Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Σφοδρές μάχες, αλληλοκατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου» και «προβοκάτσιες», ενώ συνεχίζονται τα παζάρια

Η Ρωσία προειδοποιεί για τα νέα οπλικά συστήματα που ετοιμάζεται να παραδώσει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Μπήκε στην 4η βδομάδα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Μπήκε στην 4η βδομάδα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Με εντεινόμενες ευρωατλαντικές καταγγελίες κατά της Ρωσίας για «εγκλήματα πολέμου», αλληλοκατηγορίες για το ενδεχόμενο χημικών όπλων, για προβοκάτσιες και επιθέσεις εναντίον αμάχων, με νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων από τη Δύση προς την Ουκρανία και επισημάνσεις για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης με εμπλοκή κρατών του ΝΑΤΟ, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, 22 μέρες μετά τη ρωσική εισβολή.

Παράλληλα, μέσα σε ένα κουβάρι αντιθέσεων μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, καταγράφεται και έντονη διπλωματική δραστηριότητα, με τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας να διεξάγονται καθημερινά μέσω βιντεοδιασκέψεων.

«Ετοιμη» να παραδώσει «S-300» δηλώνει η Σλοβακία

Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι οι αποστολές εξοπλισμού προς την Ουκρανία θα θεωρούνται «νόμιμοι στόχοι» της.

Χτες το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε τις εκκλήσεις του Ουκρανού Προέδρου προς τις ΗΠΑ να βοηθήσουν στην προμήθεια πυραυλικών συστημάτων «S-300» από μέλη του ΝΑΤΟ, ως εναλλακτική λύση αεράμυνας αντί για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

«Τέτοιες δηλώσεις είναι άκρως επικίνδυνες (...) και τέτοιες προμήθειες όπλων θα γίνουν παράγοντας αστάθειας και μακροπρόθεσμα μπορεί να έχουν πιο επικίνδυνες συνέπειες», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Γερμανία στέλνει πυραύλους Patriot στη Σλοβακία, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στην Ανατολική Ευρώπη

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Η Γερμανία στέλνει πυραύλους Patriot στη Σλοβακία, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στην Ανατολική Ευρώπη
«Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε σύγκρουση με τη Ρωσία» και «δεν θα το κάνουμε», είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν, που χτες επισκέφτηκε τη Σλοβακία, την ώρα που οι ΗΠΑ αυξάνουν συνεχώς τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.

Η Σλοβακία είναι πρόθυμη να παράσχει άμεσα συστήματα αεράμυνας «S-300» στην Ουκρανία και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για να αποκτήσει κατάλληλα συστήματα που θα τα αντικαταστήσουν ή για «μια εγγυημένη ικανότητα για ορισμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Αμυνας Γ. Ναντ.

«Το μόνο στρατηγικό σύστημα αεράμυνας που έχουμε στη Σλοβακία είναι το "S-300". Οταν αποφασίσουμε να το δώσουμε στους Ουκρανούς θα δημιουργηθεί ένα κενό ασφάλειας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ναντ.

Απανωτά ατυχήματα με drones σε σύνορα κρατών του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, μετά το ρωσικό χτύπημα σε στρατιωτική βάση στη δυτική Ουκρανία, μόλις 20 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία, χτες ανακοινώθηκε ότι οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις την Τετάρτη έπληξαν στρατιωτική αποθήκη στην περιφέρεια Ρίβνε της δυτικής Ουκρανίας, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και πυρομαχικών.

Παράλληλα εντείνονται οι επισημάνσεις για τον κίνδυνο εμπλοκής κρατών του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Την περασμένη βδομάδα ένα παλιό - σοβιετικής κατασκευής - drone που έφερε βόμβα, και δεν έχει εξακριβωθεί αν ήταν ουκρανικό ή ρωσικό, πέταξε αρκετά πάνω από 560 χλμ. πέρα από τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας προτού συντριβεί στην Κροατία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.

Ενα άλλο drone εισήλθε πρόσφατα στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, όπως είχε ανακοινώσει το ΝΑΤΟ, ενώ την Τρίτη ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ρωσικό drone που είχε επανεισέλθει στην Ουκρανία μέσω του πολωνικού εναέριου χώρου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι Αμυνας χαρακτήρισαν «ακούσια» τα «ατυχήματα με τα drones», ωστόσο δεν αποκλείεται τέτοια περιστατικά να αξιοποιηθούν μελλοντικά για εμπλοκή στη σύγκρουση.

«Απογοήτευση» Ζελένσκι από τη Γερμανία

Το ΝΑΤΟ «δεν θα παρέμβει στρατιωτικά» στον πόλεμο της Ουκρανίας, επανέλαβε χτες ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ στο Βερολίνο, απαντώντας έμμεσα και στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι, που νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη της γερμανικής Βουλής είχε ξαναζητήσει επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Οπως επεσήμανε ο Σολτς, η ευθύνη του πολέμου θα πρέπει να βαραίνει αποκλειστικά τη Ρωσία και τον Πρόεδρό της Βλ. Πούτιν, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά.

Το ΝΑΤΟ «έχει την ευθύνη να μην επιτρέψει να κλιμακωθεί περαιτέρω η σύγκρουση», είπε και ο Στόλτενμπεργκ, αν και θα συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, όπως άλλωστε και η μεγάλη ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Ζελένσκι άφησε πολλές «μπηχτές» για τη Γερμανία και εξέφρασε απογοήτευση για τη στάση της. Επανέλαβε το αίτημά του για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, κάτι που το Βερολίνο απορρίπτει επί του παρόντος, ενώ δήλωσε πως η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ, με σαφή αιχμή στην αντίθεση της Γερμανίας κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες. Η Γερμανία, ανέφερε, έβαζε πάντα πάνω από όλα την οικονομία και ο γερμανορωσικός αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2» εγκαταλείφθηκε μόνο αφότου άρχισε ο πόλεμος.

«Εγγυήσεις ασφαλείας» και «αμφισβητούμενα εδάφη» στις διαπραγματεύσεις

Παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις, καθημερινές είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με κάποια πρόοδο να έχει σημειωθεί στο θέμα της «ουδετερότητας» της Ουκρανίας, με «εγγυήσεις ασφαλείας» από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία δηλώνουν πως οι συνομιλίες προχωρούν με αργό ρυθμό.

«Προς το παρόν η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία εμμένουν στη στάση τους. Η εξάλειψη των διαφωνιών μπορεί να διαρκέσει από αρκετές μέρες έως μιάμιση βδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πρέπει να πλησιάσουμε στη σύνταξη μιας συνθήκης ειρήνης», δήλωσε χτες ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής Μ. Ποντόλιακ.

Η Ουκρανία πρότεινε, εφόσον δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μια συμφωνία «συλλογικής ασφάλειας» με «εγγυητές» τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα - και επιπλέον την Τουρκία και τη Γερμανία, δήλωσε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, από την πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμ. Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «δεν είχε καμία αντίρρηση». Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε προχτές στη Μόσχα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ.

Και ο Κουλέμπα δήλωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να είναι μεταξύ των χωρών που προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Μόσχα, ενώ ζήτησε για άλλη μια φορά συνομιλίες μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν.

Ο Τσαβούσογλου πρότεινε ακόμα 24ωρη κατάπαυση του πυρός που να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Υπέρ μιας «διαρκούς εκεχειρίας» που μπορεί να οδηγήσει σε μια «μακροπρόθεσμη λύση» τάχθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας χτες με τον Βλ. Πούτιν. Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η συμφωνία στα συγκεκριμένα θέματα ενδέχεται να απαιτήσει μια συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, και πρότεινε αυτή να γίνει στην Αγκυρα ή στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία επανέλαβε ότι μια συνάντηση των δύο ηγετών «θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτήν τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», όπως δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Ουκρανία δεν έχει αλλάξει τη θέση της για το θέμα των συνόρων, δήλωσε χτες σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, δηλαδή δεν αναγνωρίζει ως ρωσική την Κριμαία, ούτε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Ενα από τα βασικά ζητήματα για ειρηνευτική συμφωνία παραμένει ο τρόπος επίλυσης εδαφικών ζητημάτων στην κατεχόμενη Κριμαία και στο Ντονμπάς», είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής, προσθέτοντας όμως ότι «στα χαρτιά» η Κριμαία, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ παραμένουν μέρος της Ουκρανίας «αλλά στην πράξη δεν τα ελέγχουμε, η ρωσική διοίκηση εργάζεται εκεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί «μια νομική φόρμουλα», χωρίς να διευκρινίσει τι θα συνεπάγεται αυτό.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει στόχο την κατάληψη του εδάφους της χώρας, την καταστροφή του κράτους της ή την εκδίωξη του σημερινού Προέδρου», επανέλαβε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «προσποιείται πως διαπραγματεύεται» μια εκεχειρία με την Ουκρανία ενώ παράλληλα «έχει επιλέξει να αφήσει τα όπλα να μιλούν», και επεσήμανε «τον μαξιμαλισμό των απαιτήσεών της». Προειδοποίησε δε ότι αν η Ρωσία «χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα» στην Ουκρανία, κάτι τέτοιο «θα αποτελούσε μια απαράδεκτη κλιμάκωση και θα προκαλούσε την επιβολή μαζικών και ριζοσπαστικών κυρώσεων, χωρίς ταμπού».

«Πολεμικές πιστώσεις» και ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Σε κάθε περίπτωση, τα καπιταλιστικά κράτη εξοπλίζονται και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί επιταχύνονται.

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς αναφέρθηκε στα 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων ως «δείγμα αποφασιστικότητας να δράσουμε στη νέα πραγματικότητα».

Την απόφαση της Γερμανίας οι στρατιωτικές δαπάνες να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια χαιρέτισε ο γγ του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας πως «η ηγετική σας στάση έχει μεγάλη σημασία σε αυτήν τη χρονική στιγμή, τόσο κρίσιμη για την ασφάλεια της Ευρώπης - και δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη πλέον την ασφάλεια. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, καθώς εντείνεται η συζήτηση για ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη Φινλανδία θα υπάρξει την άνοιξη πολιτική συζήτηση σχετικά με το «πώς έχει αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας της χώρας» και αν η Φινλανδία θα πρέπει ή όχι να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε η Μαρίν, προσθέτοντας ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

«Υπάρχει ήδη συνεργασία ΝΑΤΟ - Φινλανδίας», επεσήμανε ο Σολτς και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα στηρίξει τη Φινλανδία σε περίπτωση που υποβάλει αίτημα ένταξης.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά περίπου 289 εκατ. ευρώ φέτος, για να επιταχύνει τον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της. Την περασμένη βδομάδα η Στοκχόλμη δήλωσε ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ το ταχύτερο δυνατό, και εξελίσσονται σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε στο ΝΑΤΟ «στρατηγική σαφήνεια», υπογράμμισε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν. Ο ίδιος χαρακτήρισε την ουκρανική κρίση «ηλεκτροσόκ» για το ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήριζε «εγκεφαλικά νεκρό» το 2019.

Ενισχύεται η συζήτηση για «εγκλήματα πολέμου»

Στο μεταξύ, από το ευρωατλαντικό μπλοκ ενισχύεται η συζήτηση για «εγκλήματα πολέμου» της Ρωσίας στην Ουκρανία, που μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση, ή να λειτουργήσει ως πρόσχημα για μεγαλύτερη εμπλοκή.

Μετά τους προχτεσινούς χαρακτηρισμούς του Αμερικανού Προέδρου ότι ο Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», ο Τζο Μπάιντεν επανήλθε χτες χαρακτηρίζοντας «δολοφόνο δικτάτορα» τον Ρώσο Πρόεδρο. Ο δε Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος είναι υπεύθυνος για αυτά», προσθέτοντας ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης και τεκμηρίωσης πιθανών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε χτες ότι υπάρχουν «πολύ ισχυρά τεκμήρια» για εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία και ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είναι πίσω από αυτά. «Εναπόκειται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αποφασίσει ποιος είναι εγκληματίας πολέμου και σε εμάς να παρουσιάσουμε τα τεκμήρια», είπε.

Αντίστοιχα, και ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολ. Ρέζνικοφ δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο πως ο Πούτιν πρέπει να χαρακτηριστεί εγκληματίας πολέμου. Παρέθεσε παραδείγματα όπως αυτό που αποκάλεσε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα σε ένα θέατρο στη Μαριούπολη την Τετάρτη, όπου είχαν βρει καταφύγιο 1.200 γυναίκες και παιδιά.

Να σημειωθεί ότι η ΜΚΟ «Human Rights Watch» ζητά από την Ουκρανία να σταματήσει να σκηνοθετεί εμφανίσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου που εμφανίζονται «μετανιωμένοι», καθώς η έκθεσή τους παραβιάζει τις Συνθήκες της Γενεύης.

Αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις σε αμάχους

Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη την Τετάρτη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σχετικά με την επίθεση στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης, ενώ «σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα Ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί.

Από τα συντρίμμια του θεάτρου είχαν αρχίσει να βγαίνουν άνθρωποι και μέχρι χτες δεν υπήρχαν αναφορές για θύματα.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, περίπου 33.000 άνθρωποι είχαν εκκενωθεί από τη Μαριούπολη, οι περισσότεροι από τους οποίους επέλεξαν διαδρόμους προς τα ανατολικά, ενώ κατηγόρησε τους Ουκρανούς νεοναζί ότι χρησιμοποιούν τους κατοίκους σαν ασπίδα.

Αναφορικά με την εν ψυχρώ δολοφονία 10 ανθρώπων στη βόρεια ουκρανική πόλη Τσερνιχίβ, καθώς περίμεναν σε ουρά για ψωμί, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε ότι ευθύνονται οι δυνάμεις του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν ρωσικές μονάδες ανεπτυγμένες στην πόλη και κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.

Επίσης η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να διαπράξει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσει γι' αυτές τη Ρωσία.

Ενδείξεις για ανασυγκρότηση του ρωσικού στρατού

Στο πεδίο, ενώ συνεχίζονται οι μάχες σε Χάρκοβο, Κίεβο και Μαριούπολη, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας παρατηρείται στασιμότητα των ρωσικών στρατευμάτων και αναφέρονται μεγάλες απώλειες σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό.

Η παύση φαίνεται να συμβαδίζει και με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο Βρετανοί αναλυτές αποδίδουν την προσωρινή αυτή ηρεμία σε «τακτική ανασυγκρότησης των ρωσικών στρατευμάτων». Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας κάνει λόγο για μεταφορά Ρώσων στρατιωτών από τις ανατολικές περιοχές, τον στόλο του Ειρηνικού, αλλά και από Γεωργία και Εσθονία προς τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Εξάλλου, 1.000 Τσετσένοι εθελοντές βρίσκονται καθ' οδόν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δήλωσε χτες ο Τσετσένος ηγέτης Ρ. Καντίροφ.

Να σημειωθεί ότι οι «New York Times», επικαλούμενοι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέρουν ότι 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Την περασμένη βδομάδα ο Πούτιν είχε προαναγγείλει ενίσχυση των δυτικών συνόρων της Ρωσίας, απέναντι στην ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Τέσσερα μεγάλα ρωσικά πολεμικά πλοία εντοπίστηκαν χτες να πλέουν κοντά στα ιαπωνικά νησιά Χονσού και Χοκάιντο καθώς ταξίδευαν δυτικά, πιθανώς προς την Ευρώπη, αναφέρει το «Reuters».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαφές ΗΠΑ και Ρωσίας για τον «κίνδυνο των πυρηνικών» ενώ εντείνεται η αντιπαράθεσή τους (2022-11-09 00:00:00.0)
Μπαράζ νέων ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, κυρώσεων και απελάσεων με φόντο τις κατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου» (2022-04-06 00:00:00.0)
Ενταση των μαχών προς τα ανατολικά και εκτιμήσεις για «παρατεταμένο» πόλεμο (2022-04-01 00:00:00.0)
«Οπλίζουν» για «μακρόχρονη μάχη» με όλα τα μέσα (2022-03-29 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εκατέρωθεν κατηγορίες για χημικά όπλα και προβοκάτσιες (2022-03-23 00:00:00.0)
Στρατιωτικές επιχειρήσεις και διπλωματικά παζάρια (2014-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ