Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«ΟΧΙ» στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - ΑΕ!

Στάση εργασίας και κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 21 Μάρτη. Συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12 μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των απολύσεων, των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και επέκτασης των πληρωμών από τους ασθενείς, της κατάργησης της μόνιμης σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους διαδηλώνουν τη Δευτέρα 21 Μάρτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα συγκεντρωθούν στις 12 μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην Κρήτη, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην 7η ΥΠΕ.

Οι υγειονομικοί απαιτούν να ανακληθούν οι αναστολές εργασίες, να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας με μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να ενταχθούν στα ΒΑΕ. Επίσης, άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές, να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού. Διεκδικούν ακόμα αυξήσεις στους μισθούς τους, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Ειδικής Εισφοράς για το ΤΠΔΥ, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

«Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι σχεδιασμοί για επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους, δεν οφείλονται σε "νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία" της κυβέρνησης της ΝΔ.

Αποτελούν συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγειονομική περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών και μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες"», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου καλώντας στην κινητοποίηση.

Και εξηγεί ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει τον αντίστοιχο νόμο 4486/2017 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αλλάξει ο τρόπος που θα γίνεται η πρόσβαση στις μονάδες Υγείας, προκειμένου να «προσαρμοστεί» η παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη στα ολοένα και πιο ασφυκτικά πλαίσια, που καθορίζονται από τη συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση (μόνο το 2022 μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για τον ΕΟΠΥΥ κατά 69 εκατ. ευρώ).

«Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας τις απαράδεκτες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις - που οφείλονται κυρίως στις κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε "μιας νόσου" - επιχειρείται ο "εξωραϊσμός" της επέκτασης της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, με βασικό κριτήριο το κέρδος, ως δήθεν "ωφέλιμη" για τις λαϊκές οικογένειες», τονίζεται στο κάλεσμα.

Και το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι «στο νοσοκομείο - επιχείρηση, το κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις πληρωμές των ασθενών - πελατών, με όσο το δυνατό μικρότερη κρατική χρηματοδότηση. Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο - επιχείρηση να είναι "αποδοτικό" και "ανταγωνιστικό" με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να "κλείνει συμφωνίες" με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Στο σχεδιασμό αυτόν εντάσσεται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Γι' αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημά μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, και ήδη σε δεκάδες νοσοκομεία είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης και της σίτισης σε εργολαβικές εταιρείες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ