Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Ενταση των μαχών προς τα ανατολικά και εκτιμήσεις για «παρατεταμένο» πόλεμο

Ευρύτερα παζάρια γύρω από τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά η Ουκρανία με αντάλλαγμα την «ουδετερότητα»

Με τις ρωσικές δυνάμεις να επικεντρώνονται στην «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και στα νότια της Ουκρανίας, συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας, η οποία πλέον διεκδικεί ξεκάθαρα εδαφικά κέρδη και φαίνεται να εγκαταλείπει την αρχική «πρόταση» προς την ουκρανική πλευρά για αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Οι δύο «Δημοκρατίες» του Ντονμπάς δήλωσαν ότι εξετάζουν να ενωθούν με τη Ρωσία μόλις οι αντίστοιχες ουκρανικές διοικητικές περιφέρειες τεθούν υπό τον πλήρη έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ σχετικό δημοψήφισμα ανακοίνωσε και η Νότια Οσετία, που έχει αποσχιστεί από τη Γεωργία.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου εκτίμησε ότι η επανεστίαση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν «έναν σκληραγωγημένο ουκρανικό στρατό», προμηνύει έναν «παρατεταμένο» πόλεμο.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αυξάνουν διαρκώς κινήσεις για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία με επίκεντρο την Ουκρανία, για διατήρηση και ένταση των κυρώσεων, και ενισχύουν παραπέρα τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ενώ υπάρχουν διάφορες «αποχρώσεις» ως προς το εύρος και το είδος αυτής της στρατιωτικής ενίσχυσης, αλλά και ως προς τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά η ουκρανική πλευρά.

Στην Κωνσταντινούπολη «οι πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό σε κάποια θέματα. Για άλλα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, π.χ. για το καθεστώς ουδετερότητας» της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Το καθεστώς αυτό θα εξαρτηθεί «από τις εγγυήσεις» που θα δοθούν στο Κίεβο, πρόσθεσε.

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση «ουδέτερου καθεστώτος» με «εγγυήσεις ασφαλείας» από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και επιπλέον από Γερμανία, Καναδά, Τουρκία, Πολωνία, Ισραήλ. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, ούτε θα φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις, ενώ οι «εγγυήτριες δυνάμεις» θα πρέπει να τη συνδράμουν και στρατιωτικά σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση.

Η Γερμανία δήλωσε ότι βλέπει θετικά το να συμπεριληφθεί στις «εγγυήτριες δυνάμεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι χαρακτήρισε «θετικό παράγοντα» το γεγονός ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία βλέπουν την Ιταλία ως «εγγυητή ασφαλείας». Την αρχική πρόθεση της Τουρκίας να είναι «εγγυήτρια ασφαλείας» της Ουκρανίας, αν και χρειάζεται να εξεταστούν οι λεπτομέρειες, εξέφρασε χτες και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ φαίνονται να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρόταση της Ουκρανίας για «εγγυήσεις ασφαλείας» «τύπου ΝΑΤΟ», αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ. Η διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου ξεκαθάρισε με βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να ενισχύουν την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αλλά όταν ρωτήθηκε για «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ απάντησε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συζητήσεις με την Ουκρανία για αυτό το θέμα.

Ερωτήματα προκαλεί και η τοποθέτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπ. Τζόνσον ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει μακροπρόθεσμα να επανεξετάσουν την υποστήριξη που προσφέρεται σε χώρες όπως η Ουκρανία.

«Θα έρθει κάποια στιγμή που (...) θα είμαστε σε θέση με πρόθυμους εταίρους να προσφέρουμε όχι μια εγγύηση ασφάλειας του άρθρου 5 στην Ουκρανία (σ.σ. που θα απαιτούσε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αντεπιτεθούν αν η Ουκρανία δεχόταν ξανά επίθεση), αλλά ένα διαφορετικό μέλλον, ένα διαφορετικό είδος δέσμευσης, έτσι ώστε η Ουκρανία να είναι τόσο οχυρωμένη και τόσο προστατευμένη, που θα είναι για πάντα δύσπεπτη στον Πούτιν», είπε.

Επιπλέον, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, οι κυρώσεις του G7 προς τη Ρωσία θα πρέπει «να εντείνονται με ένα κυλιόμενο πρόγραμμα έως ότου αποχωρήσει από την Ουκρανία και ο τελευταίος Ρώσος στρατιώτης», θέση που διατυπώνεται για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα.

Ο ίδιος αμφισβήτησε την «αξία» των πολλαπλών επαφών του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν με σκοπό να βρεθεί «μια διπλωματική λύση», λέγοντας: «Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς τον Πούτιν».

Η Βρετανία και οι «σύμμαχοί» της συμφώνησαν να στείλουν περισσότερα θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία, όπως πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς, πυρομαχικά και περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Ουάλας, μετά από διάσκεψη με «περισσότερους από 30 διεθνείς εταίρους».

Εχει καταστραφεί η ουκρανική αμυντική βιομηχανία

Στο μεταξύ, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Ολ. Αρεστόβιτς ισχυρίστηκε χτες ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει σχεδόν όλη την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, ενώ καλωσόρισε τις προβλέψεις μιας προτεινόμενης συμφωνίας ειρήνης ως κέρδος για την Ουκρανία.

«Εχουν καταστρέψει πρακτικά την αμυντική βιομηχανία μας», δήλωσε ο Αρεστόβιτς. Ο ίδιος πρόσθεσε πως βάσει της συμφωνίας ειρήνης που συζητήθηκε την Τρίτη με τη Ρωσία, η Ουκρανία θα προστατεύεται έναντι μελλοντικών απειλών από διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας, στις οποίες η Ρωσία δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο.

«Αυτή είναι μια ιδεώδης συμφωνία που βελτιώνει θεμελιωδώς τη θέση μας πολλές φορές», δήλωσε.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που επικεντρώνονται στην «ουδετερότητα» της Ουκρανίας με «εγγυήσεις ασφαλείας», συνεχίζονται μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει ότι παραμένει ανυποχώρητη στο ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμ. Κουλέμπα και της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθούν «σε μία ή δύο βδομάδες», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, με την Αγκυρα να επιθυμεί να φιλοξενήσει ξανά μια τέτοια συνάντηση. «Αυτό που έχει σημασία είναι οι δύο πλευρές να συναντηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει. Είναι αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις υπό την πίεση των όπλων», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο δε Ερντογάν είπε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Β. Ζελένσκι, ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη έδωσαν «ουσιαστική ώθηση» στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και επανέλαβε την πρότασή του για συνάντηση του Ζελένσκι με τον Πούτιν στην Τουρκία. «Συμφωνήσαμε στα περαιτέρω βήματα για την ειρήνευση», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι ελέγχουν σχεδόν όλο το Ντονμπάς

Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονμπάς υποστηρίζουν ότι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της περιφέρειας του Λουγκάνσκ και περισσότερο από το μισό του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με δικές τους ανακοινώσεις, «περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έχει απελευθερωθεί» και «περίπου 55% με 60% του εδάφους του Ντονέτσκ» βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο. Αν ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί, οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν σχεδόν τριπλασιάσει τα εδάφη που ελέγχουν σε σχέση με το 2014 και πριν τη ρωσική εισβολή.

Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ βρίσκεται και η Μαριούπολη. Σύμφωνα με τον ηγέτη της ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ρ. Καντίροφ, 90% έως 95% αυτού του στρατηγικής σημασίας λιμανιού βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο και οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές έχουν αναδιπλωθεί στο εργοστάσιο μεταλλουργίας «Azovstal», στην ανατολική Μαριούπολη.

Ο επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, εξέδωσε χτες διάταγμα για να δημιουργηθεί «μια τοπική διοίκηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στη Μαριούπολη».

Χτες τέθηκε σε ισχύ από το πρωί κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι και να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια.

Για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, για την οποία συνεργάζονται Ελλάδα, Γαλλία και Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Αγκυρα πρότεινε να ανοίξουν «δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία και την Ουκρανία». «Κανείς δεν θα πρέπει να πιέσει τους αμάχους για να διαλέξουν τον ένα ή τον άλλο από αυτούς τους διαδρόμους», σημείωσε.

Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα επικεντρώσει τη στρατιωτική προσπάθειά της στο Ντονμπάς και πως θα αποκλιμακώσει τις επιθέσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιφ, ως ένδειξη «καλής πίστης» μετά τις «ουσιαστικές» ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας «Energoatom» ανακοίνωσε χτες ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ.

«Αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων» λένε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Η Μαριούπολη και ένας «διάδρομος» μεταξύ των ανατολικών πόλεων Ιζιούμ και Βολνοβάχα γίνονται τα βασικά μέτωπα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών. Η Ρωσία «αποσύρει δυνάμεις στην περιοχή του Κιέβου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει στην περιοχή του Τσερνίχιφ», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία ξεκίνησε την αναδιάταξη στο 20% των δυνάμεών της που ήταν συγκεντρωμένα γύρω από το Κίεβο, ανέφερε το Πεντάγωνο, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα αναμένεται να επανεξοπλίσει και να επανατοποθετήσει τους στρατιώτες αυτούς και όχι να τους γυρίσει πίσω στην πατρίδα τους.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζ. Κίρμπι, είπε ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να έχουν ήδη μετακινηθεί στη Λευκορωσία και όχι στους στρατώνες τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner» έχει αναπτύξει γύρω στους 1.000 άνδρες στο Ντονμπάς.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι ρωσικές μονάδες δεν αποσύρονται αλλά επανατοποθετούνται», δήλωσε αντίστοιχα και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς. Ταυτόχρονα, η Ρωσία ασκεί πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις» και προετοιμάζει «πρόσθετες επιθετικές ενέργειες που θα φέρουν ακόμη περισσότερα δεινά».

Αντίστοιχα και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσι, εκτίμησε πως τα ρωσικά στρατεύματα αναδιοργανώνονται και θα προσπαθήσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις πολύ σύντομα - στην περιοχή του Ντονμπάς ιδιαίτερα. Στοχεύουν να καταλάβουν το 1/3 της Ουκρανίας και να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος, είπε.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακάλεσε τους πρεσβευτές της χώρας του στο Μαρόκο και τη Γεωργία, εκτιμώντας ότι δεν ήταν αρκετά «αποτελεσματικοί» στις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν όπλα ή κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Παράλληλα, η Γεωργία εμπόδιζε την άφιξη «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία από το έδαφός της.

«Αναμένω αποτελέσματα τις επόμενες μέρες από τους εκπροσώπους μας στη Λατινική Αμερική, στη Μέση Ανατολή, στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική», ανέφερε.

Δημοψήφισμα για ένωση με τη Ρωσία θα οργανώσει η Νότια Οσετία

Στο μεταξύ, μετά και την ανακοίνωση της Νότιας Οσετίας ότι σχεδιάζει ένταξη στη Ρωσία, μεγαλώνει ο κίνδυνος για πυροδότηση νέων εστιών σύγκρουσης, στην περιοχή του Καυκάσου και ευρύτερα. Η ανακοίνωση μάλιστα έρχεται με φόντο σχεδιασμούς για επιτάχυνση του προσεταιρισμού της Γεωργίας από το ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο με τη Γεωργία το 2008. Στις δύο επαρχίες σταθμεύουν χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες και η Ρωσία παρέχει στις δύο περιοχές σημαντική οικονομική βοήθεια, ενώ μοιράζονται και ρωσικά διαβατήρια.

Η Νότια Οσετία σκοπεύει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, μετά τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 10 Απρίλη, τον Μάη ή τον Ιούνη.

Ο δε ΥΠΕΞ της Γεωργίας, Ντ. Ζαλκαλιάνι, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «απαράδεκτες».

Η «Δημοκρατία» της Αμπχαζίας, από την πλευρά της, δεν σκοπεύει να ενταχθεί στη Ρωσία, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. «Η Ρωσία είναι στρατηγικός μας εταίρος, ένα αγαπητό και γειτονικό μας κράτος, αλλά εμείς δεν σκοπεύουμε να ενταχθούμε στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Η Ρωσία δημοσίευσε ονόματα για τα βιολογικά εργαστήρια των ΗΠΑ

Μια λίστα Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων που εμπλέκονται στη δημιουργία βιολογικών όπλων στην Ουκρανία δημοσίευσε χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, ένα από τα βασικά πρόσωπα ήταν ο Ρόμπερτ Πόουπ, ο διευθυντής του Συνεργατικού Προγράμματος Μείωσης Απειλών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.

«Ο Πόουπ συνέταξε την ιδέα της δημιουργίας ενός κεντρικού αποθετηρίου παθογόνων μικροοργανισμών υψηλής απειλής στο Κίεβο», ισχυρίστηκε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σώματος στρατευμάτων πυρηνικής, βιολογικής και χημικής προστασίας της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της ρωσικής επέμβασης τερματίστηκε η δραστηριότητα πέντε βιολογικών εργαστηρίων που εργάζονταν με παθογόνους παράγοντες του άνθρακα, της χολέρας και της αφρικανικής πανώλης των χοίρων και μέρος της συλλογής παθογόνων μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ.

Συνεχίζεται ο πόλεμος των κυρώσεων

Ο πρώτος γύρος διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ - ΗΠΑ για τη Ρωσία πραγματοποιήθηκε χτες στην Ουάσιγκτον, με σαφείς ενδείξεις για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, με «μοχλό» τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και στόχο την «περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

ΗΠΑ και ΕΕ «θα εργαστούν για να παρακολουθήσουν αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιραστούν πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν με συμμάχους, εταίρους, διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση, και θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να λογοδοτήσουν οι δράστες».

Εξάλλου θα συνεχίσουν «να προτρέπουν» την Κίνα να μην παρακάμψει ούτε να υπονομεύσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να μην παράσχει οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας (βλ. σελ. 8), ενώ στο πλαίσιο των αντίμετρων της Μόσχας, η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα δε με έκθεση του Threat Analysis Group της «Google», Ρώσοι χάκερς αποπειράθηκαν πρόσφατα να διεισδύσουν στα δίκτυα του ΝΑΤΟ και τις Ενοπλες Δυνάμεις ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ