Παρασκευή 18 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με μέτρα - ψίχουλα βυθίζουν τον λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση

Ενταγμένα στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, προκειμένου να μη διαταραχθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αφήνουν στο απυρόβλητο τις αιτίες των ανατιμήσεων

Eurokinissi

Με φιλοδωρήματα που προέκυψαν από τη βαριά φοροαφαίμαξη του εργαζόμενου λαού, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη λαϊκή οργή απέναντι σε μια πολιτική που βυθίζει ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα είναι ενταγμένα στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, προκειμένου να μη διαταραχθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και φυσικά αφήνουν στο απυρόβλητο τις αιτίες των ανατιμήσεων, δηλαδή την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του «πράσινου new deal» και των ενεργειακών ανταγωνισμών. Και αποτελεί το λιγότερο κοροϊδία η κυβέρνηση να προσπαθεί να πουλήσει αυτά τα μέτρα ως μέτρα ανακούφισης, όταν οι παράγοντες και οι αιτίες που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια, τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια «ζουν και βασιλεύουν».

Ειδικότερα χτες, οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδίκευσαν τα μέτρα για το πώς θα μοιραστεί το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, από το οποίο επιδιώκεται να καλυφθούν από επιδόματα σε συνταξιούχους και ανέργους, μέχρι οι αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, φυσικό αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

ΚΑΥΣΙΜΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

-- Για 60 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης το μήνα η επιδότηση είναι 0,22 λεπτά του ευρώ στο λίτρο καυσίμου και στα 0,27 για τους νησιώτες.

-- Για το πετρέλαιο κίνησης, η επιδότηση για τον Απρίλη θα είναι στην «πηγή» και η κυβέρνηση εκτιμά ότι η τελική τιμή θα είναι μειωμένη κατά 15 λεπτά το λίτρο. Ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν 200 ευρώ επιδότηση στα ταξί.

Οι δικαιούχοι είναι νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Θα εκδοθεί μια ηλεκτρονική κάρτα για τον Απρίλη για κατανάλωση τριών μηνών για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες και θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια καυσίμων. Οσοι δεν την ενεργοποιήσουν θα καταβληθούν τα ποσά σε τραπεζικό λογαριασμό. Η επιδότηση για τους τρεις μήνες θα είναι 40 ευρώ, εκτιμά η κυβέρνηση.

-- Συνεχίζεται η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η επιδότηση για έως 300 κιλοβατώρες ρεύματος θα είναι 210 ευρώ.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ

-- Θα δοθούν 200 ευρώ σε 676.735 χαμηλοσυνταξιούχους με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα (φορολογικού έτους 2020) έως 7.200 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ το μήνα ή ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 135 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης 200 ευρώ θα λάβουν 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες και άνθρωποι με αναπηρία.

Αυτά αντιστοιχούν μόνο στο ΕΚΑΣ που λάμβαναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι πριν την κατάργησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και ανερχόταν σε 800 έως 900 εκατομμύρια ετησίως και όταν το Δώρο του Πάσχα που έπαιρναν κάθε χρόνο πριν από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης με τα μνημόνια ήταν 1,2 δισ. ευρώ! Μπροστά στα κύματα της ακρίβειας που γιγαντώνεται, αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν τη θέση τους, αλλά ακόμα περισσότεροι θα βρεθούν κάτω και από τα επίσημα όρια της φτώχειας.

-- 1,5 δόση του επιδόματος παιδιού τον Απρίλη.

-- Δύο δόσεις στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ

Αυξάνονται σε 96 από 60 οι δόσεις για την αποπληρωμή των «επιστρεπτέων προκαταβολών». Παραμένουν οι μειώσεις για την επιστροφή των ποσών των κρατικών δανείων, όπως η έκπτωση 15% για την εφάπαξ αποπληρωμή.

Η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει τη μεγάλη αδυναμία αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών να αντεπεξέλθουν στη θηλιά των δανειακών υποχρεώσεων, ενώ απλά παρατείνεται η θηλιά των χρεών τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις στην Ενέργεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας είπε ότι από την έναρξη του πολέμου καταγράφονται διαρκή ρεκόρ στις τιμές των ενεργειακών εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα η τιμή της ηλεκτρικής Ενέργειας να είναι σήμερα πέντε φορές υψηλότερη συγκριτικά με πέρσι. Φυσικά, ο υπουργός απέφυγε να πει ότι στη χώρα μας οι τιμές ηλεκτρικής Ενέργειας εκτοξεύθηκαν αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του χρηματιστηρίου Ενέργειας, το Φθινόπωρο του 2019. Οπως επίσης, δεν ανέφερε ποιο είναι το ύψος των κερδών που έχουν αποκομίσει όλο αυτό το διάστημα οι «τζογαδόροι» του χρηματιστηρίου Ενέργειας ή πόσα δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες επιδοτήσεις έχουν λάβει οι ενεργειακοί όμιλοι των ΑΠΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά, ούτε λόγος να «πειραχτούν» αυτά τα κέρδη για να αντιμετωπίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι φτωχοί αγρότες τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες και κορυφώνονται από τις 24 Φλεβάρη κι έπειτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ