Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εμπαιγμός η περιβόητη «μείωση του ΕΝΦΙΑ»

Περίσσεψε ο εμπαιγμός από την κυβέρνηση τη χτεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιχειρεί να παρουσιάσει ως «οικονομική στήριξη» και «ανακούφιση» από την ακρίβεια, όταν τα μέτρα που περιέχει, όπως η «μείωση του ΕΝΦΙΑ», ούτε ως ασπιρίνες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν απέναντι στην άγρια λεηλασία που έχει υποστεί το λαϊκό εισόδημα.

Πρόκειται για πολυνομοσχέδιο που αφορά από τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς, το «Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης» μέχρι την ενσωμάτωση δύο Οδηγιών, τη «μείωση του ΕΝΦΙΑ» και «επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή, δεν δίστασε να ζητήσει ούτε λίγο ούτε πολύ να του πουν οι λαϊκές οικογένειες και ευχαριστώ, επειδή, όπως ανέφερε: «Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 35%. Είχαμε πει 30% πριν τις εκλογές και το κάνουμε 35%». Ο ίδιος διευκρίνισε βέβαια ότι ακόμα και αυτά τα μέτρα που είναι σταγόνα στον ωκεανό έχουν «προσωρινό χαρακτήρα». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το «όλο πρόβλημα» για τον εισηγητή του Τρ. Αλεξιάδη ήταν το γιατί δεν κοστολογείται από το Γενικό Λογιστήριο και το εάν εφαρμόζει η κυβέρνηση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ενώ περηφανεύτηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αύξησε» τον ΕΝΦΙΑ, όταν προεκλογικά είχαν πει ότι θα τον καταργήσουν. ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και λοιποί κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για «μεσοσταθμική» και άλλου είδους μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Να σε κάψω Γιάννη...»

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατήγγειλε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τις λαϊκές οικογένειες σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας ότι «το μόνο που θα έπρεπε να συζητάμε είναι η κατάργησή του». Μάλιστα, κατήγγειλε την κυβέρνηση, που, στο πλαίσιο της πολιτικής που στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο, αρνείται να εισπράξει τον φόρο για την ακίνητη περιουσία των επιχειρηματικών ομίλων (ΕΦΑ) παρότι ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και είκοσι χρόνια, από το 2002. Επικαλούμενη στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σημείωσε πως οι απώλειες κάθε χρόνο από τη μη εφαρμογή του νόμου για την είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλύψει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, που είναι 2,5 δισ. και να τον καταργήσει.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς, ανέφερε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά δίνει παράταση στο ξεσπίτωμα των χρεωμένων λαϊκών οικογενειών, μέχρι να δημιουργηθεί και να μπει σε λειτουργία ο ιδιωτικός φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης κατοικίας, ο οποίος θα κάνει μπίζνες με τα σπίτια του κόσμου.

Τέλος, οι ρυθμίσεις για τα λιπάσματα και το αγροτικό πετρέλαιο σημείωσε πως δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που έχουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά ούτε και μειώνουν το υψηλό κόστος παραγωγής, με δεδομένη και την ακρίβεια που τσακίζει ολόκληρο τον λαό και ανέφερε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ