Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνονται προσπάθειες ενίσχυσης των ευρωατλαντικών θέσεων

Επιστολή της προέδρου του Κοσόβου στον Μπάιντεν για επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η παρουσία της EUFOR εδώ για στήριξη των αρχών στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος είναι ακόμα πιο σημαντική», δήλωσε από το Σαράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ.

Αυτός ήταν και ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια, κατά την οποία υπογράμμισε σε όλους τους τόνους πως οι Βρυξέλλες ιεραρχούν την ενίσχυση της θέσης τους στην περιοχή, ιδιαίτερα στο φόντο της όξυνσης της αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα.

Με φόντο τις αντιθέσεις που διευρύνονται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπως αποτυπώνεται και στις κινήσεις της «Σερβικής Δημοκρατίας» για περισσότερη «αυτονομία» - και ενώ η ηγεσία των Σερβοβόσνιων διατηρεί στενές επαφές με τη Μόσχα - ο Μπορέλ κάλεσε «όλους να εργαστούν από κοινού, να μην δημιουργούν νέες πολιτικές κρίσεις, να μην μπλοκάρουν τη λειτουργία των θεσμών του κράτους». Κάλεσε δε «όλους τους εκλεγμένους βουλευτές και αρχές να συνεργαστούν, να βρουν πρακτικές λύσεις» και τις «αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας να επιστρέψουν στην εποικοδομητική διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός των θεσμών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης», καταλήγοντας ότι το μέλλον της χώρας και της περιοχής βρίσκεται εντός της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι ζήτησε πάλι επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για ένταξη του προτεκτοράτου στο ΝΑΤΟ μέσα από επιστολή της στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Εκφράζουμε την ελπίδα και την προσδοκία μας ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την ηγεσία και την επιρροή τους για να υποστηρίξουν ενεργά και να προωθήσουν την περίπλοκη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για το Κόσοβο» ανέφερε η Οσμάνι, προσθέτοντας ότι η επικράτεια του Κοσόβου είναι «εκτεθειμένη στις επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας να βλάψει και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια».

Δεν παραλείπει δε να υποστηρίξει ότι «το Κόσοβο είναι η πιο φιλοαμερικανική και η πιο φιλοΝΑΤΟική χώρα στον κόσμο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ