Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Είμαστε με την πλευρά των λαών, που πρέπει να χαράξουν τη δική τους αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή

Σε εκδήλωση στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης μίλησε η Θ. Καπέτη

Σε εκδήλωση - σύσκεψη στο κλειστό θέατρο της Νεάπολης, με θέμα: «Συναγερμός, καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, καμιά διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές, να κλείσουν τώρα οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ», μίλησε το βράδυ της Τετάρτης η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κάλεσε τους εργαζόμενους, τα μέλη των λαϊκών οικογενειών να μη δεχτούν να πληρώσουν τον πόλεμο. Να μη συμβιβαστούν με τον νέο αντιλαϊκό «κορσέ» και τα μέτρα που τους ετοιμάζουν στο όνομα των έκτακτων αναγκών. Να βάλουν εμπόδια στη θέληση του κεφαλαίου να εντείνει την εκμετάλλευση. Να διαλέξουν τον δρόμο της σύγκρουσης με αυτές τις επιλογές, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά.

Είπε ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία «δεν είναι τίποτε περισσότερο, παρά ένας ακόμη κρίκος σε αυτήν την αιματηρή αλυσίδα των πολέμων και των ανταγωνισμών, που δυνάμωσαν ιδιαίτερα μετά το 1991, έχασαν τον προηγούμενο ιδεολογικό μανδύα τους ως δήθεν υπεράσπιση του "δυτικού ελεύθερου κόσμου" από τον "κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό". Το καινούργιο είναι ότι τώρα ξαναεπεκτείνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, αφού δεν υπάρχει σοσιαλιστική ασπίδα, το άλλοτε αντίπαλο δέος».

Στάθηκε στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία από τις αρχές του 1990, που ξεκίνησαν με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οδήγησαν στη ΝΑΤΟική επέμβαση του 1999. «Τα προσχήματα τότε, που αξιοποιήθηκαν από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τη δική της στρατιωτική επέμβαση, η "προστασία από εθνοκάθαρση" και το "δικαίωμα αυτοδιάθεσης". Οι πληγές στα Βαλκάνια είναι ακόμα ανοιχτές και οι κίνδυνοι ακόμα μεγάλοι για νέες αναφλέξεις και αντιπαραθέσεις», είπε.

Αναφέρθηκε στις διάφορες σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, που, όπως είπε, «επιδιώκουν να καλλιεργήσουν μια αντίληψη περί δήθεν δυνατότητας ενός "ειρηνικού ιμπεριαλισμού". Ομως η αλήθεια είναι πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, όπως και κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, είναι λυκοσυμμαχίες που έχουν βαθιά αντιδραστικό χαρακτήρα, δεν μπορούν να γίνουν φιλολαϊκές, ενώ ο "πολυπολικός κόσμος" είναι ο κόσμος των σύγχρονων ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και πολέμων».

Τόνισε ότι «από τη μια βρίσκονται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, που έχουν κοινή γραμμή ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και σε αυτήν τη φάση προκρίνουν την ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με πυρομαχικά, όπλα και στην πορεία στρατιωτικές δυνάμεις. Από την άλλη μεριά, βρίσκεται το ΚΚΕ, που πρόταξε την ανάγκη να παλέψουμε ενάντια στην προπαγάνδα των αστικών δυνάμεων που σπρώχνουν τους λαούς στην "κρεατομηχανή" του ιμπεριαλιστικού πολέμου με διάφορα ψεύτικα προσχήματα».

Και ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε "ουδέτεροι", αδιάφοροι, όπως προσπαθούν να μας προσάψουν ορισμένες αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις, επειδή δεν επιλέγουμε ληστή. Είμαστε με την πλευρά της εργατικής τάξης, των λαών, που πρέπει να χαράξουν τη δική τους αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από τα σχέδια των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον ελληνικό λαό, για τους λαούς όλου του κόσμου!».

Τέλος, σημείωσε ότι «είναι πατριωτικό και διεθνιστικό μας καθήκον να μην αφήσουμε να χρησιμοποιούνται ελληνικά εδάφη, υποδομές και μέσα ως στρατιωτικά - πολεμικά προγεφυρώματα οποιουδήποτε. Να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες παρεμπόδισης και αντίδρασης απέναντι στις πολεμικές μηχανές, όπως έγινε στον Πειραιά με το αεροπλανοφόρο "Ντε Γκωλ", στον Εβρο χτες με το πέταγμα μπογιών στα ΝΑΤΟικά άρματα μάχης. Οπως κάναμε κι εδώ στη Θεσσαλονίκη το '99 όσο διήρκεσε η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, που σταματούσαμε τα τρένα και τα κομβόι που μετέφεραν ΝΑΤΟικό στρατό που μακέλευε τον γιουγκοσλαβικό λαό. Θυμάστε ότι καθυστέρησαν οι επιχειρήσεις τους για έναν μήνα εξαιτίας της αντίστασης και παρεμπόδισης που ασκήσαμε εδώ στην περιοχή. Με τη στάση μας δείξαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σαν λαός, δεν επιτρέψαμε να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου η επέμβαση των ΝΑΤΟικών στη γειτονική χώρα, συμβάλαμε στο να γενικευτεί το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια (2017-07-12 00:00:00.0)
Διαρκής επέμβαση με όπλο το νέο δόγμα... (2009-03-25 00:00:00.0)
Ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο ΝΑΤΟ (2000-11-26 00:00:00.0)
"ΚΑΘΑΡΗ" ΛΥΣΗ Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ (1999-05-21 00:00:00.0)
Ετοιμότητα να αποφευχθεί ένα νέο έγκλημα (1998-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ