύ άλλων, στο αιματοκύλισμα της Υεμένης...

Το περιβόητο ψήφισμα που καταψηφίστηκε από τη Γερουσία (67 ψήφοι κατά, 30 υπέρ), με συνεισηγητές τους Ρεπουμπλικάνους Ραντ Πολ και Μάικ Λι και τον Δημοκρατικό Μπ. Σάντερς, ζητούσε «εγγυήσεις» ότι ο αμερικανικός εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον αμάχων.

«Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι ανάγκη η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να λογοδοτήσει για πολλά (...) Πιστεύω όμως επίσης πως είναι σημαντικό οι εταίροι μας να ξέρουν ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας», είπε ο... «φιλέλληνας» Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπ. Μενέντες, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, αιτιολογώντας την ψήφο του.

Το πακέτο των όπλων, η πώληση των οποίων εξασφάλισε το «πράσινο φως» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, συμπεριλαμβάνει 280 πυραύλους AIM-120C-7/C-8, 596 ράγες εκτόξευσης των πυραύλων αυτών, τύπου LAU-128, και άλλο εξοπλισμό και υποστήριξη. Τους πυραύλους και τα συστήματα εκτόξευσης κατασκευάζει η «Raytheon Technologies».

  • Προχθές βράδυ, εξάλλου, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με 222 ψήφους υπέρ και 212 κατά, νομοσχέδιο που επιτρέπει να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, το οποίο ανέρχεται σήμερα στα 28,9 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο κείμενα που θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο, στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπου η αύξηση του ορίου θα εγκριθεί μόνο με τις ψήφους των Δημοκρατικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ