Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Βουλευτικές εκλογές «στη σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία

Προβάδισμα στο κόμμα του πρωθυπουργού, Β. Ορμπαν, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Ουγγαρία, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον σημερινό πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, από το ευρωσκεπτικιστικό - εθνικιστικό κόμμα Fidesz με 41%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου IDEA που δημοσιεύτηκε χτες.

Η εξακομματική αντιπολιτευόμενη συμμαχία «Ενωμένοι για την Ουγγαρία» - που κατεβαίνει για πρώτη φορά ενιαία στις εκλογές - βρίσκεται στο 39%, κερδίζοντας δύο μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Υποψήφιος της ενωμένης αντιπολίτευσης για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Πέτερ Μάρκι-Ζάι, δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη νότια Ουγγαρία.

Ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία, με την Ουγγαρία να έχει αναπτύξει συνεργασία σε διάφορους τομείς με τη Ρωσία την τελευταία δεκαετία. Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τον Ορμπαν «πιόνι του Πούτιν» και προτάσσει το «δίλημμα» μεταξύ «Ανατολής και Δύσης», ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπόσχεται να κρατήσει τη χώρα «έξω από τον πόλεμο».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Median», περίπου το 43% των ψηφοφόρων του Fidesz πιστεύει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν δικαιολογημένη, σε σύγκριση με το 9% των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης.

Μετά την έκκληση του Ουκρανού Προέδρου, Βολ. Ζελένσκι, προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Β. Ορμπαν, να επιλέξει «με ποιον είναι», οι υπουργοί Αμυνας της Πολωνίας και της Τσεχίας αποφάσισαν να μην συμμετέχουν σε σύνοδο της Ομάδας του Βίσεγκραντ (V4) στη Βουδαπέστη εξαιτίας της στάσης της Ουγγαρίας απέναντι στη Ρωσία, κάτι που οδήγησε σε ακύρωση της συνόδου.

Η Ουγγαρία ψήφισε τα τέσσερα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, όμως αντιτάσσεται σε κυρώσεις στις εισαγωγές Ενέργειας και αρνείται να περάσουν από το έδαφός της όπλα προς την Ουκρανία.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν μπορούν να μας ζητούν να καταστραφούμε για χάρη τους», απάντησε στον Ζελένσκι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, προσθέτοντας πως η Ουκρανία ζητά «πλήρες κλείσιμο της ουγγρικής οικονομίας».

Η σημαντική ουγγρική μειονότητα στη δυτικότερη περιοχή της Ουκρανίας, στην Υπερκαρπαθία, θα απειληθεί εάν η Ουγγαρία στείλει όπλα στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Ορμπαν.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι θέλει να προσαρτήσει την Υπερκαρπαθία. Περιγράφοντας τη θέση της Βουδαπέστης ως «φιλορωσική», αναρωτήθηκε: «Είναι επειδή θέλουν ρωσικό αέριο με έκπτωση ή ίσως επειδή... ονειρεύονται την περιοχή της Υπερκαρπαθίας μας;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ