Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ
Νέες «προειδοποιήσεις» για κυρώσεις κατά της Κίνας

Σήμερα αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία Τζ. Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ

«Δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κόστος» στην Κίνα, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος στη στάση που η Ουάσιγκτον θα επιδείξει απέναντι στο Πεκίνο και τις επιλογές του σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το αν θα στηρίξει και πώς τη Ρωσία.

Τα παραπάνω, είπε ο Μπλίνκεν, «θα κάνει σαφή» και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε σημερινή τηλεφωνική συνομιλία που έχει προγραμματιστεί να έχει με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Η συνομιλία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, «αποτελεί μέρος των προσπαθειών μας να διατηρηθούν γραμμές ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», ενώ «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη διαχείριση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο χώρες όπως και τον ρωσικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία αλλά και άλλα θέματα αμοιβαίας ανησυχίας».

Ενόψει της συνομιλίας, ο Μπλίνκεν πάντως επανέλαβε - σε τόνους και διατυπώσεις ανάλογες με όλων των τελευταίων ημερών - ότι ο Μπάιντεν «θα κάνει καθαρό πως η Κίνα θα αναλάβει ευθύνη για οποιεσδήποτε ενέργειες πραγματοποιήσει για να στηρίξει την επίθεση της Ρωσίας», προειδοποιώντας ουσιαστικά με κυρώσεις και άλλα μέτρα.

Πρόσθεσε δε ότι «η Κίνα έχει ευθύνη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στον Πρόεδρο Πούτιν και να υπερασπιστεί τους διεθνείς κανόνες και τις αρχές που δηλώνει ότι υποστηρίζει», αλλά, «αντίθετα, φαίνεται ότι κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση αρνούμενη να καταδικάσει αυτήν την επίθεση, ενώ αναζητά και θέση ουδέτερου διαιτητή. Και ανησυχούμε ότι οι Κινέζοι σκέφτονται να στηρίξουν απευθείας τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, αναφέρθηκε κι αυτή σε «θέματα αμοιβαίας ανησυχίας» που οι δύο Πρόεδροι θα συζητήσουν στη σημερινή συνομιλία.

Νωρίτερα, ο συνάδελφός της στο ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, κατά την τακτική ενημέρωση συντακτών, είπε ότι «το κλειδί της επίλυσης της ουκρανικής κρίσης βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Οπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», πρόσθεσε ότι εκείνοι που ξεκίνησαν την ουκρανική κρίση πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους και ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επέκταση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά συνδέεται απευθείας με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία. Κατέληξε δε ότι οι χώρες που πρέπει «να νιώθουν άβολα» είναι εκείνες που θεωρώντας ότι κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο μπορούν να κυριαρχήσουν στον κόσμο και να συνεχίσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ