Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ
Να μη στοιχηθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη

Σχόλιο με αφορμή το ψήφισμα της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Εκμεταλλευόμενες την απουσία δύο παρατάξεων (ΔΗΠΑΚ και Συνάντησης Πανεπιστημιακών Δασκάλων), οι υπόλοιπες παρατάξεις της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ (ΑΣΚΕΥ, ΚΙΠΑΝ, ΑΡΜΕ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) υπερψήφισαν ομόφωνα με συνοπτικές διαδικασίες ένα προσυμφωνημένο κείμενο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και επέλεξαν να τοποθετηθούν δημοσίως ως ΠΟΣΔΕΠ γι' αυτόν.

Η ΔΗΠΑΚ, σχολιάζοντας αυτήν τη μεθόδευση και το περιεχόμενο του κειμένου, σημειώνει ότι «εμπρός στη φούρια τους να δηλώσουν πως βρίσκονται στη "σωστή πλευρά της Ιστορίας", δεν βρήκαν ούτε μια λέξη για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου. Ούτε για τον ρόλο της χώρας μας, που ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχουν μετατρέψει σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Επέλεξαν να δικαιολογήσουν, υπό όρους, τον εκκολαπτόμενο νεομακαρθισμό που γιγαντώνεται και στρέφεται ενάντια στην ενημέρωση, σε καλλιτέχνες, δημιουργούς και επιστήμονες με κριτήριο τη χώρα προέλευσής τους.

Ως ΔΗΠΑΚ έχουμε τοποθετηθεί στην ΠΟΣΔΕΠ για το θέμα του πολέμου έγκαιρα και δημόσια. Θεωρούμε πως το εκπαιδευτικό κίνημα στη χώρα μας έχει σημαντικές παρακαταθήκες στην αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική δράση. Γνωρίζει καλά για την αλά καρτ επίκληση του "διεθνούς δικαίου" ως δικαιολογία για δεκάδες πρόσφατες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που διέλυσαν κράτη και λαούς για να εξασφαλισθούν οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των πολυεθνικών. Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα να αγκαλιάσει και να δυναμώσει το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Με αλληλεγγύη στους λαούς, χωρίς να στοιχηθεί πίσω από τη μία ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη. Να απαιτήσουμε να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, καμία συμμετοχή - καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας - ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ